Milou was verslaafd aan online gokken: “In twee uur tijd verloor ik € 2.000”

Milou (32) was verslaafd aan online gokken. Ze biechtte het op aan haar man, maar vertrouwt zichzelf nog niet volledig. Daarom beheert hij haar financiën.

“Mijn relatie met geld is nogal ingewikkeld. Ik vind het belangrijk, maar tegelijkertijd is het ook mijn vijand. Ik ben altijd een goede spaarder geweest en zit liever op mijn geld dan dat ik het uitgeef. Een nieuw jurkje bijvoorbeeld koop ik echt niet zomaar. Toch raakte ik in twee maanden tijd € 5.000 kwijt. Ik raakte verslaafd aan online gokken.” 

Hoe begon je met gokken?

“Zes jaar geleden kwam ik via mijn ex-vriend in aanraking met gokken. Hij ging regelmatig naar casino’s en ik ging gezellig mee. Toen onze relatie over was bleef ik af en toe spelen. Online en altijd met kleine bedragen. Dat kon geen kwaad, dacht ik. Pas in november vorig jaar begon ik serieus te gokken. Ik kocht een maand eerder een auto van € 8.000. Die kon ik prima betalen, want ik had genoeg op mijn spaarrekening. Toch wilde ik de spaarrekening zo snel mogelijk weer aanvullen. Ik zocht naar manieren om snel veel geld te verdienen. Ik logde in op een site waar je kon gokken en begon te spelen’’.

En? Won je wat?

“Ik speelde alleen roulette. Daar was ik goed in. In het begin legde ik € 100 in en verloor ik € 80. Ik had dus nog € 20 over. Met die twee tientjes zette ik laag in en daarna steeds wat hoger.  Binnen een paar uur had ik € 700 gewonnen. Dat gaf een kick. Als snel logde ik iedere dag in. Maar je raadt het al: ik won niet alleen. Steeds vaker verloor ik ook. En dat ging hard. Met gemak verloor ik € 300 in een half uur. Dan stortte ik opnieuw geld en bleef maar doorgaan. Toen mijn spaargeld op was besloot ik gebruik te maken van de optie ‘rood staan’ op mijn betaalrekening. Binnen no-time had ik de limiet bereikt. Eind december was het geld op en had ik in totaal ongeveer € 5.000 verloren. Er was geen geld meer om te gokken.”

In Nederland zijn 79.000 probleemspelers die zeer waarschijnlijk gok- of kansspelverslaafd zijn. Ruim 2.000 mensen zoeken jaarlijks hulp bij de verslavingszorg.

Bron: Jellinek

Gokte je van alleen van je eigen geld?

“Mijn man Marnix en ik hebben onze financiën grotendeels gescheiden. We hebben alleen een gezamenlijke betaalrekening waar we de vaste lasten van betalen. Ik was wel zo slim om niet van dat geld te snoepen. Iedere maand betaalde ik ook keurig mijn bijdrage en mijn eigen vaste lasten. Want als ik dat niet zou doen, viel ik natuurlijk door de mand. Maar uiteindelijk kwam Marnix natuurlijk van mijn verslaving te weten.”

Hoe kwam hij erachter?

“Ik had geen geld meer en kon dus niet meer online gokken. Compleet in paniek zocht ik naar mogelijkheden om aan geld te komen. Ik dacht erover een lening af te sluiten of een creditcard te nemen. Dat heb ik gelukkig niet gedaan, maar ik draaide wel door. Ik zag geen uitweg meer en heb uiteindelijk huilend Marnix het hele verhaal opgebiecht.”

Hoe reageerde hij?

“Hij werd stil en trok wit weg. Hij snapte er helemaal niets van. We hadden toch geld genoeg? Waarom deed ik het dan? Een duidelijk antwoord had ik niet. Ja, ik was zwanger en zat thuis met bekkeninstabiliteit. En verveelde me. Als ik gokte voelde ik de pijn niet en ging de tijd lekker snel. Het was een vlucht geworden.”

Was het een opluchting om het te vertellen?

“Ja, maar ik schaamde me vooral diep. Ik vertelde het ook een vriendin die in de verslavingszorg werkt. Het was fijn om bij haar mijn hart te luchten. Met Marnix sprak ik af dat hij mijn financiën ging beheren. Ik gaf hem toegang tot mijn internetbankieren en zelf kon ik niets meer. Voor iedere uitgave moet ik geld aan hem vragen. Dat is niet makkelijk, maar ik vertrouw mezelf nog niet en ik moet het vertrouwen van Marnix natuurlijk terugwinnen.”

Hoe ging het afkicken?

“Nou, dat viel vies tegen. De eerste weken ging het prima, maar daarna werd het lastig. Ik kreeg de neiging om weer te gokken. Twee of drie keer logde ik in op de site. Maar omdat ik geen iDEAL-betalingen kon doen, kon ik niets. Toch ben ik nog één keer in de fout gegaan.”

Vertel

“Als je veel gokt en je stopt plotseling, word je door goksites overladen met mails. Met als doel je weer te verleiden. Op een dag keer kreeg ik van een vip-manager (ik had inmiddels de vip-status) een chatbericht dat ik € 150 speeltegoed kreeg. Zomaar, voor niets. Ik besloot met dat bedrag te spelen. Binnen drie dagen had ik daar € 7.000 van gemaakt. Kassa. Ik vertelde het Marnix en die sommeerde me het bedrag meteen terug te storten en direct te stoppen.”

En dat deed je ook?

“Nee, ik logde die nacht toch stiekem weer in. In twee uur tijd verloor ik € 2.000. Ik wist dat ik moest stoppen omdat Marnix anders kwaad zou worden. Nou, dat werd hij. Hij heeft me de hele dag genegeerd. Uiteindelijk hebben we samen de resterende € 5.000 overgeboekt naar mijn spaarrekening. En daarna ben ik écht gestopt. Maar nog steeds is het niet makkelijk. Bijna iedere dag krijg ik nog mails en die blokkeer ik. Ik kan ook mijn accounts blokkeren, maar dan moet ik inloggen en via de chat vragen of ze dat willen regelen. En vaak duurt zo’n blokkade maar een halfjaar en dan beginnen ze opnieuw met mailen. Of het niet illegaal is? Ja, in Nederland is online gokken illegaal. De betalingen gaan ook via andere landen.”

Hoe kijk je nu terug op deze periode?

“Als heel heftig. Ik ben er niet trots op, maar deel graag mijn verhaal. Vooral omdat ik anderen wil behoeden. Er zijn echt heel veel mensen die online gokken. Veel meer dan je denkt. Het aanmaken van een account gaat zo makkelijk. Veel te makkelijk in mijn ogen. Voor je het weet zit je tot over je oren in de ellende.”

Hoe zie jij je financiële toekomst?

“Ik hoop dat ik over een tijdje weer baas over mijn eigen geld kan zijn. Maar het is nog te vroeg. Ik wil geen professionele hulp zoeken omdat ik geloof dat ik het zelf kan. Ik praat veel met een vriendin. Zij vertelde me dat de gokdrang uit mijn systeem moet verdwijnen. En dat heeft veel tijd nodig. Over een paar weken word ik moeder. Daar kijk ik enorm naar uit. Als ons zoontje er is, hoop ik dat ik nooit meer de behoefte voel om te gokken.” 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop