“Veel geld hebben blijkt nog best ingewikkeld”

Renée had ooit alleen maar schulden, inmiddels heeft ze met haar man een klein vermogen. Dat blijkt best ingewikkeld. Je moet namelijk over allerlei dingen na gaan denken, waar je helemaal geen zin in hebt.

‘The more money, the more problems.’ Een bekende rapper verzon die regels niet voor niets. Ik ben bij lange na niet zo rijk als deze rapper ooit was, maar nu mijn vermogen groeit, merk ik dat meer geld hebben nieuwe problemen met zich meebrengt.

Brieven van de bank

Ooit had ik alleen maar schulden. Dat was nou ook niet bepaald een periode zonder problemen. Ik kreeg brieven van de bank, aanmaningen over onbetaalde rekeningen. De stress die ik toen ervoer was veel groter dan die ik nu heb. Ik dacht altijd: als ik maar méér geld heb, dan hoef ik me nergens meer druk om te maken.

Rijker geworden

Inmiddels, een kleine 15 jaar later, liggen de schulden ver achter me. Het is me gelukt om rijker te worden. Mijn man en ik hebben keihard gewerkt om een mooi vermogen bij elkaar te krijgen. Als we zouden willen en we zouden bescheiden blijven leven, kunnen we vandaag nog stoppen met werken. Om je een beetje een idee te geven van het vermogen waar we het over hebben. Daar schreef ik eerder dit al over.

Nieuwe problemen

Wat blijkt nu? Meer geld hebben, zorgt weer voor nieuwe problemen. Ik ga daar niet over klagen. Ik zie de reacties al voor me: “Rijk wijf zeurt over hoe zwaar het is om geld te hebben.” Laten we voorop stellen dat wél geld hebben een stuk zorgelozer is dan géén geld hebben. Maar dan nog – en dat mag gewoon gezegd worden – kan ook een vermogen voelen als een last.

Niet meer veilig

Een voorbeeld: je geld is maar tot € 100.000 veilig bij een bank. Je kunt wel meer geld bij één bank stallen, maar als deze bank omvalt is alles boven die ton weg, dat wordt niet vergoed. Dit geldt ook als je een bedrijf hebt, zoals wij. Wij hebben mensen in dienst en financiële verplichtingen, waar we een flinke buffer voor achter de hand willen en moeten hebben. Zeker nu in het buitenland (kleinere) banken wankelen of zelfs omvallen, ben ik erop gebrand om dat geld te spreiden en zo veilig te hebben staan.

Wat doe je ermee?

Een groot bedrag op een bankrekening laten staan is bovendien niet per se slim. Dus wat ga je met dat geld doen? Hoe ga je je geld beschermen tegen inflatie (stijgende prijzen en dus dalende waarde van je geld) zodat het zijn waarde behoudt? Ook dat hoef je natuurlijk niet te doen, maar ik doe dat wel. Ik heb heel hard voor dat geld gewerkt en wil het dus met zorg behandelen. Bovendien, met geld kun je mooie dingen doen. Mensen helpen, ondersteunen, het overmaken naar goede doelen.

Vertrouwen

Ik kan me voorstellen dat je, wanneer je echt een flink vermogen hebt, ook wantrouwig kunt worden. Zijn de mensen om je heen wel echt geïnteresseerd in jou? Of in je geld? Moet je niet bang zijn dat je kinderen ontvoerd worden? Of dat je slachtoffer wordt van een scam, waardoor je al je geld verliest?

En dan zijn er nog andere zaken waar je je opeens mee bezig gaat houden: wie vertel je wat? Wat doe je met geliefden die je om (financiële) hulp vragen? Spreiding van je vermogen. En ga zo maar door.

Luxeproblemen

Het zijn letterlijk allemaal luxeproblemen. Maar daardoor zijn ze niet minder lastig. Mensen die een grote erfenis krijgen, herkennen dit vast. Het geld is leuk, maar je krijgt opeens met dingen te maken waar de meeste mensen niet op zitten te wachten.

Geen zelfmedelijden

Dit artikel is geen klacht of zelfmedelijden. Ik zou voor geen goud terug willen naar de jaren waarin ik schulden had. Ik ben blij met de vrijheid die het geld dat mijn man en ik nu hebben, ons gezin nu geeft. Maar op de ingewikkelde praktische en juridische zaken die erbij komen kijken, zit ik gewoon niet te wachten. En die krijg je er toch bij.

Volop voordelen

Dan maar niet meer proberen een vermogen te vergaren? Natuurlijk wel! Uit ervaring zeg ik: op weg naar dat doel leer je zoveel, dat je ook de uitdagingen van een volle spaarrekening wel aan kunt. Onderaan de streep is geld misschien niet zaligmakend, maar het maakt het leven wel een stuk makkelijker. Niet alleen voor jouzelf, maar ook voor de mensen om je heen die je nu misschien bij kunt staan.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop