Vanaf dit salaris word je niet (meer) gelukkiger van meer geld

Genoeg geld om je rekeningen te betalen en te doen waar je zin in hebt, is wel fijn. Maar alsmaar meer geld, maakt niet steeds gelukkiger, zo blijkt uit onderzoek. Saskia vertelt je waar die grens ligt.

Vroeger hadden we het bij ons thuis niet breed. Ik had niks te klagen, hoor. Maar elk jaar op vakantie of geregeld uit eten gaan, was er niet bij. Kleren kreeg ik van de buurjongen. Ik vond het wel cool. Als meisje in stoere jongenskleding. Jaren heb ik mijn Siem-jasje gedragen. Want de buurjongen heette Siem. Mijn broer en ik leerden al vroeg hoe het is om zuinig te leven. Maar ook om intens te genieten van de kleine dingen. Misschien dat ik daarom nog altijd niks geef om dure auto’s of designertassen.

Geld geeft je rust

Ik maak liever een strandwandeling dan dat ik ga shoppen. En ik krijg liever een persoonlijk kaartje voor mijn verjaardag dan een duur cadeau. Ik word niet gelukkiger van meer spullen. Met geld is dat een ander verhaal. Uit onderzoek blijkt dat rijke mensen gelukkiger, sportiever en gezonder zijn. Dat snap ik wel. Een goed gevulde bankrekening geeft een veilig gevoel. Gaat de wasmachine kapot? Dan schiet je niet gelijk in de stress. Want altijd te weinig geld hebben, geeft stress. En daar word je niet blij van. Geld geeft je ook vrijheid. Het maakt dingen mogelijk. Het is dus vooral het gevoel van geld hebben en wat je ermee kan doen, dat bijdraagt aan ons levensgeluk.

Maakt meer, meer, meer geld gelukkiger?

Ik vraag het me wel eens af. Zou ik een ander mens zijn als ik extreem veel geld heb? Ik werk hard om mijn studieschuld af te lossen. Bij elke extra aflossing voel ik me trots. En schiet er een dosis gelukshormoon door mijn lijf. Datzelfde gevoel krijg ik van een salarisverhoging. Maar wat nu als je al veel verdient. Of je hebt al een dikke bankrekening. Krijg je dan nog steeds dat woehoeee-gevoel van wat extra geld?

De combi geld en geluk is lastig. Het is moeilijk te meten. Want iemand die twee keer zoveel verdient, is niet per se twee keer zo gelukkig. Er speelt van alles mee. Toch is er onderzoek gedaan. De conclusie? Geld maakt gelukkig(er), maar er is een grens.

Bij dit salaris ligt de grens

In Amerika deden ze onderzoek. De onderzoekers kwamen erachter dat je welzijn toeneemt bij een hoger salaris, tot een jaarsalaris van 75.000 dollar. Dit is ongeveer € 68.000. Voor Nederlandse begrippen is dat veel geld. Ons modaal inkomen in 2022 is € 38.000. Maar Nederland is geen Amerika, de sociale voorzieningen zijn anders.

Ook zagen de onderzoekers dat mensen een laag inkomen koppelen aan emotionele pijn. Weinig geld verergert bijvoorbeeld gezondheidsproblemen en eenzaamheid.

Wat een hoog salaris is, verschilt per land en regio. Ook je leefomstandigheden tellen mee. Heb je hele hoge vaste lasten? Dan zal je sowieso al meer moeten verdienen. Het ligt er dus maar net aan.

Wel kunnen we zeggen dat je van meer geld niet altijd gelukkiger wordt. En komt een moment dat je inlevert op andere dingen. Want een hoog salaris betekent waarschijnlijk meer werken. En dus minder vrije tijd. Ook blijkt dat rijke mensen minder kunnen genieten van de kleine dingen. Want een dure auto of groot huis went snel.

Met geld kun je dingen doen en kopen waar je gelukkig van wordt. Maar puur geluk kopen, dat kan natuurlijk niet.

Help, te veel geld!

Ik weet niet hoe het is om extreem arm of rijk te zijn. Armoede en rijkdom zijn twee uiterste. Mensen die altijd te weinig geld hebben, zijn daar veel mee bezig. Een wetenschapper zocht uit dat dit ook voor rijken opgaat. Wie veel geld heeft, denkt daar een groot deel van de dag aan. Want wat doe je met al dat geld? Mensen verwachten misschien dat je veel weggeeft of gaat investeren omdat de spaarrente zo laag is. Ook heeft het invloed op je relaties. Wie is een vriend en wie aast er op je geld? Er komt een bepaalde druk bij kijken. En dat heeft effect op je levensgeluk.

Kun je te veel geld hebben? Ik denk dat er – zoals eigenlijk met alles in het leven – een mooie balans moet zijn. Niet te veel, niet te weinig. Blijven genieten van de kleine dingen, maar geen geldstress hebben. Dat is voor mij geluk.

Dit verhaal is ook verschenen als podcast

Volg ons op Spotify en mis niks

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop