Van schulden naar de loterij winnen: “Ik heb eindelijk genoeg”

Bianca (60) had flinke schulden. Tot ze de Postcode Loterij won. Ze loste haar schulden af, kocht een auto en maakte een reis naar China: “En ik heb nu overal potjes voor gemaakt.”

Hoe ben je in de schulden terechtgekomen? 
“Toen mijn relatie uitging, was ik ineens alleenstaande moeder in een veel te dure vrije sector huurwoning. Volgens mijn werkgever kon ik beter een huis kopen. Wonder boven wonder lukte dat en jarenlang ging alles goed. Totdat ik na een paar jaar een huis met een tuintje wilde. Ik had overwaarde, dus dat kon. Maar ik kreeg gesteggel met de koper van mijn eerste huis. Hij beweerde niet op de hoogte te zijn van het onderhoudsplan en de kosten van de VVE (Vereniging van Eigenaren red.). De juridische kosten liepen de spuigaten uit, waardoor ik noodgedwongen moest schikken. Dat kostte me een boel geld. In die tijd kreeg ik ook een onverwachte rekening van de Belastingdienst, zo’n € 3.000. En toen zat ik ineens in de schulden.” 

En die overwaarde van je huis? 
“Van een deel van de overwaarde kocht ik een paard voor mijn dochter. Daar droomde ik zelf als klein meisje al van. Achteraf was dat geen slimme keuze. Het kwam ook een beetje door het schuldgevoel, dat ik niet meer samen was met haar vader.”

Hoe erg was de financiële situatie op dat moment? 
“Ik maakte geen post meer open, ik stak mijn kop in het zand. Om te kunnen overleven had ik ook nog andere leningen afgesloten en ik stond standaard rood. Ik denk dat mijn schulden tussen de € 30.000 en € 35.000 waren.”

Dat lijkt me stressvol.
“Het was een eeuwig gepuzzel. Soms storneerde ik een automatische incasso om een andere rekening te kunnen betalen. Ik wist van alle instanties hoe hoog de herinneringskosten waren. Ondertussen wilde ik niet dat de buitenwereld het door zou hebben. Ik schaamde me te erg. Daardoor deed ik rare dingen. Ik kocht bijvoorbeeld nooit B-merken in de supermarkt, want stel dat anderen aan mijn mandje zouden zien dat ik geen geld had. Het was een eenzame tijd. Ik sprokkelde met statiegeldflessen geld bij elkaar voor boodschappen, maar kocht ondertussen wel nieuwe kleding. Zo kon niemand zien hoe diep ik in de problemen zat. Achteraf zie ik dat ik mijn energie in de verkeerde dingen stopte.”

Je hebt ook wel veel pech gehad, met de rechtszaak en de Belastingdienst.
“Jazeker, dat was ook zo. Maar ik heb ook verkeerde keuzes gemaakt. Nu denk ik: ik had veel meer voor mezelf moeten opkomen. Ik was alleen bezig met de korte termijn, met welke rekeningen nog konden blijven liggen. Terwijl ik eigenlijk twee oplossingen had: of het paard verkopen of het huis verkopen. Maar ik wilde allebei niet.”

Hoe ben je uit de geldproblemen gekomen?
“Uiteindelijk kreeg ik hulp van de gemeente met het aflossen van mijn schulden. Daarvoor moest ik verplicht meedoen met een cursus over het in kaart brengen van je financiën. Tijdens die bijeenkomsten voelde ik me zo opgelaten. Ik zat tussen mensen met verslavingen en mensen die te maken hadden met huiselijk geweld. Terwijl ik een koopwoning, auto en paard had. Ik parkeerde mijn auto bewust een paar straten verderop of ik kwam met het ov. Ik was bang dat mensen zouden vragen wat ik daar deed, omdat ik daar niet tussen hoorde. Ik voelde me zo schuldig. Sinds die tijd ben ik heel dankbaar dat ik werk heb. Ik ben nederig op mijn plek gezet. Ik ga ook nooit meer met tegenzin naar mijn werk toe.” 

Wat fijn dat je met hulp van de gemeente je schulden kon aflossen.
“Ja, de schulden van het huis en de Belastingdienst. Maar ik had nog steeds kredieten lopen en ik stond nog steeds rood. Ik had geen spaargeld en wist niet hoe ik tegenvallers anders kon opvangen, ook al had ik zelf wel door dat het niet goed ging. Maar toen won ik een prijs met de Postcode Loterij.” 

Wow! Wil je vertellen hoeveel je won? 
“Het was de wijkprijs. Het verschilt per keer hoeveel dat is, want het is helemaal afhankelijk van hoeveel mensen een lot hebben. Tijdens een feestje met optreden en een hoop bombarie werd de prijs bekendgemaakt: zo’n € 12.000.”

Wel fijn zeg, zo’n financiële meevaller.
“Het was gek om van geen geld naar veel geld te gaan. Want een maand later kreeg ik ook nog eens een onverwachte erfenis, van een oudtante. Ik had geen idee dat zij zoveel geld had. Ze had het nagelaten aan mijn moeder, maar die was al overleden. Dus kreeg ik het.” 

Om hoeveel geld ging dat?
“Na aftrek van erfbelasting hield ik er ongeveer € 24.000 aan over.”

Wat heb je met het geld gedaan?
“Ik heb er natuurlijk mijn schulden van afbetaald en ik heb een auto gekocht. Ook maakte ik nog een reis naar China, dat stond al jarenlang op mijn wensenlijstje. Het was de reis van mijn leven, ik heb van iedere seconde genoten. En een deel spaarde ik.”

Geld heeft veel invloed gehad op jouw leven.
“Ik heb geleerd dat geld niet gelukkig maakt. Maar het is ook naïef om te zeggen dat het er niet toe doet. Mensen die dat zeggen, hebben genoeg. Ik besef nu dat het iedereen te maken kan krijgen met geldproblemen.” 

Ga je nu anders met geld om dan voorheen?
“Heel anders! Van huis uit heb ik nooit geleerd om te sparen, maar inmiddels is het een sport geworden om geld opzij te zetten. Ik heb overal potjes voor: voor vakanties, voor uit eten gaan, voor m’n kleinzonen. Het geeft zoveel rust om een buffer te hebben.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop