Van € 3,97 naar € 50.000 op je rekening: Dorothée gooide het roer om

In augustus 2016 had schrijfster Dorothée Loorbach geen cent meer te makken. Met nog €3,97 op haar rekening kon ze niet eens meer een verjaardagstaart voor haar dochter kopen. Het roer ging om en nu heeft ze al €50.000 vermogen opgebouwd.

Dorothée (45) schreef het boek Blut. Dit boek gaat niet alleen over geld, maar ook over jezelf op waarde schatten en een gezonde relatie met geld creëren. Ze bedacht het boek en begon meteen met verkopen, al had ze nog geen letter op papier. Om zo van die €3,97 meteen meer te maken. Zo verdiende Dorothée op die eerste dag nadat het roer om ging, meteen €640. De weg omhoog was ingezet. Maar hoe komt het dat Dorothée zo weinig geld op haar rekening had staan en wat zijn de lessen die ze heeft geleerd sinds 2016? We vragen het haar.

Je was compleet blut een paar jaar geleden. Hoe kijk je daarop terug?

“Blut zijn werkt op veel vlakken door. Toen ik geen geld meer had, was ik ook blut in andere opzichten. Ik was blut in tijd – ik werkte zo’n 60 tot 80 uur in de week om rond te komen – en had hierdoor altijd haast. Hierdoor reed ik te hard, kreeg ik bekeuringen en daardoor weer stress. Ook was ik blut in gemoedsrust en denkruimte om oplossingen te zoeken. Het is dan erg belangrijk om goed voor jezelf te zorgen.” 

Porterenee, sparen, interview, geldverhaal, schulden, succesverhaal, rabobank, besparen

Hoe komt het dat er zo weinig geld op je rekening stond? 

“In 2014 startte ik samen met twee vennoten een trainingsbureau. Nadat een vennoot stopte, besloten de ander en ik ook voor onszelf te gaan werken. Ik gaf vergelijkbare trainingen in het onderwijs, vaak alleen voor een fles wijn. Ik vond het toen al genoeg om ‘levens te veranderen’. Mijn valkuil was dat ik te weinig geld vroeg én ik accepteerde dat mensen er weinig voor betaalden.”

“Ik had weinig financiële intelligentie – ik vond geld niet heel belangrijk – en was daardoor niet bestand tegen financiële tegenslagen. Toen was daar het moment dat ik nog €3,97 op mijn rekening had staan.” 

Hoe ging je daarmee om? 

“Toen ik er naar de buitenwereld eerlijk over was, vonden veel mensen mij ‘zielig’, maar dat was ik niet. Ik had genoeg liefdevolle mensen om mij heen of mensen die zeiden ‘goh, ik betaal wel’. Ik ben een bevoorrechte vrouw die ging ondernemen; ik sloeg zelfs een baan af. Ik was dus niet arm, maar ik zat wel vast in mijn eigen overtuiging: ‘geld mag niet belangrijk zijn, dat is iets voor slechte mensen’.” 

“Een gezonde relatie met geld begint bij jezelf op waarde schatten. Ik dacht zelf dat ik het niet waard was om meer geld te hebben dan ik nodig had. Eigenlijk saboteerde ik mijzelf.” 

Wat zijn jouw overtuigingen? 

“Vrijheid is voor mij erg belangrijk. Vrijheid betekent voor mij vrij zijn om tijd te besteden aan dingen die belangrijk zijn. Zo leerde ondernemer Hennie van der Morst – die ik sprak voor mijn boek – dat je of meer uren moet maken of simpelweg meer geld moet vragen per uur. Maar toen ik meer inkomen had en mijn salaris alsnog maandelijks opging, dacht ik: hier zit meer achter. En dat moet ik oplossen.” 

En wat was dat?

“Als ik een zak chips eet, gaat het helemaal leeg. Ik eet mijn chips daarom nu uit een bakje, zodat ik moet nadenken of ik nóg een bakje pak. Op dezelfde manier regel ik mijn geldzaken. Mijn rekening met ‘dromen voor later’ en mijn investeringsrekening liggen niet zomaar voor het grijpen. Ik pas op mijn uitgaven en zorg dat ik altijd voldoende geld achter de hand heb liggen; een buffer voor een halfjaar.” 

“Ik geef wel geld uit aan boeken, ontwikkeling of nieuwe dingen ontdekken. Laatst kocht ik de boodschappencursus van PorteRenee, daar leer ik dingen van. Afgelopen zomer heb ik een roadtrip door Amerika geboekt. Waar ik geld aan uitgeef, zijn herinneringen die ik deel met anderen. Mijn huis is verder klein en staat vol met tweedehands spullen.”  

Wat waren je belangrijkste lessen de laatste jaren? 

“Ik ben mijzelf op waarde gaan schatten. Je hebt altijd een keuze in ‘wat wil ik nu’ en ‘wat heb ik echt nodig?’ Wat je wil is junkfood, maar wat je nodig hebt is jezelf voeden. Als ik zin heb in Thuisbezorgd, ga ik alsnog koken en bijvoorbeeld het gespaarde geld beleggen. Ik maak nu andere keuzes dan vroeger.”

“Momenteel werk ik als schrijver. Ik heb zeven zakelijke rekeningen en zes privérekeningen. Allemaal voor overzicht. En ik beleg elke maand een bedrag. Wanneer het nodig is kan ik €50.000 vrijmaken. Dit lukt mij door simpelweg steeds meer geld op te bouwen en steeds minder geld uit te geven.” 

“Ik weet nu dat niet geld mijn doel is, maar tijd. Iedere euro die je uitgeeft, moet je terugverdienen in tijd. Als je iets koopt, kun je dus ook denken: ‘is dit twee dagen werken waard?’ Kortom: geld belangrijk genoeg maken, zorgt ervoor dat het minder belangrijk wordt, omdat je genoeg hebt.” 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop