Uniek: Kasboek op 1 in bestsellerlijst

Een kasboek als bestverkochte boek van Nederland. Het zegt veel over de tijden waarin we leven. Renée, schrijver van die succesvolle Money Planner, vertelt het verhaal achter de planner.

Bij dit artikel hoort deze podcast!

Ik ben geneigd een tikkeltje dramatisch te zijn, wanneer het aankomt op de invloed van een kasboek bijhouden op mijn leven. In ons nieuwe boek Money Planner (nu dus op 1 in de bestsellerlijst) schrijf ik dat het mijn leven transformeerde. De uitgever stuurde me in zijn aantekeningen terug: is dat niet wat overdreven? Nee, antwoordde ik, het was 100% de waarheid.

Dikke schulden

Ik begon met het bijhouden van een kasboek toen ik tijdens de vorige crisis, zoals ik het nu maar noem, in de schulden belandde. 40.000 euro in het rood is voor iedereen veel geld, ook voor mij als eind twintiger. Het roer moest om en ik had geen idee hoe. Niemand om me heen kon helpen, maar ik geef toe dat ik ook niet snel om hulp vraag.

De Bijenkorf

Ik vond de oplossing bij de Bijenkorf. Hoe ironisch is dat? Ik zag er op de boekentafel een klein zwart boekje liggen, met een glimmende spaarpot erop. Dit was in tijden dat alles wat glom me nog aantrok. Ik kocht het, eigenlijk zonder enig idee te hebben van wat ik nu precies meenam. Vroeger had ik mijn moeder wel een zwart leer boekje zien invullen, elke keer na het boodschappen doen. Maar wat het was en hoe het werkte, dat was me nooit uitgelegd.

BESTEL JOUW MONEY PLANNER HIER

Schrikken

Het bleek een kasboekje. Inkomsten opschrijven, uitgaven, budgetten opstellen. Ik ging schrijven en schrok me rot. Die uitgaven! Die kosten! De hand ging op de knip, ik werkte me een slag in de rondte om meer te verdienen en uiteindelijk loste ik, dankzij het herwonnen inzicht in mijn financiën, mijn schulden af. Ik kort deze periode van drie jaar nu in tot drie zinnen. Het was niet altijd leuk, ik heb ook gehuild en gevloekt en gebaald, maar het licht aan het einde van de tunnel gaf me het enthousiasme om door te gaan.

Ooit!

In die tijd, nog werkzaam als freelance journalist, zei ik tegen mijn vriend: “Ooit, ga ik een kasboek maken. Veel mooier, leuker, informatiever en handiger dan wat ik heb gebruikt.” Het duurde een paar jaar. Eerst werd PorteRenee.nl nog geboren, er volgde een populaire podcast en een hard groeiend Instagram-account. 

Hartstochtelijk

En nu is het boek er dan. Het boek waar we in samenwerking met onze uitgever Kosmos, zo hartstochtelijk aan werkte én promotie voor doen. Want ik geloof dat zoveel mensen hier baat bij kunnen hebben. Mensen met schulden, gewoon behoefte aan meer controle, zin om te sparen. Het boek wordt ook door (groot)ouders gekocht voor hun (klein)kinderen, die dromen van een koophuis. De feedback is unaniem: ja, het is confronterend om al je financiën onder ogen te komen. Maar het mooie boek maakt het leuk, de oefeningen enthousiasmeren, de tips helpen. En wanneer je weet waar je nu staat, kun je vooruit gaan kijken.

Kers op de taart

En nu dus de kers op de taart: het boek komt binnen op nummer 1 in de bestseller top 60. Een kasboek als bestverkochte boek van Nederland. Het zegt veel over de tijd waarin we leven. Mensen willen de controle terug over hun financiën, in tijden van hoge prijzen. En ik moedig ze natuurlijk van harte aan! Want er valt zoveel mee te winnen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’