Trend: maandbedrag energierekening niet verhogen, maar dat bedrag sparen

Je maandbedrag voor de energierekening niet verhogen. Maar die verhoging wegzetten op je spaarrekening. Is dat slim of niet?

Elke maand betaal je alvast een stukje van je energierekening. Dat gaat via je termijnbedrag. Aan het eind van het jaar kijkt je energieleverancier hoeveel energie je daadwerkelijk hebt verbruikt. En hoeveel dat precies kost. De termijnbedragen zijn dus een voorschot. Heb je te veel betaald? Dan krijg je een deel van je voorschot terug. Maar wat nu als je energieleverancier failliet gaat, kun je dan fluiten naar je centen?

Maandbedrag energierekening te hoog of te laag?

Je betaalt voor de energie die je gebruikt. Niet meer, niet minder. Aan het begin van het jaar weet je nog niet hoeveel gas en stroom je nodig hebt. Misschien krijgen we een warme winter. Of we zitten in oktober al te koukleumen.

Daarom maakt je energieleverancier een inschatting. Hij kijkt hoeveel energie je de afgelopen jaren hebt gebruikt. En wat de energieprijzen zijn. Op basis daarvan krijg je een termijnbedrag. Je betaalt dan elke maand een vast bedrag voor je energie.

Na een heel jaar komt de afrekening. Je weet dan hoeveel energie je in dat jaar hebt verbruikt, wat dit kost en hoeveel je via je termijnbedragen al hebt betaald. Dan zijn er drie opties:

  1. Je hebt genoeg betaald
  2. Het totaal van je 12 termijnbedragen is te laag
  3. Het totaal van je 12 termijnbedragen is te hoog

Is het totaal van je termijnbedragen gelijk aan je jaarafrekening? Dan gebeurt er niks. Bij optie 2 moet je bijbetalen. Het totaal van je termijnbedragen is lager dan wat je verbruik kostte. Je krijgt dan een extra rekening. Bij optie 3 heb je geld tegoed. Want je hebt te veel betaald voor je energie. Een deel van je voorschot krijg je dan terug.

Fluiten naar je voorschot

Een energieleverancier is een bedrijf, dat net zoals andere bedrijven failliet kan gaan. Niet ondenkbaar, want het rommelt flink in de energiemarkt. Meerdere leveranciers zijn al over de op gegaan. Wat er dan gebeurt, lees je hier.

Als het totaal van je 12 termijnbedragen te hoog is, dan heb je geld tegoed van je energieleverancier. Is je leverancier ondertussen failliet gegaan? Dan meld je je aan als schuldeiser bij de curator. Dat is geen garantie dat je je geld ook terugkrijgt. Een bedrijf gaat niet zomaar failliet. Grote kans dus dat er geen geld meer is om jouw voorschot terug te betalen. Bovendien ben je als consument een concurrente crediteur. Dat houdt in dat je achteraan in de rij komt. Is het geld op? Zeg dan maar doei tegen je voorschot.

Maandbedrag energierekening omlaag of niet?

Het maandbedrag van je energierekening niet verhogen om te voorkomen dat je een groot bedrag kwijt bent bij een faillissement, dat horen we steeds vaker. Je wilt natuurlijk niet je voorschot of eventuele teruggave kwijt zijn.

Het kan slim zijn om je termijnbedrag iets lager te zetten. Zodat je geen groot bedrag kunt kwijtraken, waar je wel recht op hebt. Maar let wel goed op. Want als je termijnbedrag te laag is, moet je bij de eindafrekening mogelijk fors bijbetalen. Dat geld moet je dan wel kunnen ophoesten.

Daarom zien we een trend om een deel van het termijnbedrag op een spaarrekening te zetten. Zo heb je het geld achter de hand, mocht je moeten bijbetalen. Maar gaat het niet in rook op, mocht je energieleverancier failliet gaan.

Weet of je kunt sparen

In onzekere tijden wil je grip houden. Dat snappen we. Of deze trend voor jou slim is, dat is echt een persoonlijke afweging. Kies je ervoor om ’t doen? Zet een bedrag opzij dat past bij de huidige, hoge tarieven. Liever te veel geld gespaard dan te weinig. En blijf van dat potje af. Doe bijvoorbeeld alsof het je termijnbedrag is, dat je echt betaald.

Weet je van jezelf dat je regelmatig van je spaarrekening snoept. Of dat je het geld stiekem voor andere dingen gaat gebruiken. Dan is deze trend misschien niet zo slim voor jou. Want dan kom je flink tekort bij je eindafrekening.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek