Tot 40% minder betalen voor je verzekeringen: zo doe je dat

Er is een manier waarop je flink minder betaalt voor verzekeringen. Niet veel mensen weten ervan, maar wij delen de ‘truc’ graag. Want wij zijn fan en gunnen jou de besparing ook.

Voor PorteRenee interviewen we elke week mensen over hun financiën. In onze rubriek ‘Het Kasboekje’ geven mensen volledige inzage in hun inkomsten en uitgaven. Geregeld schrikken we op de redactie van de bedragen die worden betaald voor verzekeringen. Vaak gaat het om – los van de zorgverzekering – honderden euro’s per maand.

Eigen risico

Wist je dat je je verzekeringen kunt afsluiten met een verhoogd eigen risico? Als er dan iets gebeurt wat vergoed wordt, betaal je bijvoorbeeld de eerste € 500, € 750 of € 1.000 zelf. Dat betekent dat je premie gigantisch daalt. Soms wel met zo’n 40%. Mensen weten vaak dat dit kan met de zorgverzekering, maar niet ook met andere verzekeringen. Wel dus.

Deck

Een paar jaar geleden alweer ontdekte ik verzekeraar Deck. Oprichter Bob Stehmann werkte jarenlang bij grote verzekeraars en zag hoe de premies enorm stegen door fraudes met kleine vergoedingen. We betalen indirect namelijk allemaal voor die verloren zonnebrillen die massaal onterecht geclaimd worden.

Hij dacht: wat nu als we die kleine (soms frauduleuze) schades niet behandelen? Dat bespaart de verzekeraar enorm veel kosten en dat is uiteindelijk in het voordeel van de klant. Voor hen kun je namelijk de premie flink verlagen.

Mijn premie

Verzekeren is ooit ontstaan om risico’s die we niet zelf konden dragen, af te dekken. Een huis dat in brand vloog of een auto die je total loss reed. Inmiddels verzekeren we alles wat los en vast zit. Terwijl je een eventuele, kleinere schade misschien wel zelf kunt vergoeden, omdat je gewoon wat spaargeld hebt staan. Zonde!

Ik ben al jaren verzekerd bij Deck. Ik betaalde vorig jaar nog € 41,83 per maand en kreeg onlangs een brief van Deck dat mijn premie zelfs verlaagd is naar € 41,01. Geweldig toch? Alles wordt duurder en mijn premie gaat omlaag.

Voor dat bedrag heb ik de volgende verzekeringen:

  • autoverzekering (wel veel schadevrije jaren)
  • inboedelverzekering
  • woonhuisverzekering
  • aansprakelijkheidsverzekering
  • reisverzekering

40% minder

Ik koos voor een eigen risico van € 1.000. Hierdoor kwam mijn premie in totaal ruim 40% lager uit ten opzichte van de verzekeraar waar ik voorheen zat. Sindsdien ben ik er superblij mee! Fijne partij, goed bereikbaar, denken mee en de voorwaarden zijn gewoon goed. Niet anders dan bij andere verzekeraars, op sommige punten zelfs iets beter. Het enige verschil is echt dat eigen risico.

Voor de rijken?

Nu denk je misschien: dit moet je alleen doen wanneer je heel rijk bent. Als er schade is, moet je namelijk een deel zelf betalen. Natuurlijk, dat is waar. Maar rijk hoef je er niet voor te zijn. Zolang je het bedrag dat je als eigen risico kiest, op je spaarrekening hebt staan, is er niets aan de hand.

Een rekensom

Voor de sceptici onder ons even een sommetje waarin alles tegenzit. We nemen de inboedelverzekering als voorbeeld. Uit onderzoek blijkt dat we daarop in Nederland gemiddeld één keer per 12,5 jaar schade claimen. Ter waarde van een gemiddeld bedrag van € 900.

We betalen gemiddeld € 200 per jaar voor die verzekering. Stel je stapt over naar Deck en betaalt daar 40% minder premie, dan wordt dat € 120 per jaar.

  • In die 12,5 jaar tijd betaal je bij een gewone verzekeraar € 2.500 premie.
  • In die 12,5 jaar tijd betaal je bij Deck (met een eigen risico van € 1.000) nog maar € 1.500 premie.
  • Balen: je hebt € 900 schade. Bij je gewone verzekeraar krijg je die gedekt. Bij Deck krijg je deze kostenpost niet vergoed, omdat het net binnen je eigen risico valt. Dan kom je onder de streep als volgt uit:

Kosten gewone verzekeraar: € 2.500 kosten aan premie. Kanttekening: vaak heb je hier ook nog een eigen risico, van zo’n € 150. Die je dus zelf betaalt. Maar daar houden we dan nu niet eens rekening mee.

Kosten Deck: € 1.500 premie + € 900 schade die je zelf betaalt = € 2.400 kosten.

Kortom: je bent zelfs in dit voorbeeld waarin je schade oploopt en die niet vergoed krijgt, goedkoper uit met een verhoogd eigen risico. Moet je nagaan hoeveel voordeliger je uit bent als je geen schade hebt. Je kunt de besparing op de premie natuurlijk ook nog opsparen. Zodat je een lekker spaarpotje opbouwt.

Jouw situatie

Ik wilde deze optie graag met je delen. Bedenk of het passend is voor jouw situatie. Je kunt hier je gegevens invullen en een proefberekening maken, om te zien hoeveel jij zou kunnen besparen op je verzekeringen.

Dit artikel is een samenwerking met Deck. De inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’