Scheiden? Ik rekende uit of ik financieel onafhankelijk genoeg was

Ik dacht altijd dat ik een independent woman was. Tot mijn relatie een paar jaar geleden door nogal een crisis ging. Ik ging rekenen. Was ik eigenlijk wel zo financieel onafhankelijk als ik altijd dacht?

Door Renée

Wat er precies speelde in huize Lamboo zal ik voor me houden. Maar het was even niet zo gezellig. Twee kleine kinderen en allebei een baan waar we gek op zijn. Dan blijft er gewoon te weinig tijd samen over. Dat ik al anderhalf jaar amper sliep ‘s nachts (bedankt kids!) speelde natuurlijk ook mee. Anyway, het wankelde tussen ons. Naast dat ik natuurlijk mega verdrietig was, was ik ook realistisch. Stel dat het hier stopt, dat liefdesverhaal van ons. Wat dan? Zou ik zonder mijn man in dit huis blijven wonen? Kan ik dan blijven leven zoals ik nu doe? Of betekent afscheid nemen van mijn man ook afscheid nemen van mijn leven zoals ik het tot nu toe leidde? Ik rekende uit of ik financieel onafhankelijk genoeg was. 

All By Myself

Mijn eerste stap: ik maakte een Excel-bestandje aan dat ik dramatisch All By Myself noemde. Snik, snik. Ik zette aan de ene kant mijn vaste lasten op een rij en telde die op. Aan de andere kant noteerde ik mijn inkomsten. Ik ben ondernemer, dus dat is best lastig. De ene maand stroomt het geld binnen, de andere maand is het op een houtje bijten. Ik schreef op wat ik de laatste zes maanden verdien had en nam daar een gemiddelde van.

Scheiden? Je geld over enveloppen scheiden zal je bedoelen?
NIEUW: De PorteRenee Geld Enveloppen!
Download ze alle 21 en print ze uit

Onderaan de streep bleef ik zowaar in het groen. Met mijn eigen inkomsten kon ik, ware het nét aan, alle rekeningen betalen en ook nog boodschappen doen. Wel bij de Aldi of de Lidl, maar dat doe ik nu ook al. Spontaan uit eten of even mijn pinpas trekken in een kledingwinkel was geen optie meer. Dat zeg ik er wel bij. Die levensstijl behouden die ik nu heb? Dat ging ‘m als alleenstaande ouder niet worden. Maar verhuizen zou niet hoeven, als ik dat niet wilde. Als mijn huwelijk stuk zou lopen, zou ik daar kapot van zijn. Dag, grote liefde! Maar het betekende niet dat ik ook nog eens moest verhuizen of met schulden kwam te zitten. Dat zou het allemaal nog treuriger hebben gemaakt. Niet alleen voor mij, maar ook voor onze twee kleine jongens.

Natuurlijk realiseer ik me dat ik in een fortuinlijke situatie zit. En dat die situatie er voor veel vrouwen nogal anders uitziet. Van de hoogopgeleide vrouwen is 71% economisch zelfstandig. Van de laagopgeleide vrouwen is dat 25%. Het lijkt me ingewikkeld. Wat als je man je op een dag verlaat, of je zelf op je partner uitgekeken raakt. Wat dan? Dan moet je niet alleen dat huwelijk opzeggen maar ook je huis misschien en je levensstijl. Ik interviewde ooit een vrouw die vanwege het geld bij haar man moest blijven. De relatie was op, maar ze wilde niet driehoog achter in een flat terecht komen. Dus sliep ze nog altijd iedere avond naast hem in bed. Verdrietig, vind ik dat. Voor de man én de vrouw.

scheiden, financieel onafhankelijk, scheiding, divorce, huwelijk, relatie, verbreken, verbroken, porterenee

Het is gelukkig goed gekomen met dat huwelijk van mij. 

Love is a Verb, zoals John Mayer het zo mooi zingt. Hij heeft hartstikke gelijk. Al vraag ik me af wat hij zelf met die informatie doet, gezien zijn datinghistorie. Maar oké. Onze huwelijkscrisis heeft ons wakker geschud. Op liefdesgebied maar ook financieel. Ik zou alle vrouwen (en mannen overigens) aanraden – huwelijkscrisis of niet – om uit te rekenen hoe je ervoor staat als je er alleen voor zou komen te staan.

Met deze paar stappen kom jij erachter of je financieel onafhankelijk bent: 

  • Stap 1: kosten op een rij
  • Stap 2: inkomsten op een rij
  • Stap 3: veranderingen doorvoeren voor als je er alleen voor komt te staan. Je kunt bijvoorbeeld recht krijgen op toeslagen, of ze worden hoger wanneer je ze nu al ontvangt.
  • Stap 4: sommige kosten vallen ook weg, neem dat ook mee in je som
  • Stap 5: reken uit of je onder de streep in het groen of in het rood belandt.

Conclusie

Sommige mensen vinden dat je blind vertrouwen in je huwelijk moet hebben en dus niet over deze dingen na mag denken. Het een keer uitrekenen betekent niet dat je relatie wankelt, het betekent dat je realistisch bent. Jullie liefde is hopelijk een eeuwig leven beschonken. Maar ik weet inmiddels dat het leven en de liefde soms gek kunnen lopen. Daarom is het goed om uit te rekenen of je wel zo financieel onafhankelijk bent als je denkt. 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!