Je kind zakgeld geven is stap één. Maar je kind leren sparen, hoe doe je dat? We delen negen tactieken die werken als een trein.
Je wilt je kind van alles leren waar het later wat aan heeft. Ik wil onze kinderen zelfvertrouwen meegeven, het lef om hun eigen pad te bewandelen, en warmte om zo mensen om zich heen te verzamelen en anderen te helpen. Natuurlijk wil ik ze ook leren sparen. Als je leert hoe je geld kunt wegzetten, voor de korte en langere termijn, geef je ze een grotere kans op een financieel zorgeloos leven. En dat gun ik ze.
Daarom heb ik negen tips voor je om jouw kind(eren) te leren sparen.
Geef je kind zakgeld
Dit is wat mij betreft dus stap één. Als je kinderen wilt leren sparen, moeten ze eerst geld hebben, natuurlijk. Onze kinderen krijgen allebei elke week € 2 zakgeld van ons. We storten dat automatisch op hun bankrekening. Waarom niet cash? Dat vertel ik bij punt 2.
Maak het zakgeld automatisch over
Mijn man en ik hebben er dus voor gekozen onze kinderen hun zakgeld digitaal te geven. Zo leren ze meteen dat een pinpas niet een pasje is waarmee je oneindig kunt afrekenen, zoals mijn jongste blijkbaar dacht. Ik leg ze uit dat er een rekening aan gekoppeld is en dat daar een bepaald bedrag op staat. En dat als dat op is, je dus ook niet meer kunt pinnen.
Zorg voor een spaarrekening of spaarpot
Toen ik mijn zoon ooit nog contant zakgeld gaf, slingerden de muntjes door het hele huis. Van de fruitschaal tot onder zijn kussen. Dat werkte dus niet. Een spaarpot was de oplossing. Daar hoorden zijn muntjes in thuis en zo werd sparen begrijpelijker voor hem. Nu is de plek om te sparen zijn rekening, en die checkt hij geregeld om te kijken hoe hij ervoor staat. Contant geld een fysieke plek geven is dus een goede manier om je kind te leren sparen.
Stel samen financiële doelen
Zo spaart de oudste voor een game voor de Nintendo Switch. We zochten samen op wat dat spel kostte en rekenden uit hoeveel weken hij moet sparen wanneer hij alleen zijn zakgeld ontvangt. Dat motiveerde hem meteen om naar manieren te zoeken om meer geld te verdienen. Wat ik alleen maar kan aanmoedigen, als ze het maar even met ons overleggen.
Geef mogelijkheden om wat bij te verdienen
Daar zijn mijn kinderen groot fan van. Bijvoorbeeld de auto wassen, spullen opruimen in huis, de afwas doen of iets anders. Bedenk samen manieren waarop je kind wat kan bijverdienen en spreek af hoeveel geld daar tegenover staat.
Leer je kind de 50/50-regel
Heb je een kind dat toch heel graag geld meteen wil uitgeven? Je kunt een percentage of bedrag afspreken dat elke maand voor de lange termijn wordt bewaard en een deel dat meteen besteed kan worden. Bijvoorbeeld 50/50. Probeer uit te leggen dat je alleen grote dingen kunt kopen wanneer je geld apart zet. Wanneer het een keer lukt om te sparen voor iets groters – iets bijleggen ter motivatie kan best – zal je kind de beloning ervan ervaren. Dat is goud waard!
Laat je kind fouten maken
Onze oudste zoon Cooper was een tijdje terug zo boos op zichzelf, dat de buurman het zelfs hoorde. Hij had iets gekocht van zijn zakgeld en had spijt! “Ik ben zo stom,” bleef hij maar roepen en sloeg zichzelf een paar keer tegen zijn hoofd. Hij had zojuist aan zijn vader gevraagd hoeveel er nog op zijn rekening stond. Hij dacht een flink stuk op weg te zijn naar zijn spaardoel, maar had zich in de tussentijd nog laten verleiden door iets in de speelgoedwinkel. Dat was hij alweer vergeten, dus het saldo op zijn rekening viel tegen.
Het was sneu om te zien en natuurlijk heb ik hem getroost. We hebben toen wat oud speelgoed verkocht op Marktplaats, om weer wat geld bij elkaar te harken. Dat verzachtte de pijn. Die avond in bed zei hij: “Ik ga nu alleen nog sparen voor mijn grote doel, mama.” Hij had zijn les geleerd, de schat.
Praat over geld waar je kind bij is
Natuurlijk hoeven ze niet álles van je financiën te weten, maar het mag best een onderwerp van gesprek zijn. Zo leer je je kind ook dat het normaal is om over geld te praten.
Geef het goede voorbeeld
Uiteindelijk leren je kinderen het meeste van wat ze zien bij hun ouders. Dus spaar jij als ouder ergens voor, neem ze dan mee in het proces. Zet je geld apart voor de zomervakantie? Leg dan uit wat je doet of juist niet doet, zodat dat kan. Laat ze zien hoever je al bent. Laat ze meedenken hoe je nog wat extra weg kunt zetten.
Sparen is uiteindelijk een vaardigheid die je op alle leeftijden nodig hebt. Laat je kind zien dat jij ook je best moet doen om spaardoelen te halen. Dan snappen ze meteen dat jouw geld niet aan bomen groeit!
Kun je zelf ook nog wat tips gebruiken om (sneller) te sparen? Daar hebben we natuurlijk ook genoeg tips voor. Bijvoorbeeld in de video hieronder of op Instagram.