Thuiswerken: Pas op voor deze geld-valkuilen

We moeten weer (deels) thuiswerken. Dat heeft financieel voordelen (je bespaart bijvoorbeeld op reiskosten), maar zeker ook nadelen. Ik waarschuw je er voor 5.

Na maandenlang thuiswerken leek het oude normaal weer het gewone normaal te worden. Maar nu gaan we toch deels terug naar wat het nieuwe normaal was. Snap je het nog? We moeten weer deels thuiswerken, waar dat kan. Op zich geen ramp. We zijn er inmiddels massaal achter gekomen dat vanuit huis werken veel voordelen heeft. Zo houd je tijd over, want je hoeft niet in een bomvolle trein (sowieso irritant natuurlijk) naar je werk. Of in de file te staan. Het levert trouwens nog meer tijdswinst op. Je hoeft tenslotte niet elke dag gestreken en geschminkt naar kantoor.

Ik zal niet de enige zijn die bij Zoom- of Meet-afspraken van boven ‘business’ is en van onderen bij team joggingbroek hoort. Die tijdswinst is heerlijk. Maar thuiswerken heeft ook nadelen. Niet alleen het gemis van collega’s en van het gevoel er even uit te zijn. Financieel heeft thuiswerken ook gevolgen. En er zijn valkuilen waar je in kunt trappen. Ik deel er 5 met je. Onder het motto: als je ze herkent, kun je ze ook voorkomen.

1. Online shoppen

Even lekker online shoppen terwijl je op kantoor zit. Dat doe je niet. Je collega’s zouden het maar zien, of erger nog, je baas. Maar thuis kijkt niemand over je schouder mee. Dus ga je toch even kijken bij de sale, of klik je even door vanuit die nieuwsbrief die in je mail belandde. Logisch, maar gevaarlijk. Straks geef je wat je verdient die dag alweer uit voordat het op je rekening staat. Zeker als je hier vatbaar voor bent, kun je dingen doen om te voorkomen dat je in deze valkuil valt. Zorg bijvoorbeeld dat je betaalgegevens niet op je computer zijn opgeslagen. Shoppen wordt anders wel erg laagdrempelig. Zorg dat er niet te veel geld op je rekening staat. En als je sommige websites niet kunt weerstaan, blokkeer ze dan gewoon.

2. Energieverbruik

Zeker nu het kouder wordt buiten, slinger je als thuiswerker makkelijk de verwarming aan. Je bent gewend om het op kantoor aangenaam warm te hebben. Toen ik nog op kantoor werkte, liep ik zelfs in december nog in een T-shirtje, omdat het toch altijd 21 graden was. Als je dat klimaat thuis gaat nabootsen, kun je rekenen op een flinke energierekening. Zorg daarom tijdens het thuiswerken dat je warme sokken aan hebt. Ik ben groot fan van die wollen dingen met plastic noppen eronder tegen het uitglijden. Veel lichaamswarmte ‘loopt’ er via je voeten uit, dus daar maak je al veel winst. Kleed je in comfortabele laagjes. Bijvoorbeeld een hemd, een blouse en daarover een vest. Nog altijd prima representatief voor een video-vergadering en tegelijkertijd warm genoeg. Je hoeft er niet bij te zitten alsof je op Noordpoolexpeditie gaat, maar je kunt je thuis beter iets warmer kleden dan op kantoor. Groot voordeel is wel: jij bepaalt zelf hoe hoog de verwarming gaat. Daar hoef je geen discussie over te voeren met je collega’s.

3. Die eeuwige boterhammen

Op je werk heb je een fijne kantine, waar je af en toe een lekkere salade haalt. Thuis zijn het veelal die saaie boterhammen. Natuurlijk varieer je wat. Kaas, komkommertje, kipfilet, een keer hummus. Maar na een paar weken thuiswerken, ben je er helemaal klaar mee. Dus haal je lekker dure lunches in huis of bestel je zelfs (dit heb ik mijn omgeving al een paar keer gehoord) broodjes bij Subway. Je vindt jezelf al zielig genoeg, zo alleen thuis. Oeps, geldvalkuil. Natuurlijk mag je jezelf af en toe verwennen, maar om nou te lunchen met bestelde broodjes en sushi van de Albert Heijn? Tja. Er is een gulden middenweg. In onze boodschappencursus hebben we het over een budget stellen per warme maaltijd. Misschien moet je dat als thuiswerker ook maar doen voor lunches. Dan weet je zeker dat je het niet te bont maakt.

4. Uitgeven wat je bespaart

Thuiswerken heeft financieel grote voordelen. Als je werkgever je reiskosten voorheen niet (volledig) vergoedde, houd je dat geld nu in je zak. Het is verleidelijk om het meteen weer uit te geven. Misschien niet eens bewust. Het verdwijnt, als je geen overzicht hebt, gewoon in de Bermuda-driehoek van het huishoudboekje. Houd je door het wegvallen van reiskosten geld over? Maak dan een automatische incasso aan voor exact dat bedrag. Zet het lekker op je spaarrekening.

5. Iedere dag effe naar de winkel

Je voelt je wellicht alleen, zo thuis. Of misschien word je juist gek van je partner, die ook aan de keukentafel zit. Je MOET er elke dag even uit en gaat dan maar lopend naar de supermarkt. Goed dat je gehoor geeft aan dat gevoel en ook fijn voor het aantal stappen op je stappenteller. Maar elke dag naar de winkel gaan, betekent gegarandeerd dat je meer uitgeeft. Elke keer dat je winkelt, kom je in de verleiding en pak je waarschijnlijk iets mee wat je vooraf niet van plan was te kopen. Bovendien heb je geen overzicht meer en plan je ook niks meer. Gevolg: een dikke, vette overschrijding van je boodschappenbudget. Mijn idee: blijf gewoon één of twee keer per week naar de winkel gaan, zoals je vroeger ook deed. Wil je er écht even uit? Ga dan wandelen met een podcast op je oren. Ik ken een heel leuke: de PorteRenee podcast. Gratis en voor niks.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop