Telefoon met Sim Only of met abonnement: wat is goedkoper? (Verrassend!)

Een losse telefoon met Sim Only is altijd goedkoper dan een abonnement met telefoon erbij. Toch? Tijd om uit te zoeken wat écht goedkoper is.

Door Saskia

Mijn oude, vertrouwde Samsung gaat al 6 jaar mee. Goedkoop abonnementje erop, helemaal prima! Maar sinds een tijdje begint ‘ie te haperen. Aan het eind van het jaar mag ik mijn abonnement verlengen. Wat wordt het: een nieuwe losse telefoon kopen met hetzelfde Sim Only abonnement? Of toch een nieuw abonnement mét telefoon?

Sim Only versus abonnement met telefoon

Bij een Sim Only abonnement krijg je alleen het telefoonabonnement. Dus geen nieuwe telefoon erbij. Heb je een mobiel die nog prima werkt? Dan is een Sim Only abonnement altijd goedkoper. Je betaalt alleen voor je data en belminuten. Niet voor een nieuwe smartphone. Voor minder dan €10 per maand heb je al een Sim Only bij een budgetmaatschappij. Bij de grote, bekende providers betaal je wat meer.

Een nieuw abonnement met telefoon is een stuk duurder. Omdat je ook voor de nieuwe telefoon betaalt. Dat kan door eenmalig een bedrag bij te betalen. Of door je maandbedrag te verhogen met de toestelbundel. Je betaalt dan elke maand een stukje smartphone.

Hoe duur een losse telefoon is, verschilt natuurlijk per telefoon. En per winkel.

Vergelijken, vergelijken, vergelijken

Heb je geen mobiel om te hergebruiken? Dan zul je moeten kiezen uit een abonnement met telefoon of een Sim Only met een losse telefoon, die je gewoon apart koopt. Eens kijken wat het verschil in prijs is. Ik gebruik zelf altijd de site Mobiel.nl. Daar kun je makkelijk vergelijken.

Ik vergelijk 3 telefoons: de nieuwste iPhone 13, een iPhone 11 en de Samsung A51. Met minstens 5 GB data, onbeperkt bellen en 2 jaar looptijd.

iPhone 13iPhone 11Samsung A51
Los toestel€909€626€368
Sim Only€10 tot €27,50€10 tot €27,50€10 tot €27,50
Gemiddeld per maand€47,50 tot €65,38€36 tot €53,58€25,33 tot €42,83
Abonnement met telefoon (eenmalig bijbetalen €0)€49 tot €61,50€35 tot €48,50€€25,50 tot €40,50

Wat is goedkoper?

Zoals je ziet is in mijn vergelijking een los toestel met Sim Only helemaal niet veel goedkoper. En soms zelfs duurder. Eyeopener! Daarnaast viel me nog iets op.

Een losse iPhone 13 kost €909. Maar kies je voor een abonnement met telefoon en betaal je eenmalig maximaal bij, dan kost dezelfde telefoon ineens eenmalig €852. De iPhone 11 en Samsung A51 waren zo ook goedkoper. Geldt trouwens niet voor alle providers, hoor.  

Let op!

Ik heb maar een paar telefoons vergeleken. Bij één site. Er zijn veel providers. Er komen voortdurend nieuwe aanbiedingen en combi deals. Wat voor mij het goedkoopste is, is niet voor iedereen het goedkoopst. Maar vergelijken is wel altijd slim. Soms zie je een aanbieding en wil je meteen toeslaan. Terwijl dat achteraf misschien niet zo handig was. Zoek je een nieuw abonnement, met of zonder telefoon? Vraag jezelf dan eerst af:

  • Heb ik écht een nieuwe telefoon nodig? Of kan mijn oude nog prima een ronde mee?
  • Hoeveel data en belminuten gebruik ik écht? (zoek het vooral op!)
  • Verleng ik mijn abonnement of is het slimmer om over te stappen?
  • Wil ik de nieuwste iPhone of is een goedkopere smartphone ook prima?
  • Is een refurbished telefoon een optie?
  • Hoe zit het met mijn BKR-registratie en inkomenstoets?

Denk aan je BKR-registratie

In mijn vergelijking heb ik de eenmalige bijbetaling op €0 gezet. Belangrijk om te weten: een abonnement mét telefoon gaat niet altijd zonder BKR-registratie. Zo’n abonnement is eigenlijk een telefoon op afbetaling kopen. Je gaat dus een lening aan.

Is de toestelprijs €250 of hoger? Je moet dan een inkomenstoets doen en je abonnement wordt bij het BKR geregistreerd.

Niet iedereen staat stil bij de gevolgen van een BKR-registratie. Toch is dit wel belangrijk om in je achterhoofd te houden. Een BKR-registratie heeft invloed op je andere leningen. Bijvoorbeeld als je een huis wilt kopen. Je maximale hypotheek kan lager uitvallen door je telefoonabonnement.

Koop je zelf een losse telefoon en sluit je een Sim Only af? Dan krijg je geen registratie. Dat staat vast. Wil je toch een abonnement met toestel? Om geen BKR-registratie te krijgen kies je een niet al te dure telefoon of betaal je een deel zelf. Zodat je onder die €250 blijft.

Tijd om te verlengen!

Een los toestel met een Sim Only is dus niet altijd veel goedkoper. Ondanks dat we dit vaak wel denken. Het ligt maar net aan het type mobiel en het soort abonnement. Mag jij je telefoonabonnement bijna verlengen? Speur dan eens rond op vergelijkingssites. En check de prijs in de winkel. Dit kan je onverwachts een hoop geld schelen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop