Kasboek: “Sinds de geboorte van onze dochters is mijn omzet gehalveerd”

Suzanne (30) is zzp’er en betaalt zichzelf iedere maand hetzelfde bedrag uit als het netto salaris van haar partner Richard (37). Sinds de komst van hun twee dochters is haar omzet gehalveerd en is het elke maand puzzelen om uit te komen. Want het stel wil lekker leven, maar ook genoeg sparen.

Keer je jezelf al lang diezelfde € 2047 aan salaris uit, net als Richard?
“Sinds een jaar of anderhalf, denk ik. Die constructie is in coronatijd ontstaan. Voor corona en voor de komst van onze dochters werkte ik heel veel. Daardoor waren mijn inkomsten ook een stuk hoger. Ik betaalde alle extra’s en keerde mezelf nooit een vast salaris uit. Het geld vloog elke week zo – hup – van mijn zakelijke rekening naar allerlei grote en kleine uitgaven. Er zat totaal geen structuur in. Toen ik zwanger raakte en de pandemie niet veel later begon, besloten we ons kasboekje bij te houden en onze losse rekeningen samen te voegen. Sindsdien betaal ik mezelf dus ook elke maand hetzelfde salaris uit. Inmiddels hebben we daardoor veel beter overzicht.”

Zijn je inkomsten elke maand ongeveer gelijk?
“Nee, allesbehalve. Daarom werkt het zo goed dat ik mezelf twaalf maanden per jaar die € 2047 uitbetaal. In de zomer loop ik over van het werk. Maar in de winter komt het gerust voor dat ik een paar weken weinig opdrachten, en dus weinig omzet, heb. Dat is jarenlang een valkuil geweest. Dan rekende ik mezelf zomers helemaal rijk met het bedrag op m’n zakelijke rekening. Nu weet ik dat ik de helft van het jaar een buffer moet opbouwen voor de rustige maanden.” 

Wat staat er momenteel voor buffer op je zakelijke rekening?
“Nu € 25.000 – inclusief het bedrag dat ik voor de omzet- en inkomstenbelasting apart heb staan. En daar moet ik mezelf dus ook de hele winter van uitbetalen. Ik wil niet onder de € 10.000 uitkomen. Mochten al m’n camera’s in de sloot belanden, kan ik in elk geval nieuwe apparatuur kopen.”

Jullie hebben geld bij jullie ouders geleend. Vertel, waarvoor?
We hebben ons huis bijna acht jaar geleden gekocht. Een fijne twee-onder-een-kap voor € 250.000. Ik zeg ‘we’, maar eigenlijk heeft mijn vriend het gekocht op zijn salaris. Ik was toen net mijn eigen bedrijf gestart, dus ik kon niet heel veel betekenen in de financiering. We wilden nog het een en ander verbouwen, dus bovenop de starterslening van € 25.000 hebben we nog € 15.000 van mijn schoonouders geleend. We betalen ze elke maand € 136 terug.”

Je geeft aan dat jullie het lastig vinden om elke maand uit te komen. Welke post(en) zit dat ‘m in, denk je?
“Met de boodschappen zit ik wel een beetje in m’n maag. Ik snap het gewoon niet als ik die € 750 zie staan. Voor m’n gevoel doe ik geen gekke dingen. Maar, als ik dan heel reëel ben… Ik ga geregeld langs de slager, haal wat lekkers op de markt en als vrienden in het weekend langskomen, bestellen we gerust Chinees voor € 90. Sinds we ons kasboekje bijhouden, hebben we de uitgaven al wel iets naar beneden kunnen halen. We pakken bijvoorbeeld alleen in de weekenden nog uit. Voor onszelf gaan we doordeweeks gerust voor de budget-opties, maar we hebben niet graag dat gasten tekort komen. Als we dan een barbecue organiseren, staan we toch weer bij de visboer voor dure zalm.”

De tekst gaat verder onder de video

Maken jullie je wel eens zorgen om de financiën?
“Zorgen is een groot woord, maar we hebben het er wel geregeld over. Sinds de komst van onze dochters is er financieel veel veranderd. Mijn boekhoudster drukte me onlangs met m’n neus op de feiten. ‘Je kwam van ruim € 70.000 omzet, nu is dat € 35.000 omzet’. Maar Richard en ik leven nog een beetje naar wat ik voor de komst van de meisjes verdiende.

Er is toch vaak nog een stukje maand over als het geld op is. We proberen daarom nu echt even een pas op de plaats te maken en ondertussen onze spaardoelen niet uit het oog te verliezen. Ik vind het vooral lastig om niet te veel om me heen te kijken hoe anderen ‘het doen’. Ik zie bijvoorbeeld tijdens mijn fotografieklussen op bruiloften zó veel luxe, dat ik me stiekem wel eens afvraag wat wij ‘fout’ doen. Maar ik weet dat ik niet mag klagen, hoor. En ik ben druk bezig met een nieuwe formule voor m’n bedrijf – zodat mijn omzet weer wat hoger wordt.” 

En wat als Gaston morgen op de stoep staat met een cheque van € 100.000?
“Poeh! Een eigen vakantiehuisje zou ik wel heel tof vinden. Maar we zouden het geld vooral delen met vrienden en familie. Elk weekend gasten over de vloer om bij ons te eten, een tafel vol met sushi… Die ton is zo op. En dan zit trouwen er misschien ook wat eerder in. Want met die € 200 die we nu elke maand apart zetten, moeten we nog een paar jaar doorsparen.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop