Stoppen met shoppen: zo doe je dat

Doe je de ene na de andere (onnodige) aankoop? Jaag je je spaargeld er zo doorheen? Met deze tips stop je jezelf tijdens zo’n shopping spree.

Door Renée

Ik beken: ik had dat vroeger weleens. Dan ging ik het centrum in van de stad of het dorp waar ik woonde – pinpas paraat – en kocht alles wat ik ook maar een beetje leuk vond. Kleding, schoenen, verzorgingsproducten. Het was alsof ik geld MOEST uitgeven. Ik had niet per se iets nodig en vond de spullen die ik afrekende ook niet per se geweldig. Toch kwam ik met tassen vol rotzooi thuis.

De psychologie ervan snap ik nu iets beter dan toen. Ik wilde even mijn gedachten verzetten. Ik verlangde naar de prikkel van iets nieuws. En na één of twee uitgaven was de rem eraf en belandden er steeds meer artikelen in mijn winkelmandje. In een middagje kon ik zo honderden euro’s uitgeven. Het schaamrood staat op mijn kaken als ik dat nu toegeef.

Ik ga er maar vanuit dat ik niet de enige ben. Of je nu honderden euro’s uitgeeft of tientallen. Onnodige uitgaven zijn onnodige uitgaven. Ik geef je tips die mij helpen om zo’n shopping spree te voorkomen en als deze wel al begonnen is, te stoppen.

Denk eens na over de achterliggende gedachten van het shoppen

Of dat nu online of offline is. Oorzaken kunnen bijvoorbeeld zijn dat je je eenzaam voelt. Of dat je het leven saai vindt en op zoek bent naar prikkels. Denk hier vooral over na wanneer je gewoon thuis op de bank zit, niet tijdens een winkelmarathon. Dan heb je andere dingen aan je hoofd. Als je weet wat de achterliggende oorzaak is, kun je het proberen te voorkomen. Vind je het leven saai en merk je dat dat winkelen verleidelijk maakt? Spreek met een vriendin af dat je haar op dat soort momenten belt voor een praatje. Probeer een stokje te steken voor hoe je hier normaal mee omgaat, namelijk dingen kopen.

Loop er even mee rond

Dit klinkt misschien als een bizarre tip, maar geloof me: het werkt. Als je dan toch in een winkel bent beland en iets wilt kopen, loop er dan nog even twee minuten mee door de winkel. Ik ken veel vrouwen die impulsaankopen doen bij de drogist. Dan komen ze voor een fles shampoo en vertrekken met tig gezichts- en haarmaskertjes. Leg het allemaal in je mandje en loop met je buit nog een extra rondje door de winkel. Niet meteen naar de kassa dus. Soms is dat genoeg tijd om je te realiseren dat het onzin is om al die extra dingen te kopen.

Winkel alleen (of juist niet)

Het hangt af van hoe je in elkaar zit. Sommige mensen geven veel meer uit wanneer ze samen met iemand de stad in gaan. Anderen doen dat juist alleen. Denk eens na hoe dat voor jou werkt en zorg dan dat je voortaan het tegenovergestelde doet. Vermijd die shopverslaafde vriendin als gezelschap als je daar gevoelig voor bent. Of neem juist je zus of een vriendin mee naar de stad, omdat haar kritische blik jou dwingt om overal nog eens een keer over na te denken.

Beperk je mogelijkheden

Bij sommige mensen brandt het geld in de zakken. Zo was ik vroeger ook, trouwens. Zorg dan simpelweg dat je niet bij het geld kunt. Zet een beperkt bedrag op je rekening of werk met cash en een pinpas die je partner/moeder/een vriend(in) voor je in bewaring houdt. Soms zijn zware middelen echt nodig.

Hoeveel geef je hier eigenlijk aan uit?

Reken van de laatste drie maanden eens uit hoeveel jij aan shoppen uitgaf. Online en offline. Wees eerlijk, skip geen uitgaven en doe niet alsof nog een jurkje of paar schoenen essentieel was. Zet de getallen onder elkaar en tel ze op. Schokkend? Confronterend? Waarschijnlijk wel. Ik zeg niet dat je helemaal niet meer mag shoppen. Als je daar echt blij van wordt, kun je jezelf een maandelijks budget geven. Voor zoveel euro mag jij aankopen doen, nodig of niet nodig. Zo krijg je toch wat controle.

LEES OOK: Minder uitgeven aan kleding. Zo doe je dat

Maak een lijst van wat je al hebt

Pak pen en papier en struin je kledingkast door. Maak een lijst van alles wat daar al in hangt en ligt. Als je meer visueel ingesteld bent, maak je foto’s en die sla je op in een mapje op je telefoon. Focussen op wat je al hebt, maakt je minder hebberig. Voel je de behoefte om te gaan shoppen? Pak die lijst er dan eerst eens bij, of die foto’s. Het is een manier om jezelf te laten zien en voelen dat nog meer spullen kopen écht onzin is.

Geef jezelf een schop onder je reet

Ja, sorry, maar soms is dit de enige manier die werkt. Wees eens wat strenger voor jezelf. Ga voor de spiegel staan en spreek jezelf streng toe. Je bent geen baby meer. Je kunt ervoor kiezen om hiermee te stoppen. Je kunt ook je moeder bellen en haar dit even voor je laten doen, als dat beter werkt voor je. Moeders zijn hier vaak geweldig goed in. Ik schrijf dit natuurlijk met een knipoog, maar alle excuusjes loslaten die je altijd had voor het shoppen, kan heel bevrijdend voelen. Afspraken met jezelf maken en hier per direct een einde aan maken. Het heeft zoveel voordelen en ik kan het weten: je vindt meer rust, je houdt geld over en je hoeft niet meer voortdurend al die spullen op te ruimen.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek