5 tips: zo start je je nieuwe jaar met een financiële voorsprong

Het nieuwe jaar financieel goed beginnen. Dat willen we allemaal toch? We geven je een paar tips om financieel een geweldige start te maken. Zo begin je het jaar al meteen met een financiële voorsprong.

De goede voornemens vliegen je momenteel om de oren. De een wil elke week drie keer naar de sportschool, de ander wil aan het eind van het jaar € 5.000 gespaard hebben. Allemaal leuk en aardig, maar de meeste mensen zullen in februari al opgeven. Dat is niet onaardig bedoeld, dat is nu eenmaal de realiteit. Zou het niet ontzettend fijn zijn om meteen aan het begin van het jaar alvast een flinke stap in de goede richting te zetten?

We geven je 5 manieren waarop je het nieuwe jaar meteen al met een financiële voorsprong begint.

1. Betaal je zorgverzekering vooruit

Je kunt ervoor kiezen om al je maandelijkse zorgverzekeringlasten in één keer af te tikken bij je verzekeraar. Ik snap: niet iedereen kan zich dat veroorloven. Maar als je dat wel kan, doe het vooral.

Ja, het zal in januari flink pijn doen aan je spaarrekening. Er staat wel wat tegenover: je krijgt een korting van 1 of 2% wanneer je alles vooruitbetaalt. Dit kun je zien als verwaarloosbaar, maar alle kleine beetjes helpen. Daarnaast heb je de rest van het jaar geen omkijken naar de kosten van je zorgverzekeraar, waardoor je maandelijks toch steeds wat geld extra ‘overhoudt’. Als je nou echt slim bent, zet je dit geld weer opzij op je spaarrekening. Dit geld kun je dan gebruiken om het jaar erop dit geintje weer uit te halen.

Denk ook na over het vooruitbetalen van andere kosten. Kasper en Renée betalen hun kantoor bijvoorbeeld voor het hele jaar vooruit. Daar krijg je vaak ook wat korting voor, maar het is ook gewoon een lekker gevoel. Vinkje! ☑️ Die is betaald. Zo heb je meteen een financiële voorsprong.

2. Creëer een maandelijks budget

Ga aan de slag met je huishoudboekje. Of met Renée’s Money Planner, dan is het nog leuker. Als je je uitgaven nog nooit bij hebt gehouden, begin daar dan nu meteen mee. Dan heb je in ieder geval een overzicht voor jezelf gecreëerd. Dat pakt niemand je het komende jaar meer af. Als het dan wat minder gaat ergens in 2023, kun je die erbij pakken. Waar kan ik wat vanaf snoepen? Welke kosten kan ik schrappen? Het helpt je echt enorm als je dat dan al voor jezelf overzichtelijk hebt.

3. Betaal je schulden af

Ja, we weten wat je nu denkt. Makkelijker gezegd dan gedaan! Maar hear us out. Heb je bijvoorbeeld een studieschuld staan of een creditcardschuld? Denk eens na over hoe vaak je aan deze schulden denkt. En aan hoe fijn het zou zijn als die ineens weg zouden zijn. Ik snap dat het minder pijn doet aan je spaarrekening om maandelijks maar een paar tientjes af te betalen, maar zo blijf je jarenlang bezig. Check je schulden en check je spaarrekening.

Kun je misschien één grotere afbetaling doen? Of misschien die kleine studieschuld helemaal aflossen met je spaarcenten? Zo niet, maak dan in ieder geval een plan. Nu voelt denken aan je schulden al heel anders. Je hebt namelijk een plan om er vanaf te komen. Je pakt controle en bent niet meer een slachtoffer. Helemaal nu de rente op de studieschuld omhoog gaat, is het fijn om hier zo snel mogelijk van af te zijn. Ook dat geeft een financiële voorsprong.

4. Koop vooruit in bulk

Deze tip gaat niet over besparen op dit moment, maar over besparen op de langere termijn. Zoek écht goede aanbiedingen en sla in voor de rest van het jaar. Denk aan shampoo, wasmiddel, vaatwasmiddel, koffie. Of in ieder geval voor een half jaar. Renée vind het bijvoorbeeld heerlijk voelen om een nieuwe fles shampoo uit haar eigen la te kunnen pakken, wanneer de oude op is. Zonder dat het haar op dat moment geld kost. Zo hoef je deze kosten verderop in de maand niet meer te maken. En het kan ook best wat schelen als alles het komende jaar nóg duurder gaat worden door de inflatie.

5. Start met zegeltjes

Lekker tuttige tip dit: maar start voor het nieuwe jaar met het sparen van zegels bij de supermarkt waar je altijd komt. Dit levert je meer rendement op dan alle spaarrekeningen die ik ken. Download de app of koop een ouderwets plakboekje en begin. Het wordt vanzelf een gewoonte. Een goede nieuwe gewoonte voor het nieuwe jaar, die je ook nog geld oplevert.

Zo ga jij met een financiële voorsprong en een goed gevoel 2023 in!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop