Besparen op je telefoonrekening? Volg deze stappen en betaal nog maar €9 per maand

Betaal jij € 30, € 40 of zelfs € 50 per maand voor je telefoonabonnement? Zonde! Zelf heb ik een telefoonrekening van € 9 per maand en leg je uit hoe ik dat regelde.

Ooit had ik een telefoonabonnement van € 40 per maand. Ik ‘kreeg’ er een nieuwe telefoon bij. Daar betaalde ik natuurlijk gewoon extra voor, maar dat hoefde de telefoonwinkel toen nog niet eerlijk erbij te vermelden. Ik sloot een tweejarig abonnement af, want dat was per maand goedkoper.

Na een jaar viel mijn telefoon. Het scherm veranderde daardoor in een soort maanlandschap vol kraters. Ik liep er nog even mee rond. Maar toen ik stukjes glas in mijn vinger kreeg, was voor mij de maat vol. Ik kocht een nieuw toestel, terwijl ik de kapotte telefoon nog aan het afbetalen was. En zo werd bellen, internetten en whatsappen opeens een heel duur geintje.

Inmiddels weet ik: dit kan slimmer en vooral véél goedkoper. Hieronder vind je zes stappen die jou helpen naar een veel lagere telefoonrekening.

Tip 1: een losse telefoon hoeft niet zo duur te zijn

Heb je wat spaargeld? Koop dan een losse telefoon. Ik deed jarenlang met mijn Samsung, die ik kocht voor nog geen € 200. En ook een refurbished iPhone is tegenwoordig goed te betalen. Het is even een investering, maar je haalt dat geld er op termijn wel uit. Zeker als je er zuinig mee omgaat. Een hoesje erbij kopen is een slimme keuze. Nog goedkoper: neem de telefoon van je partner/tante/broer/zus/hippe oma of opa over, terwijl zij de volle mep betalen voor het allernieuwste en -duurste exemplaar. Of ga nog even verder met de telefoon die je al hebt. Omdat je al een toestel hebt, kun je nu kiezen voor een goedkoper sim only-abonnement. Zie tip 2.

Tip 2: go sim only

Nu je al een telefoon hebt, hoef je niet meer voor die telefoon te betalen in je abonnement. Dat scheelt geld. Het voorkomt ook dat je nog aan het afbetalen bent op een telefoon die al stuk is of die je al niet meer gebruikt. Dat is zo zuur. Vergelijk sim only-abonnementen wel goed, want er zijn onderling nogal wat prijsverschillen. Ik ben fan van deze vergelijkingswebsite om te checken wat de prijzen zijn.

Tip 3: hoe langer je contract, hoe lager de prijs

Bij het kiezen van een abonnement kun je vaak kiezen tussen maandelijks opzegbaar of voor een contract voor één of twee jaar. De flexibiliteit van maandelijks opzegbaar kost geld. Kies je daarvoor, dan gaat de prijs van het abonnement omhoog. Kies hier alleen voor als je er een reden voor hebt. Waarom zou je binnen minder dan een jaar van je abonnement af willen? Geen idee? Laat die optie dan lekker links liggen. Sluit je een contract bij een nieuwe provider? Kies dan niet meteen voor twee jaar. Ik ken mensen die geen goed bereik hebben in hun eigen huis of op hun werk. Dan is het toch vervelend als je er twee jaar aan vastzit of het gevecht aan moet gaan om eerder van het contract af te komen.

Tip 4: check je verbruik

Hoeveel belminuten en data je verbruikt, kun je in de online omgeving van je provider zien. Krijg eerst helder hoeveel je daadwerkelijk verbruikt voordat je een nieuw abonnement afsluit of verlengt. Zie je dat je elke maand structureel overhoudt? Dan kan het abonnement dus omlaag. Kom je vaak tekort en betaal je dan voor extra data? Zonde! Dan liever je abonnement iets opkrikken, dat is uiteindelijk goedkoper. Check ook even hoe de regels zijn bij je potentiële nieuwe provider: mag je minuten/data die over zijn, meenemen naar een volgende maand of niet? Belangrijk, zeker wanneer je gebruik fluctueert.

Tip 5: besparen is niet altijd goedkoper

Besparen op je minuten of MB’s is niet altijd de goedkoopste optie. Misschien maak je daardoor extra kosten, omdat je er overheen gaat. Data of minuten bijkopen is een dure grap, in vergelijking met wat je binnen je bundel betaalt. Verbruik je veel? Dan kan een onbeperkt abonnement ook een optie zijn. Die zijn tegenwoordig helemaal niet meer zo schreeuwend duur als vroeger. Lees de kleine lettertjes wel goed want écht onbeperkt bestaat eigenlijk niet.

Tip 6: wees zuinig met je MB’s

Gebruik wifi waar je dat veilig kunt doen. Luister je onderweg veel naar Spotify of kijk je Netflix? Dat zijn data-slurpers. Wist je dat je muziek en video’s vooraf kunt downloaden en dan offline kunt luisteren en bekijken? Dat scheelt je weer een hele hoop data.

Hopelijk helpen deze tips je naar een goedkoper abonnement voor je mobiele telefoon. Vergelijken alleen al kan je flink voordeel opleveren. Doen dus!

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer besparen? Goed bezig! Bekijk de video hieronder voor mijn beste tip om te besparen op meer vaste lasten. Doe er je voordeel mee. En wil je nou geen enkele slimme geldtip meer missen, volg ons dan op Instagram. Daar delen we wekelijks de beste geldtips. Of luister onze podcast (elke vrijdag een nieuwe aflevering!).

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop