Sparen: zo krijg je de knop om

Leuk idee: sparen, beleggen, geld overhouden. Maar hoe krijg je de knop definitief om? Ik vertel hoe het mij lukte. En geef je 5 manieren om dat ook zelf voor elkaar te krijgen.

Bij mij ging de knop jaren geleden al om. Toen ik in de schulden belandde. Meer daarover lees je hier. Toen ging de knop om uit nood. Ik had geen keuze. Tenminste, zo voelde het. Ik vraag me af of ik die switch ook had gemaakt wanneer ik niet in de problemen was beland. Misschien wel niet. Misschien spendde ik dan nog steeds iedere maand al mijn geld.

Ik krijg vaak de vraag: ik wil wel, maar hoe zorg ik dat de knop omgaat? Hieronder vind je vijf gedachten, sommetjes of overdenkingen waarvan ik geloof dat ze helpen om die knop definitief om te zetten. Weet wel: er is niet écht een knop die je omschakelt waarna alles vanzelf gaat. Je moet blijven investeren in jezelf, in je kennis en je eigen motivatie. Dat doe ik ook nog iedere dag.

 • Doe het eens een weekje met weinig geld en zie dat het kan. En hoeveel je overhoudt.
  Je hebt wel eens zo’n weekje waarin je financieel niet uitkomt. Normaal gesproken zou je in zo’n situatie misschien geld van je spaarrekening terugboeken. Maar doe dat nu eens niet. Misschien heb je nog maar 30 euro voor een week, maar je hebt al boodschappen gedaan. Dat zou prima moeten kunnen. Deze oefening confronteert je keihard met je geldgewoontes. Iedere keer wanneer je geld wilt uitgeven, denk je nu: nee, wacht even. Ik heb nog maar 30 euro. Vraag je aan het einde van de week, wanneer je het waarschijnlijk prima gered hebt met dat bedrag, eens af of je nou een minder leuke tijd hebt gehad? Heb je minder gelachen? Minder genoten? Minder lol gehad? Hoogstwaarschijnlijk niet.
 • Reken uit wat je over hebt gehouden van al die jaren salaris
  Hoeveel heb jij nog over van wat je in je leven verdiend hebt? Oef, pijnlijke vraag? Ik schreef er eerder een stuk over dat je hier terugleest. Doe dit rekensommetje en je ogen moeten wel opengaan. Tenzij je een uitpuilende spaarrekening hebt, dito beleggingspotje én een afgelost huis. Dan kun je heel tevreden over jezelf zijn.

 • Inspireer en laat je inspireren door anderen
  Jirs Meuris is een assistent professor aan de Wisconsin School of Business. Hij deed onderzoek naar de financiële situatie van mensen en de invloed van de omgeving daarop. Hij concludeerde dat contact hebben met mensen die ongeveer voor dezelfde financiële uitdagingen staan als jij, helpt die op een goede manier het hoofd te bieden. Je leert van het succes en het falen van anderen. En je bent meer gemotiveerd doordat je in contact staat met mensen net als jij.

 • Zet je uitgaven op een rij en maak roze wat je écht nodig hebt
  Mensen zeggen vaak tegen me: ik kan echt niet meer schrappen in mijn uitgaven. Ik denk dan: waarschijnlijk wel! Het is maar net of je het wilt. Maak eens een overzichtje van al je uitgaven. Niet even uit je hoofd, maar echt met je internetbankierenapp ernaast. Wat wordt er écht iedere week/maand/kwartaal afgeschreven? Nu krijg je de opdracht om maximaal 10 van deze uitgaven roze te maken. Het mogen er ook minder zijn. Dit zijn de kosten waar je echt niet zonder kan. Alles wat niet roze is, ga je heroverwegen. Het liefst samen met iemand. Je partner, zus/broer, goede vriend(in). Waarom heb je die kosten? Maakt het je gelukkig? Is het het waard om ervoor te werken? Wedden dat je minimaal één ding opzegt?  

 • Ga geld wegzetten zien als een cadeau aan jezelf
  Besparen is geen straf. Ik blijf het maar roepen. Het is een cadeau aan jezelf. Want je geeft je geld deze maand niet uit aan boodschappen en rekeningen maar bewaart het voor je eigen toekomst of voor iets wat je echt heel graag wilt kopen of doen. Een straf zou het pas zijn als alles waar je van droomt nooit werkelijkheid zou worden, omdat je er geen geld voor hebt. En dan heb ik het echt niet alleen over materiële zaken. Ik heb het ook over reizen, over een huwelijksfeest of over meer tijd thuis zijn nu je net moeder of vader bent geworden. Werken aan je financiële situatie, of dat nu aflossen, sparen, beleggen of investeren is, doe je helemaal voor jezelf. En misschien voor je gezin. Zie het als iets positiefs, als iets opbouwen, in plaats van als iets inleveren. Als je dat ziet, ben je al op de helft. Echt waar.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop