Spaar ruim €58.000 door je eigen champignons te snijden

Voorgesneden broccoli, champignons, kip. De supermarkt ligt er vol mee. Ik onderzocht hoeveel geld het zelf snijden van groenten scheelt en hoeveel tijd het kost.

Door Renée

Mijn zus woont in België en kwam op bezoek. Het is alweer even geleden, voor de lockdown. We gingen samen boodschappen doen want ja, dat moet ook gebeuren. Ik verliet de winkel met vier tassen vol eten en drinken en betaalde €62. Zij vulde een half tasje en moest €25 betalen. Ook vreemd, merkte ze op de terugweg in de auto op. We pakten de bonnetjes erbij en vergeleken onze aankopen. “Ja,” zei ik al snel. “Het verschil in kosten zit in dat jij luie boodschappen hebt gekocht.” Zo deed ik vroeger ook boodschappen. Alles al voorgesneden, kant-en-klare salades en wokgroenten en zo.

besparen voorgesneden groeten

Dus ging ik thuis eens op onderzoek uit. Gewoon online. Hoeveel scheelt het nu eigenlijk? Ik vond het verschil nog groter dan ik zelf vooraf dacht. Ik vergeleek de prijzen op de website van Albert Heijn. Niet dat we bij die winkel waren geweest, maar op deze site kun je makkelijk vergelijken.

Daar kosten witte champignons, 250 gram, €0,99.
Diezelfde witte champignons, in dezelfde hoeveelheid, kosten in gesneden vorm maar liefst €1,99.

Wow! Dat is gewoon ruim twee keer zoveel.
Wat ik trouwens ook tijdens mijn zoektocht ontdekte? Dat er ook zoiets bestaat als een champignonsnijder. Briljant. Je kunt er ook allerlei andere dingen supersnel mee snijden. Ik heb ‘m meteen besteld :).

Broccoli!

Broccoli kost voor een hele stronk van 500 gram €1,19
Ben je een beetje lui en wil je diezelfde verse broccoli al in stukjes gesneden mee naar huis nemen? Dan moet je voor 400 gram nu €2,59 betalen. Dat is ook nog eens 100 gram minder. Dat is dus bijna drie keer zo duur.

Dit gaat puur om gesneden versus niet gesneden. Maar wat dacht je bijvoorbeeld van minikomkommers? Hartstikke handig voor in de broodtrommel van mijn kinderen. Natuurlijk. Maar het verschil in prijs in vergelijking met een stukje komkommer – gewoon afgesneden van een grote komkommer – is wel héél groot. Die schattige snackkomkommertjes kosten €7,48 per kilo. Voor gewone grote komkommers betaal je nog geen €2,50 voor een kilo. Ik snap dat een klein komkommertje leuk is en iets anders vraagt van een teler. Maar de vraag is: wil je zo’n groot verschil er wel voor betalen? Is dat het je waard?

Stel dat je nu wel luie boodschappen doet en daar vanaf nu mee stopt. Laten we voorzichtig inschatten dat dit je 5 per week scheelt. Dat is €260 per jaar. Als je nu dertig jaar bent en je wordt negentig jaar, dan doe je die besparing dus gedurende zestig jaar. Dat betekent dat je gedurende die jaren €15.600 bespaart door je eigen eten te snijden. Wat als je het geld dat je bespaart, niet op je spaarrekening zet, maar belegt. Zestig jaar lang, tegen gemiddeld 4% rendement per jaar. Dan wordt het totale bedrag nog veel hoger, namelijk €58.348!

Natuurlijk is het gemak van voorgesneden eten kopen wat waard. Maar vergeet de financiële kant niet. Nu je de cijfers weet, kun je zelf kiezen of jij voortaan zelf snijdt of kiest voor gemak en voorgesneden groenten blijft kopen.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop