Soraya (34) leeft volgens het H.O.T.-principe: “FIRE is voor mij te veel op een houtje bijten”

Omdat onderneemster Soraya (34) niet alleen dol is op haar werk, maar ook op haar vrije tijd zweert ze bij een levenswijze (H.O.T.) waarbij ze geniet van het moment, maar ook stevig bouwt aan een financieel zekere toekomst. Hoe doet ze dat precies?

H.O.T. wat is dat voor levenswijze?
“Leven en voluit genieten in het hier en nu – en tegelijkertijd bouwen aan een financieel fijne toekomst. Dat is heel kort door de bocht waar H.O.T. (Happy, Opportunity-rich & Time-rich) voor staat. Het is een mildere vorm van FIRE (Financial Independence Retire Early). Ik hoorde een paar jaar geleden voor het eerst iemand over H.O.T. praten bij Dr. Kelder en Co – het radioprogramma van Jort Kelder op NPO1. Toen dacht ik: ‘hé, dat ben ik!’ Pas daarna ben ik dieper research gaan doen. Ik leefde dus eigenlijk al jaren volgens de H.O.T.-strategie zonder dat ik wist dat mijn lifestyle een ‘ding’ was.”

Waar komt die ‘genieten in het nu’-instelling vandaan?

“Als ik er zo over nadenk, komt het voort uit mijn liefde voor Griekenland. Ik heb mijn hele systeem zo ingericht, dat ik daar elke twee maanden naartoe kan. Een jaar of tien geleden nam mijn zus me een keertje mee die kant op. Ik was meteen verliefd op het land en haar inwoners. Tot drie jaar geleden werkte ik in loondienst. Bij mijn eerste baan had ik veel vrijheid om mijn uren en vakantiedagen in te delen zoals ik dat wilde. Daardoor kon ik zeker vijf tot zeven keer per jaar naar Griekenland en hoefde ik niet dagelijks op kantoor te verschijnen. 

Bij de werkgever daarna kon dat niet. Ik werkte me het rambam en had weinig vrije tijd. En als ik dan vrij was, lukte het me niet om van werk te ontkoppelen. Ik was simpelweg niet meer gelukkig. Dat was het moment dat ik besloot: ik wil m’n oude levensstijl terug. Ik gooide het roer om en startte als ondernemer. Best een spannende stap. Maar doordat ik een paar jaar daarvoor een huis had gekocht en twee jaar lang elk bonnetje bewaarde, wist ik precies hoeveel ik nodig had om comfortabel én ‘H.O.T.’ te kunnen leven.” 

Ja, leg eens uit; wat houdt dat nou in, leven op de H.O.T.-manier?

“Het komt er voor mij op neer dat ik de ideale balans tussen nu en later heb gevonden. En tussen werk en privé. Ik wil niet pas kunnen genieten als ik over een jaar of dertig met pensioen ben. Of bepaalde dingen laten omdat ik eerder wil stoppen met werken. Met m’n huidige levensstijl leef ik nu al m’n droomleven. Het draait vooral om nú doen waar je gelukkig van wordt en je leven daarop inrichten. Maar niet door eindeloos geld over de balk te smijten. Op hetzelfde moment zorg je er ook voor dat je financieel met je toekomst bezig bent.”

En hoe ziet dat er in de praktijk uit voor jou?

“Het komt er op neer dat ik tot op de cent precies weet wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat. Ik weet precies hoeveel ik nodig heb om deze lifestyle te kunnen bekostigen. Daarvoor hoef je echt geen tonnen te verdienen. Mijn salaris (€ 2700) verdeel ik over 18 potjes. Op die manier heb ik nooit financiële stress. En het geeft me een fijn gevoel van controle. Op de hypotheek (€ 1200) na, gaat het grootste bedrag (€ 500) naar m’n Griekenland-pot. Aan andere zaken geef ik relatief weer heel weinig geld uit.”

Ja? Welke posten gaat minder geld naartoe?
“Aan boodschappen geef ik niet meer dan € 120 per maand uit. Daar red ik het mee. Sommige mensen zouden dat als beknibbelen zien. Maar ik zie een simpel AVG’tje niet als beknibbelen. Daarnaast haal ik nooit koffie of broodjes buiten de deur. Ik maak zelf ontbijt, lunch en diner. Dat scheelt enorm in de portemonnee. Ik koop alles in de bonus en kook een paar keer per week grote porties die ik vervolgens invries. Ik gooi geen kruimel weg. En ik ga niet vaak uit eten, misschien eens per maand. Ik ben geen big spender, maar ook geen zuinigerd.” 

En waarom ga je dan niet voor FIRE?

“Het hele FIRE-gebeuren druist tegen mijn principes in. Dat voelt voor mij als te veel op een houtje bijten. Je bent aan het rennen tot je een bepaald bedrag bereikt hebt, en daarna ga je pas genieten. Ik wil juist in het hier en nu leven. Niet pas op m’n veertigste of vijftigste wilde dromen waar kunnen maken. En ik vind mijn werk te gek, dus met vervroegd pensioen? Daar hoef ik écht nog niet aan te denken voorlopig.”

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!