“Soms vind ik het lastig om iets voor mezelf te kopen van ‘zijn’ geld”

Tamar (31) stopte met werken na de geboorte van haar eerste kind. Omdat ze het met een salaris minder moesten doen, ging ze budgetteren en bezuinigen. Met succes: ze sparen nu meer dan toen er nog twee salarissen gestort werden.

“Na de geboorte van Sarah stopte ik met werken. Mark is op en af zes weken op zee en zes weken thuis. Dan is kinderopvang lastig te regelen. En ik geniet ervan om veel tijd met de kinderen door te brengen. We doen het dus al een tijdje met alleen Mark zijn salaris en dat gaat prima. Soms vind ik het nog steeds wel lastig om iets voor mezelf te kopen van ‘zijn’ geld, maar we hebben duidelijk afgesproken dat zijn salaris ‘ons’ geld is.”

Koop je minder kleding voor jezelf dan toen je nog werkte?

“Ik koop al heel lang geen kleding voor mezelf. Dat heeft niet zozeer met de financiën te maken, maar ik was de afgelopen jaren te zwaar. Ik ben al flink afgevallen en toevallig ben ik vorige week weer eens gaan winkelen en wat leuks voor mezelf gekocht. Maar er moeten nog meer kilo’s af, dus ik ga nog niet los. Voor de kinderen kleding kopen vind ik wel fantastisch. Ik koop veel via Vinted, maar vind het ook leuk af en toe wat nieuwe items voor ze te kopen.”

Gingen jullie veel in inkomen achteruit toen jij stopte met werken?

“Toen ik stopte met werken moesten we het met zo’n €1.000 per maand minder doen. Dat was in het begin wel even pittig. We gaven namelijk vrij makkelijk geld uit. Aan kleine dingen, maar ook aan grote. Wilden we een nieuwe televisie? Dan kochten we die. Wilden we een weekendje weg? Dan gingen we. Sparen deden we wel, maar niet structureel en vaak kleine bedragen. Toen mijn inkomen wegviel, moesten we gaan bezuinigen. Zo zijn we overgestapt van energieaanbieder en gingen we met onze abonnementen aan de slag. We kozen voor een goedkoper telefoonabonnement en zegden tijdschriftenabonnementen op. Alleen Spotify, Disney+ en de Postcode Loterij hebben we gehouden.

Bespaar je ook op de boodschappen?

“Zeker, ik ging budgetteren en veel bewuster boodschappen doen. Ik let nu goed op aanbiedingen, sla groot in en koop alleen wat er op mijn lijstje staat. Ik doe sinds de komst van corona de boodschappen online en ik merk dat ik daardoor geen impulsaankopen meer doe. Binnenkort ga ik de bezorgbundel opzeggen en weer wat vaker gewoon naar de winkel. En hoewel ik me dan ook aan een lijstje ga houden, zal dat af en toe best nog een uitdaging zijn.” 

Ben je blij met je boodschappenbudget van €750 per maand?

“Het boodschappenbudget is een gemiddelde. De weken dat Mark op zee is geef ik minder geld uit. Maar het budget is hoog. Dat komt omdat ik een speciaal dieet volg en Mark veel sport. Daarvoor bestelt hij online allerlei voedingssupplementen en eiwitshakes. Die kosten heb ik ook meegenomen. Uiteindelijk wil ik naar een budget van €600 per maand. Dat vind ik een mooi bedrag voor een gezin met twee kinderen.”

Er gaat €1.000 naar spaarpotjes. Hoeveel potjes hebben jullie?

“Ik heb maar liefst 13 potjes. Een potje voor het huis, voor de auto, voor de stalling en het onderhoud van de boot, voor de boodschappen, uiteten, voor vakanties, voor de belastingadviseur, noem maar op. Het geeft rust om geld te reserveren. We hebben ooit een keer geld van familie geleend voor een aankoop, maar dat willen we nooit meer. We sparen nu voor onze doelen. Zo hebben we vorig jaar de tuin laten doen, zijn we nu bezig met een kleine verbouwing en komen er volgend jaar zonnepanelen op ons dak. Begin vorig jaar ging onze auto opeens kapot. Toen moest er een nieuwe komen. Daar hebben we €12.000 voor betaald en dat geld was er. ”

En die boot? Hadden jullie daar ook voor gespaard?

“De boot was van mijn opa. Mark deed altijd al het onderhoud. Omdat mijn opa fysiek niet meer in staat is hem te gebruiken, heeft hij de boot aan ons cadeau gedaan. Lief, hè? We hebben er dus niets voor betaald.”

Geef je graag cadeautjes?

“Ik heb een grote schoonfamilie met heel veel nichtjes en neefjes. We hebben onderling de afspraak gemaakt dat we de kinderen op hun verjaardag een cadeautje geven ter waarde van €25. Sinterklaas vieren we ook altijd samen. Ook dan maken we afspraken over de hoeveelheid cadeaus.”

Je doet mee aan de Postcode Loterij, ooit nagedacht over wat je zou doen als als je een flinke prijs wint?

“Daar hebben we het wel eens over. Ik denk dat we dan alle spaarpotjes verder aanvullen, extra geld voor de kinderen apart leggen en we gaan zeker extra aflossen op de hypotheek. Dat hebben we tot nu toe nog niet echt serieus gedaan, maar dat willen we wel, ook als we de loterij niet winnen. Maar eerst hebben we nog wat andere spaardoelen. De verbouwing én de zonnepanelen. Daarna komt het volgende doel. Een ding tegelijk.”


Mogen we ook in jouw kasboekje meekijken?

Meld je dan gerust aan voor deze rubriek

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!