“Mensen keurden af dat we zo met geld bezig waren”

Renée Lamboo (36) is oprichter van PorteRenee en neemt je elke week mee op haar weg naar een rijk(er) leven.

Door Renée

Ken je dat? Dat je heel graag wilt afvallen en er eindelijk eens écht voor gaat. Dus sla je die moddervette chocoladetaart op de verjaardag van je tante af. Want je weet inmiddels hoe lang je moet wandelen om die er weer af te krijgen. Maar zodra je zegt dat je niet hoeft, krijg je je hele familie over je heen. HOEZO? Dat is toch helemaal niet nodig? Wat een onzin. Eén beetje taart kan best, en ga zo maar door. Vast lief bedoeld, maar niet echt motiverend om te horen.

Hetzelfde systeem treedt in werking wanneer je verkondigt dat je nu je financiën op orde wilt gaan brengen. Niet meer onzinnig uitgeven, maar een spaarplan. Je bent enthousiast en gaat ervoor. Na tig eerdere pogingen, voel je nu in je buik dat het deze keer gaat lukken. Een paar uur later belt je moeder, zus of een vriendin en vraagt of je mee gaat sushi eten. Ai, de eerste uitdaging is er. Wat doe je? Je wilt graag starten met sparen, dus stelt voor om samen thuis lekker te koken. Wijntje erbij. Dat scheelt je zo een paar tientjes. Je vriendin is matig enthousiast, dus vertel je haar over je plan. Daar is ze nog minder enthousiast over. “Wat een onzin,” zegt ze. Niet bepaald motiverend.

Overdreven gedoe

Toen mijn man Kasper en ik besloten het financiële roer om te gooien, was daar een duidelijke reden voor. We hadden schulden af te lossen. Dat begreep iedereen wel. Toen die schulden eenmaal waren afgelost en wij vrolijk doorgingen op ons pad richting meer rijkdom, begrepen een stuk minder mensen dat. Vrienden vonden het overdreven. Sommigen keurden het zelfs af dat we zo actief met geld bezig waren. Dat vonden ze egoïstisch of kortzichtig. Extra aflossen op de hypotheek? Mijn moeder snapt daar helemaal niks van. “Jullie lossen die hypotheek toch al in 30 jaar verplicht af?” En dat wij onze oude(re) auto nog niet ingeruild hebben voor een nieuwe, daar vindt ze ook wat van.

Inmiddels zijn wij zo’n 10 jaar met deze plannen bezig. Van dit soort kritiek trek ik me weinig meer aan. Ik ben altijd al gezegend geweest met een vrij eigenwijze natuur. Zo vond ik het geen probleem om rechts te gaan, waar iedereen riep dat links beter was. Al is het natuurlijk wel leuker wanneer je mensen om je heen hebt die ook enthousiast zijn. Die er met je over praten, met wie je tips en tricks kunt uitwisselen en die het in ieder geval niet afkeuren. Dat was ook één van de redenen dat ik PorteRenee startte. Ik wilde zo graag mensen om me heen verzamelen die hier net zo enthousiast over waren. Nou, we kunnen zeggen dat dat gelukt is.

Draai het om

Als je nu net begonnen bent op je weg naar gezonde financiën, is het nog lastiger om met die afkeuring om te gaan. Mij hielp het destijds om de boel om te draaien. Wat anderen over jou zeggen of van jouw acties vinden, zegt niks over jou. Het zegt alles over de ander. De vriend of vriendin die het allemaal onzin vindt en niet over geld wil praten, weet misschien diep vanbinnen dat hij/zij het zelf niet goed voor elkaar heeft. Of hij/zij is opgegroeid in een gezin met veel negatieve gevoelens over geld. Of hij/zij heeft zelf iets meegemaakt wat geld een negatieve bijsmaak heeft gegeven.

Ik heb gedurende de jaren ook veel ‘feiten’ gehoord, die helemaal niet kloppen. Zoals dat je hypotheek versneld aflossen je onder de streep geld kost, omdat je geen hypotheekrenteaftrek meer krijgt. En dat je dus een dief van je eigen portemonnee bent. Wanneer ik onderzocht hoe het werkelijk zat – doe dat vooral lekker! – bleek de vork heel anders in de steel te zitten. Het vraagt zelfvertrouwen en vertrouwen in je plan om dat soort reacties vervolgens naast je neer te leggen. Er is niet één juiste manier. Iedereen is anders, leeft anders en heeft andere dromen en wensen. De weg ernaartoe vraagt ook om andere acties.

Steun gevraagd

Gesteund door je omgeving, is het bereiken van financiële doelen een stuk makkelijker. Nou ja, echt makkelijk is het nooit, maar de kans dat je volhoudt, is waarschijnlijk wel groter. Dus als jouw moeder of vriend/vriendin het onzin vindt dat jij je studieschuld zo snel mogelijk wil aflossen, om wat voor reden dan ook, dan kun je ook gewoon om steun vragen. “Oké, onze meningen verschillen daarover, maar kun je me in ieder geval steunen?” Dat voelt misschien kwetsbaar, maar vragen om wat je nodig hebt is juist heel sterk. Wedden dat ze uiteindelijk hartstikke trots zijn wanneer jij straks schuldenvrij bent?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop