Snel geld verdienen online: onzin zegt ervaringsdeskundige Renée

Je wordt ermee doodgegooid. Mensen die vertellen dat je gek bent dat je nog in loondienst werkt. Waarom start je geen online business? Dan ben je zó miljonair. Online ondernemer Renée weet uit ervaring: dat is onzin!

Zelfs bij mij begint het te kriebelen. Wanneer ik een Instagram-post zie waarin wordt verteld dat je heel makkelijk, snel heel veel geld kunt verdienen online. En dat terwijl ik al online ondernemer ben en een heel fijn leven leid. Het is ook de reden dat ik door de zeepbel heen prik. Ik weet hoeveel werk het is en hoeveel mensen het niet lukt. Maar ik denk ook steeds: je zou maar een alleenstaande moeder van drie kinderen zijn. Die het logischerwijs lastig vindt om werk en geld verdienen te moeten combineren met de opvoeding van de kids. Dan is de belofte van een financieel zorgeloos leven, terwijl je maar een paar uurtjes per week werkt, wel heel verleidelijk. Voor je het weet, geef je al je spaargeld uit aan zo’n dure cursus!

Het nieuwe Tupperware

Waar mensen vroeger plastic bakjes met dekseltjes van Tupperware verkochten, in de hoop op een makkelijke manier financieel vrij te worden, is online ondernemer worden nu het walhalla. Als je na zo’n ad doorklikt, blijkt de influencer die dat verhaal verkoopt, vaak zelf geld te verdienen met mensen leren hoe ze dat werk ook kunnen gaan doen. Daarmee is het een soort selffulfilling prophecy geworden.

Piramidespel

De verteller van dit sprookje verdient geld aan mensen die het trucje ook willen leren en maakt daar een cursus over. Of nog makkelijker: verwijst naar de cursus van een ander. En verdient zo geld. De volger met de droom om te bereiken wat de influencer bereikt heeft, is dus zelf de melkkoe. Die betaalt honderden, dan wel duizenden euro’s voor een product. En zou, om geld te verdienen, dus zelf ook weer zo’n verhaal moeten optuigen en dat aan volgers moeten verkopen. En dan begint het toch wel iets van een piramidespel weg te krijgen. Waarbij vooral de mensen bovenaan de piramide veel geld verdienen. Net zoals je vaak ziet bij de verkoop van Aloë Vera-smeerseltjes of etherische oliën.

Omzet of winst?

Ik ben zelf al ruim zes jaar online ondernemer. Ik verdien een goed salaris, maar kom niet in de buurt van wat de mensen uit de ads zeggen te verdienen. Al lijkt online niet iedereen het verschil tussen omzet en winst te kennen, laat staan salaris. Het eerste is alles wat er aan geld bij je bedrijf binnenkomt. Winst is wat je daar na kosten van overhoudt. Salaris is het deel dat je daarvan vervolgens naar privé haalt om zelf uit te geven. Want geld in je bedrijf mag je niet zomaar uitgeven aan vakanties en nieuwe meubels, hè? Dat vindt de Belastingdienst niet leuk. Als ik mijn omzet als winst zou presenteren, wat deze mensen vaak doen, ziet het plaatje er heel anders uit. Maar dat is niet de realiteit. Al is het maar omdat de Belastingdienst graag mee deelt door middel van het heffen van btw en belastingen. Dag 50% van je omzet.

Een team

Het hebben van een ‘team’ is ook heel populair in deze ads. Ze zeggen het er ook altijd heel expliciet bij, alsof het hebben van werknemers een soort statussymbool is. Nou, wij hebben een aantal mensen in loondienst en werken veel met freelancers. Onze mensen zijn geweldig en we kunnen niet meer zonder ze. Maar ik kan je ook vertellen: inhuur kost veel geld, aandacht en tijd. Zouden ze die kosten ook aftrekken van de gecommuniceerde winst?

Zes jaar verder

En dan nog even een realistischer beeld van hoeveel tijd het kost om een online bedrijf op te bouwen. Natuurlijk zijn er manieren om binnen een paar weken online wat geld te verdienen. Maar in die tijd kun je niets opbouwen wat écht duurzaam is en de komende jaren overleeft. Wij zijn nu zes jaar bezig en voelen nu pas: de basis staat. In die jaren werkte ik veel meer dan eigenlijk gewenst was, en mijn man ook. Deden we veel investeringen, die een hoop geld kosten. En was het bij vlagen ook echt spannend of we de zakelijke rekeningen konden betalen. Geen smooth sailing dus.

Geld + zingeving

Dus: ik ben absoluut enthousiast over online ondernemen. Zeker als je iets weet neer te zetten wat een toevoeging is voor andere mensen. Alleen maar onnodige producten uit China promoten, om er een percentage van te nemen, terwijl de wereld steeds voller met plastic meuk raakt, is niet iets wat ik ambieer. Zingeving is ook iets wat je gelukkig maakt. Dus heb je ambities om online te ondernemen en wil je het ook leuk blijven vinden? Kies dan voor iets wat jou ook een goed gevoel geeft en wat voor anderen een zegen is. Zodat je er niet alleen geld mee kunt verdienen, maar ook iets bijdraagt aan deze aarde.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop