Slim, snel en veel sparen: dit zijn onze gouden spaartips

Lekker hard sparen. Wie wil dat niet? Renée doet het al jaren en deelt haar gouden tips, die ook voor jou het verschil kunnen maken. Want slim sparen, is meer sparen.

Tip 1: Bijhouden voortgang
Of je nu 100 euro probeert te sparen of 10.000. Het bijhouden van je voortgang is een must. Ik doe dat zelf graag op papier. Bijvoorbeeld door een barometer te kleuren, waarbij elk vakje voor een bepaald bedrag staat, 50 euro bijvoorbeeld. Weer 50 euro gespaard? Dan mag ik een stukje van de tekening inkleuren. Hang de tekening lekker prominent op in huis en je ziet elke dag hoe goed je bezig bent. Dat houdt je gemotiveerd en verdrijft het gevoel dat het amper opschiet. Kijk maar eens naar hoe vol je tekening al wordt.

Tip 2: Automatisch sparen

Sparen automatiseren werkt fantastisch. Bepaal je spaarbedrag en stel een automatische overboeking in van je betaalrekening naar je spaarrekening. Zo weet je zeker dat je het niet vergeet en zo groeit je spaarrekening eigenlijk ongemerkt. 

Meer sparen? PorteRenee organiseert samen met spaarbank Leaseplan Bank een GRATIS spaarchallenge. We hebben een aantal opdrachten bedacht, die je helpen om meer te kunnen sparen. Schrijf je in via www.leaseplanbank.nl/spaarchallenge

Tip 3: Het mes snijdt aan twee kanten: besparen en verdienen
Wanneer we meer willen sparen, focussen we vaak op besparen. Want als je minder uitgeeft, hou je meer geld over om te sparen. Maar kijk ook eens naar je inkomsten. Kun je die verhogen? Bijvoorbeeld door meer te werken, om salarisverhoging te vragen of een tweede inkomstenbron aan te boren? Zo groeit je spaarrekening extra hard.

Tip 4: Jezelf uitdagen / doelen stellen
Sparen mag best uitdagend zijn. Stel doelen die je niet 1,2,3 behaalt, maar die wel reëel zijn voor jouw financiële situatie. Je mag best een beetje spanning voelen: gaat dit lukken? Maak je het té uitdagend? Dan raak je gedemotiveerd en is de kans groter dat je afhaakt. Zoek dus een gulden middenweg.

Tip 5: Bij ontvangst salaris meteen sparen
Sparen doe je aan het begin van jouw financiële maand. Daarmee bedoel ik: direct nadat je je inkomsten ontvangt. Zo weet je zeker dat je spaart, wat er die maand ook gebeurt. Aan het einde van de maand is er toch nooit geld over om nog te sparen? Bij mij thuis niet, in ieder geval.

Tip 6: Sparen bij een andere bank

Sparen doe ik al jaren bij Leaseplan Bank. Dat is een bank die alleen spaarrekeningen aanbiedt en die spaarrekening is nog gratis ook. De spaarrente die zij bieden staat altijd in de top 5 met hoogste rentes en is bijvoorbeeld hoger dan bij de meeste grote banken. 

Ze werken nu ook met spaarpotjes: heel fijn. Belangrijkste voordeel voor mij: ik zie mijn spaargeld niet staan wanneer ik de bankierenapp van mijn lopende rekening open. Dat zou terugboeken voor mij te gemakkelijk maken. Het geld staat ‘ver weg’ en dat beperkt de verleiding.

Tip 7: Zorg dat je weet hoeveel je écht kunt sparen

Hoeveel kun je per maand sparen? Dat weet je pas wanneer je overzicht hebt in je inkomsten en uitgaven. Je kunt wel 1.000 euro per maand willen sparen – wie wil dat niet? – maar de hypotheek/huur en energierekening moeten ook nog betaald worden. Zet alles op een rij en zie hoeveel financiële ruimte je hebt om te sparen.

Tip 8: Meevallers = sparen
Gaat je salaris omhoog? Of vallen er kosten weg: bijvoorbeeld de kinderopvang omdat je kinderen naar school gaan. Of de kosten voor een auto omdat je voortaan met de fiets gaat. Dit zijn geweldige bedragen om te sparen. Je was toch al gewend dat je het geld niet kon uitgeven. Tel het op bij de automatische overboeking naar je spaarrekening en het sparen gaat opeens een stuk sneller.

Tip 9: Breek het op

Een afgelost huis. Een volle spaarrekening voor je kinderen. Al je schulden afgelost. Het zijn flinke financiële doelen. Breek die doelen op in kleinere stapjes, anders kan het overweldigend voelen, waardoor je niet in beweging komt. Dus spaar niet in één keer 1.000 euro, maar steeds een tientje. Je zult het proces als positiever ervaren en dus leuker vinden, waardoor de kans dat je je doel bereikt ook groter is.

Tip 10: Krijg je brein aan boord
Onderschat de kracht van je brein niet. Als die meedoet, gaat sparen sneller, beter en hou je het langer vol. Sluit je ogen en stel je het moment voor dat je je doel bereikt. Hoe zal dat zijn? Hoe voel je je? Door je dat levendig voor te stellen, gewoon elke avond voor het slapengaan even bijvoorbeeld, wordt de kans dat je je doel behaalt een stuk groter. 

Dit artikel is een samenwerking met Leaseplan Bank. De inhoud is 100% PorteRenee.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop