Koken voor één persoon is relatief duur. Sharon (26) woont alleen, maar heeft een oplossing. Via een weekplanning, vooraf koken en gebruik maken van haar vriezer, heeft ze altijd lekker en gezond eten op voorraad. En redt ze het met € 40 per week voor boodschappen.
Hoe ziet jouw huishouden eruit?
“Ik heb een eenpersoonshuishouden.”
Voor één persoon koken is relatief duur. Hoe ga je daarmee om?
“Ik heb een manier gevonden om dat op te lossen. Ik kook gewone gezinsporties. Deze week bijvoorbeeld een volledige maaltijd voor vier personen met zo’n maaltijdmix voor chili, bijvoorbeeld. Vervolgens eet ik er die avond van en vries ik de andere porties in. Zo is het niet nodig om elke dag te koken en ook niet om voor elke dag ingrediënten voor de avondmaaltijden te halen.”
Wat slim!
“Ik heb zelfs nog de tik om op het whiteboard op mijn koelkast, te noteren wat ik allemaal op voorraad heb in de vriezer. Zodra ik er een portie uithaal, wijzig ik het aantal. Zo weet ik precies wat ik nog heb en wat ik dus bij zou kunnen maken. Vanaf deze lijst plan ik de maaltijden in voor de week erop. Raakt de voorraad leger? Dan ga ik weer koken.
Goede structuur, hoor. Kook je ook wel eens spontaan wat met wat je nog hebt liggen aan losse producten?
“Ja, hoor. Ik heb altijd verschillende diepvriesgroente in de vriezer liggen, voor een dagje aardappels, groente en (vega)vlees.”
Er staan ook pizza’s op je bonnetje. Lekker?
“Ja, vind ik wel. Lekker makkelijk voor de dagen waarop ik echt nergens zin in hebt. Ik heb er altijd een paar in de vriezer liggen.”
Hoe pak je het boodschappen doen aan?
“De ene week doe ik de boodschappen voor de maaltijden. Dat zijn mijn grote boodschappen. De andere week is het de week dat ik aanvul. Dan haal ik alleen de producten die op zijn en die ik aan wil vullen in mijn voorraadkast. Ik doe boodschappen bij twee verschillende winkels. Een budgetsuper en een reguliere supermarkt. Bij de gewone supermarkt haal ik alles wat de budgetsupermarkt niet heeft. Of wat ik daar niet lekker vind.”
Wat eet je komende week, met wat er op je boodschappenbonnetje staat?
“Ik kook deze week lekker veel. Gerechten waarvan ik dan één keer direct eet en de rest in de vriezer gaat. Ik maak 4 porties pasta roomsaus, 3 á 4 porties hachee, ook 3 á 4 porties chili con carne. Daarnaast heb ik een dubbel verpakking pizza’s gehaald, twee stuks dus. En ik heb pasta en rijst altijd op voorraad. Met wat diepvriesgroenten kan ik met alles op deze bon dus zo’n 12 á 14 dagen avondeten.”
Wat ben je per week ongeveer kwijt aan boodschappen?
“Ik blijf meestal wel binnen € 40 per week. In de week dat ik alleen aanvul, blijft het ook vaak bij € 20 euro, omdat ik niet zoveel meer nodig heb. Binnen dat budget vallen voor mij ook cosmetica en verzorgingsproducten. Denk hierbij aan make-up, make-up remover en wattenschijfjes.”
Heb je nog een bespaartip voor de lezers? Behalve natuurlijk zo’n geweldig systeem als jij hebt…
“Ik wil niet altijd én én kopen, maar echt keuzes maken. Bijvoorbeeld als ik lekkere dingen koop. Ik sprak met mezelf af dat ik de ene week chips koop en de andere week iets van snoep. Ik koop veel houdbare producten in grootverpakkingen, zoals wc-rollen. Dat hoef ik dan ook maar eens in de zoveel tijd te halen. Denk als je alleen bent niet dat het normaal is om duurder uit te moeten zijn. Dat kun je op je eigen manier écht voorkomen.”