Sabine en Dennis verkochten hun huis en leven nu hypotheekvrij in Portugal: “Dit is onze droom”

De boel verkopen en naar Portugal verhuizen. Veel mensen dromen ervan, Sabine (31) en Dennis déden het. Ze leven nu al zo’n twee jaar blij en hypotheekvrij onder een lekker zonnetje.

Sabine: “Als kind snapte ik al niet dat mensen altijd maar werken en vaak pas na hun pensioen gaan genieten. Een paar jaar geleden stevende ik af op een burn-out, die ik gelukkig net wist te voorkomen. Toen borrelde de ‘is dit het nou?’-gedachte op. Dennis en ik hadden alles: beiden een goede baan, een nieuwbouwhuis en een druk sociaal leven. En toch voelde het niet goed.”

Emigreren is dan weer het andere uiterste. Hoe kwam dat idee tot stand?
Dennis: “De droom om in Portugal te wonen, spookte al langere tijd door ons hoofd. Ook echt gáán is een tweede. Aan het einde van de eerste ‘corona zomer’ zaten we samen op het dakterras van onze woning in Portugal. ‘Waarom verhuizen we niet gewoon?’, vroeg ik aan Sabine. Niet veel later overleed een goede kennis van ons. Dat was de druppel om de plannen in gang te zetten.”

Wacht even: jullie hadden al een vakantiewoning in Portugal gekocht?
Dennis: “Ja; in 2019 hadden we voor € 40.000 een casa gekocht. Puur als vakantiehuis en investering, om wat passief inkomen op te bouwen. We hadden er nooit over nagedacht om daar zelf te gaan wonen. Maar ineens vielen alle puzzelstukjes op hun plek.” 

Een vakantiewoning aankopen naast een eigen koopwoning in Nederland, dat is nogal wat op jullie leeftijd. Hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?
Sabine: “Die € 40.000 konden we betalen van ons spaargeld. Een hypotheek afsluiten was niet nodig. We spaarden altijd heel fanatiek en lieten daar ook veel voor. We woonden in Nederland in een fijn nieuwbouwhuis, die we in 2014 voor € 200.000 konden kopen. Onze inkomens groeiden vanaf dat jaar snel. Dat maakte sparen makkelijker.”

Sabine en Dennis

Jullie verkochten jullie huis uiteindelijk, hoeveel hielden jullie daaraan over?
Dennis: “We hadden gedurende de jaren iets meer dan de helft van de hypotheek al afgelost. We kregen bij verkoop € 315.000 voor ons huis. En hielden, na het aflossen van de hypotheek, zo’n 2 ton over. En we hadden ons huisje in Portugal, waar we geen hypotheek op hadden. We waren in één klap hypotheekvrij.”

Bleef er ook nog iets van een buffer over om mee naar Portugal te nemen?
Sabine: “Zeker. Dit geld hebben we deels belegd. Een deel gebruikten we als leefgeld tijdens onze verhuizing. En een stukje ging naar het opknappen van ons huis in Portugal, waar we nog steeds mee bezig zijn. We hebben inmiddels een mooie beleggingsrekening opgebouwd voor de lange termijn. Ook al kost het leven ons hier niet veel, we willen niet afhankelijk zijn van enkel onze aandelen. We werken daarom nog zes tot tien uur per week als zzp’er in de avonduren. Beiden zijn we ‘Stoppen met roken’-coach. Dennis is daarnaast nog online personal trainer. En ik schrijf bovenop die uren nog content voor mijn blog Saudalicious. Met die inkomsten kunnen we in elk geval de vaste lasten dekken. Al voelt wat we doen bijna niet als werken.”

Wat geven jullie samen uit per maand?
Dennis: “Ongeveer € 2.000. Het leven is hier een stuk goedkoper dan in Nederland. En we nemen het er echt van. We drinken vaak koffie op het terras, reizen veel rond binnen Portugal, eten geregeld buiten de deur en investeren nog in verbeteringen aan het huis. Apparatuur en gadgets zijn hier daarentegen weer veel duurder. Daar hechten we gelukkig weinig waarde aan. Op onze laptop, een auto en telefoons na hebben we dan ook geen spannende gadgets of abonnementen. We hebben ook geen tv en geen Netflix.” 

Is het niet verleidelijk meer te gaan uitgeven? Nu dat kan..
“Leefstijlinflatie, bedoel je? Ja, natuurlijk is die verleiding er soms. Een grotere woning, een duurdere auto. Voor je het weet, ben je die extra inkomsten en dat extra vermogen weer kwijt. Dat willen we niet. Wij maken altijd heel bewust keuzes: waar gaat ons geld naartoe en waar niet naartoe? Dat blijven we vooral zo doen.”

Is dit dan het droomleven waar jullie het eerder over hadden?
Sabine: “Voor nu vinden we ons leven hier helemaal het einde. Het klimaat, het eten en iedere dag een vakantiegevoel. Natuurlijk dromen we af en toe stiekem verder. Onze ultieme droom is een fijn, klein huisje met prachtig uitzicht. Maar voor nu blijven we de komende tijd lekker waar we zitten. We genieten volop en zijn tegelijkertijd ook druk bezig met de verbouwingen en klussen aan het huis.”

Vraag jij je soms af hoeveel je eigenlijk als buffer nodig hebt? In de video hieronder legt Renée het uit! Als je meer van zulke handige tips wilt, kom ons dan gelijk even volgen op Instagram.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop