5 x dit helpt als je rijk wilt worden vanaf nul (euro)

Geld maakt geld, dat is bekend. Maar hoe kun je rijk worden, wanneer je nog niet veel geld hebt? Renée geeft tips om vermogen op te bouwen vanaf nul euro.

Het zou nu makkelijk zijn om te zeggen: WORD GOLDDIGGER! Trouw met iemand met vermogen. In theorie een goed idee, maar in de uitvoering toch wat lastiger. Daarnaast heb ik altijd geleerd onafhankelijk te zijn en dat zou ik jou ook adviseren. Word liever zelf een rijke man/vrouw. Ken je het verhaal van Cher, waarin ze vertelt dat haar moeder het een goed idee vond dat ze ging settelen met een rijke vent? Waarop Cher antwoordde: “Mam, ik bén een rijke vent.”

Afijn, je moet (en wilt hopelijk) dus zelf aan het werk. Bij deze mijn tips om snel vermogen op te bouwen, starting from scratch.

Slim werken, in plaats van hard werken

Als je je hele leven alleen maar hard en veel werkt, zal je nooit echt rijk worden. Beter ga je slim werken. Zorg voor meer inkomstenbronnen dan alleen je baan in loondienst. Ga ondernemen, investeer of leer verkopen. Zorg dat je elke euro (behalve een buffer dan) die je verdient weer terug investeert in het verdienen van geld. Zodat je vermogen steeds verder toeneemt. Onnodig veel sparen tegen 0% rente is dus zonde, behalve die belangrijke buffer dus. Kies liever voor beleggen, investeren en zo iets opbouwen dat groeit. Zeker nu de inflatie heel hoog is, is dat belangrijk. Anders is je geld vanzelf elk jaar minder waard. Dat wil je voorkomen.

Zekerheid zorgt niet voor rijkdom

Van werken in loondienst worden weinig mensen écht rijk. Het is stabiel en biedt wat meer zekerheid, maar het is de langzaamste weg naar rijkdom. Je zult CEO bij een groot bedrijf moeten worden, om van een salaris in loondienst rijk te worden. Tenminste, als dit je enige inkomstenbron is. Je kansen om rijk te worden zijn als ondernemer een stuk hoger. Natuurlijk brengt dat ook meer risico, hou dat wel in gedachten. Ondernemen moet ook bij je passen. Maar heb je een goed idee of een geweldige kwaliteit die ook binnen een eigen bedrijf tot zijn recht kan komen, ga er dan voor.

Uit je comfortzone stappen

Om dingen te bereiken, moet je uit je comfortzone stappen. Je zult dingen moeten doen die je nooit eerder deed of die onhaalbaar lijken. Alleen op die manier kun je snel nieuwe dingen leren en vermogen opbouwen. Koop een huis op een plek waar nu nog niemand fan van is, maar waar je de prijzen de komende jaren omhoog ziet gaan. Begin een bedrijf waar niemand in gelooft, maar jij met 110% voor durft te gaan staan. Durf uit je comfortzone te stappen. Mensen die hun nek uit durven steken – ja, met alle bijbehorende risico’s – als het een succes wordt is de beloning zoveel groter dan bij mensen die blijven doen wat ze altijd al deden.

Rijk worden? Investeer eerst in jezelf

Leer nieuwe skills. Doe cursussen die jou meer waard maken maar kijk ook veel YouTube filmpjes over een onderwerp waar je meer over wilt leren. Investeer in jezelf, in tijd en geld, en maak jouw eigen kennis waardevol. Dit werkt of je nu ondernemer bent of in loondienst werkt. Je wordt met meer kennis en kunde nu eenmaal zelf waardevoller. Daardoor zal je omzet stijgen. Of je salaris, als je om salarisverhoging vraagt bij je baas.

Zorg voor volledige toewijding

Je gaat niet in één dag rijk worden. Je moet dus een plan maken voor de lange termijn. Veel mensen gaan gewoon maar aan het werk, in de hoop veel geld te kunnen sparen. Maar heb je er wel eens bewust over nagedacht hoe je meer geld kunt verdienen? Heb je wel eens echt een plan gemaakt? Ook voor het geld dat je wel al hebt? Hoe maak je daar meer van? Weinig mensen doen dit, helaas. Maar zonder plan weet je ook niet hoe je bij je doelen komt. Dus hup, aan de keukentafel met een glas wijn of kop thee jij, en plannen maken.

Rijk worden? Blijf ‘blut’

Hoe hoog je inkomen ook wordt, zorg dat je bescheiden blijft uitgeven. Vaak zie je dat mensen die meer gaan verdienen, ook meer gaan uitgeven. Dit wordt ook wel leefstijlinflatie genoemd, Voorkom deze gewoonte, want dit gaat ervoor zorgen dat je geld gaat besteden aan dingen die je niet nodig hebt. Leef onder je stand, in plaats van erboven. Er zijn genoeg rijkaards aan te wijzen die extra snel rijk zijn geworden doordat ze redelijk vasthielden aan hun oude, bescheiden uitgavepatroon. En ook genoeg mensen trouwens die ondanks een goed inkomen nooit rijker werden, omdat hun uitgaven net zo hard meegroeiden. Kijk dus niet alleen naar je inkomsten, maar hou ook zeker je uitgaven onder controle.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop