Rijk worden? Met slim sparen is alles mogelijk

Rijk worden doe je door te beleggen en te investeren. Sparen helpt je niet daarbij, zo denken veel mensen. Renée is het daar niet mee eens. Zij groeide van diepe schulden naar een mooi vermogen en vertelt hoe sparen een onderdeel was én blijft van haar strategie.

Sparen is voor losers. Het lijkt er soms op dat mensen dat echt zijn gaan geloven. Dat komt waarschijnlijk doordat de spaarrente lange tijd zo laag was. Met een inflatie van 10% (dat betekent dat je binnen een jaar 10% minder koopt voor je geld) en een spaarrente van 0% voelt het inderdaad alsof je water naar de zee draagt. Nutteloos. Daarom werd beleggen en zeker crypto ook zo populair de afgelopen tijd. Je moest toch wat om je geld een beetje te laten groeien?

Sparen versus beleggen

Gelukkig is de spaarrente inmiddels wat gestegen. Bij banken als bunq en de Spaanse Openbank ga je inmiddels voorzichtig richting de 3% spaarrente. Lees in dit artikel de voorwaarden van die (gratis) spaarrekeningen. Maar ook in tijden van 0% rente ben ik altijd blijven sparen. Dat iedereen een buffer nodig heeft, waar-ie meteen bij kan, om tegenvallers op te vangen, lijkt me logisch. Ik vind beleggen zelf iets wat je doet met geld dat je minimaal tien jaar niet nodig hebt. En voor al het andere spaar ik. Van een vakantie en nieuwe schoenen tot een auto. Maar ook wanneer je doel vermogensopbouw is, rijker worden dus, is het zinvol om sparen een onderdeel van je strategie te maken.

Afgelost huis sparen

Zo’n tien jaar geleden hadden Kasper en ik niks. Alleen maar schulden. Nu hebben we een afgelost huis ter waarde van een half miljoen, plus een volle spaar- en beleggingsrekening. Als ik terugkijk op wat wij de afgelopen jaren hebben gedaan om daar te komen, was sparen er een groot onderdeel van. Laat ik ons afgelost huis als voorbeeld nemen. Dat bereikten we in kleine stapjes. We spaarden, lieten dat bedrag oplopen tot een redelijk bedrag en losten daarmee extra af op de hypotheek. Al die beetjes bij elkaar sloegen een enorme deuk in een pakje boter. Op die manier bouw je vermogen op (in dit geval in je huis) door eerst te sparen.

Meer weten over je hypotheek versneld aflossen? We schreven er een zeventig pagina’s tellend e-book over, met daarin alles wat je moet weten over regelgeving en tips & tricks om dat ook te bereiken.

Vakantiehuis sparen

We kochten ooit een recreatiewoning. Als investering. Dat knapten we op en verhuurden we, voor extra inkomsten. Ook dat project was nooit realistisch geweest als we niet spaarden. Ook al werd er amper spaarrente gegeven. Uiteindelijk verkochten we de recreatiewoning weer met winst en gebruikten dat bedrag om een flinke extra aflossing te doen op onze hypotheek. Iedereen zei: wat een goede investering is dat geweest. En ze hadden gelijk. Maar het begon uiteindelijk gewoon met ouderwets sparen.

Sparen voor elk stapje

Elke investering. Elke aflossing. Elke verduurzaming. Alles wat je helpt om vermogen op te bouwen, start met sparen. Daarom verbaas ik me erover dat mensen hun neus ophalen voor sparen. Iedereen wil snel rijk zijn. Liever gisteren dan morgen. Dat snap ik. Logisch. Maar een realistischer beeld is dat je steeds spaart voor kleine stapjes vooruit. Dan ziet je financiële situatie er na tien jaar opeens heel anders uit.

De wereld aan je voeten

Daarom is het zo belangrijk om te weten hoe je slim spaart. Hoe je een spaarplan maakt, welke spaartactiek slim en handig is, op welke manieren je gemotiveerd blijft. Ook voor spaardoelen die meer tijd vragen dan een jaar. Lukt sparen je niet? Dan zal vermogen opbouwen en − als je het zo wilt noemen − rijk worden, je niet lukken. Dus laten we sparen weer waarderen voor wat het is: het begin van alles. Zorg dat je snapt hoe je dat slim aanpakt en de wereld ligt aan je voeten.

Over sparen gesproken, daar delen we op Instagram veel tips en tricks over. Zoals 7 manieren om sparen net iets sneller te laten gaan. Swipe hieronder.

Wil je meer tips en motivatie? Kom ons dan volgen op Instagram, vinden we leuk!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop