Rijk worden? Leef (soms) alsof je arm bent!

Rijk word je niet van leven alsof het geld tegen de plinten klotst. Miljonairs weten dat allang. Ik had deze week opeens ongepland bijna geen geld en ontdekte hoe dat je rijk maakt.

Het werd tijd. Ik zat al jaren bij een bank waar ik niet echt tevreden over was. Omdat we een nieuwe hypotheek afsloten, kregen we korting als we bij die andere bank een rekening openden. Ja, voor 0.1% minder rente betalen, 30 jaar lang, wil ik dat best doen. Dus moesten we een paar handtekeningen zetten en de overstapservice werd in gang gezet. Superhandig, zeiden ze daar. Jazeker! Maar dan moet je wel de goede rekeningnummers doorgeven. Ai! Per ongeluk gaf ik het rekeningnummer van de gezamenlijke rekening door. Daar betalen we eigenlijk alleen boodschappen, benzine en leuke dingen van. Daar zitten geen automatische incasso’s op die overgezet moeten worden. Oeps. Foutje, bedankt. Zo werd onze administratie gedurende één maand een gigantische chaos. Ik ging keihard aan de slag met het wijzigen van rekeningnummers. Maar was even vergeten hoeveel bureaucratie daarbij komt kijken. Kortom; ik ben nog steeds niet helemaal klaar.

Daardoor gebeurde het dat we even niet konden pinnen. Ik zal je niet met de details vermoeien. Ik kon nog net de boodschappen á €83 pinnen en €50 cash opnemen voor in mijn portemonnee. Dat was het. Daar moesten we het even mee doen. En toen gebeurde er iets dat ik niet aan had zien komen. Het besparen ging opeens als vanzelf!

  • Bij de supermarkt dacht ik vier keer na voor iedere aankoop. Ook belandde er geen enkele aankoop in mijn mandje die niet op mijn lijstje stond.
  • Een fantastische stoel, die ik al helemaal in ons nieuwe huis zag staan, maar waar we eigenlijk geen plek voor hadden, liet ik online toch staan. Ik had geen keuze. Ik had niet genoeg geld in mijn portemonnee.
  • De kinderen wilden patat eten. Normaal gesproken zou ik daar een paar kroketjes, milkshakes en kaassoufflés bij bestellen. Niet deze week. Ik had het geld niet. Dus bouwde ik thuis heerlijke homemade hamburgers en vegaburgers. Ketchup, mayonaise, komkommer, tomaat, plakjes augurk. Superlekker. En het spaarde me weer €15 uit.

Zo kan ik nog wel wat voorbeelden noemen van geldkeuzes die ik bewuster maakte deze week, doordat ik niet zoveel geld tot mijn beschikking had. Ik ben überhaupt geen big spender, maar ik merkte dat ik nu echt minder uitgaf.

Lees ook: Deze eigenschappen helpen je rijk te worden

De grote vraag blijft dan: was de week minder leuk dan andere weken, waarin meer geld werd gespendeerd? Nope. We gingen naar de speeltuin buiten. We liepen met de hond. We gingen naar het strand. We aten thuis, in plaats van bij de snackbar. Het was geen grammetje minder gezellig. Over grammetjes gesproken. Ik ben nog een kilo afgevallen ook. Oké, nu klinkt het wel heel erg alsof ik mijn gezin op rantsoen zet. Geen sprake van. Dat afvallen was ook wel de bedoeling. We hebben een heerlijke week gehad. En dat dat kon zonder (veel) geld uit te geven, maakt de week voor mij alleen maar toffer.

En nu dan? Die rekeningenrotzooi maar zo laten? No way. Ik ben doodsbang dat bepaalde rekeningen niet afgeschreven (kunnen) worden en dat er straks een brief bij de post zit of we even willen lappen. Hopelijk is alles volgende maand weer keurig op orde. Maar dat beperkte geldbedrag in mijn portemonnee en hoe voorzichtig ik daarvan werd, staat me wel aan. Het gevoel dat geld op kan gaan, is heel gezond, denk ik. Is de rekening of de portemonnee leeg? Dan is het uitgeven klaar, maar dat betekent dus niet dat de lol ook meteen stopt! 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen