“Riemen vast, hier komt een recessie”

Torenhoge inflatie, een hard stijgende rente, een compleet vastgelopen huizenmarkt en een energierekening die amper nog te betalen is. Renée vreest voor het ergste en bereidt zich voor op een recessie.

Als ik terug in de tijd kon gaan, was ik economie gaan studeren. Ik koos in plaats daarvan voor journalistiek en daar pluk ik nog elke dag de vruchten van. Dat economische nieuws volg ik alweer jaren op de voet. Natuurlijk vanwege mijn werk voor PorteRenee, maar ook omdat ik het maar wát boeiend vind. Economie lijkt misschien alleen over lijntjes omhoog en omlaag te gaan, maar uiteindelijk hebben die lijntje ongelooflijk veel invloed op ons (financiële) leven. Die bepalen of je een huis kunt kopen, of je je rekeningen kunt betalen, of je salarisverhoging krijgt of niet. Maar ook of je überhaupt makkelijk een baan vindt of niet.

Kredietcrisis, weet je nog?

Tijdens de kredietcrisis verloor ik door de economische ontwikkelingen zo’n € 40.000. De huizenprijzen waren keihard gedaald en toen ik mijn huis verkocht, hield ik daardoor een flinke schuld over. Sommige mensen om me heen waren niet zo verbaasd. Ze zeiden: ‘Had je die economische crisis niet aan zien komen, dan?’ Ik niet. Ik wist niets van economie, vond het vooral saai en volgde het nieuws dus ook niet. Ik besloot toen: dat gaat me niet meer gebeuren. Ik ga nooit meer de laatste zijn die ziet wat eraan komt. Ik wil de volgende keer tijd hebben om me voor te bereiden.

De kredietcrisis waar ik het over heb, speelde zo ongeveer van 2008 (het jaar waarin ik een huis kocht) tot en met 2014. En ik verkocht mijn huis dus in 2013. Timing, hè?

Recessie? Signalen oppikken

Ik weet nu veel beter welke signalen wijzen op komende economische problemen. En heel veel van die signalen zijn op dit moment (2022) aanwezig. Dit keer zijn het de ongekend hoge inflatie en de sinds kort hard stijgende rente die iedereen grote zorgen zouden moeten geven. Grondstoffen zijn enorm in prijs gestegen, wat doorwerkt in bijna alle rekeningen die bedrijven en huishoudens moeten betalen, waardoor de prijzen voor consumenten weer stijgen. De energierekening is gigantisch gestegen en brengt volgens het Nibud zo ’n 2,5 miljoen Nederlandse huishoudens in de problemen. Je hoeft geen economie gestudeerd te hebben om te concluderen dat het niet bepaald de goede kant op gaat.

Als je goed oplet, zie je dat hier alles met elkaar in verband staat. Economie lijkt misschien abstract, maar inflatie (stijgende prijzen) raakt meteen jouw portemonnee. Een hogere rente betekent dat de lening die je tegen variabel tarief hebt lopen, duurder wordt. Het betekent dat als je een huis wilt kopen, je maandlasten flink hoger zijn dan een paar maanden geleden. Of dat je minder kunt lenen. Maar je kosten stijgen bijvoorbeeld ook wanneer de rentevaste periode op je hypotheek afloopt. Dat is maar één voorbeeld van de gevolgen.

Voorbereiden op een recessie

De meningen van economen verschillen en veel mensen hebben er belang bij om paniek te voorkomen, maar ik bereid me persoonlijk voor op een recessie. Dat betekent voor mij: kasboekje bijhouden, kosten zoveel mogelijk terugdringen en zorgen voor een goede buffer. En ook zakelijk heeft dat gevolgen: nadenken over alternatieve verdienmodellen, zuinig zijn op je zakelijke buffer, goed nadenken over investeringen.

Ik preek geen paniek. Dat helpt namelijk nooit iemand. Maar goed nadenken over grote financiële beslissingen, je financiën op orde hebben en op zoek gaan naar mogelijke besparingen is nooit onverstandig. Zeker nu niet.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek