Renée wil een elektrische auto: “En dan laden vanaf mijn eigen zonnepanelen”

Renée rijdt al jaren met trots in een gare auto rond. Haar oude Suzuki Swift is nu echt aan het eind van zijn latijn. Wat nu? Gaat ze voor een elektrische auto?

Laatst stapte ik in mijn 15 jaar oude Suzuki Swift en vond daar het rubbertje dat ooit om mijn gaspedaal heen zat. Er zat een gat in het plastic, waardoor ‘ie niet meer om het pedaal bleef zitten. Het was niet de eerste keer dat er onderdelen van mijn auto af vielen. Zo verloor ik eerder al eens mijn wieldoppen. Waar ze zijn gebleven? Geen idee! Ooit had ik er vier en nu geen enkele meer.

Mijn verzet tegen altijd maar groter, duurder, mooier


Mijn auto is gedurende de jaren een soort piece de resistance geworden. Mijn middel van verzet tegen alles dat in onze maatschappij altijd maar groter, duurder en mooier moet. Ik ging gedurende de jaren steeds meer geld verdienen, maar weigerde dat geld uit te geven aan een auto. Ik heb helemaal niks met auto’s en heb zeker niet de behoefte om met het nieuwste, meest exclusieve exemplaar te pronken. Als het maar rijdt, was altijd mijn motto. Ik gaf mijn geld liever aan andere dingen uit.

Hallo elektrische auto?

Nu er steeds meer onderdelen van mijn auto afvallen en ook de garagehouder me al waarschuwde voor een naderend einde, ben ik aan het rondkijken. Mijn man zou het liefst helemaal zonder auto door het leven gaan. Maar ja, met twee kinderen thuis vind ik het toch wel fijn om die vrijheid te hebben. Met Cooper en Bowie op de fiets door de regen naar zwemles? Ik heb daar niet zo heel veel zin in. Verwend, I know.

Als ons oude bakkie het begeeft, moet er dus een nieuw exemplaar komen. Ik baal elke keer wanneer ik bij zo’n vies tankstation vervuilende benzine in mijn auto moet gooien. Niet alleen vanwege de kosten (WOW!), maar ook vanwege de milieueffecten. Door benzine te tanken houd je toch een systeem in stand waar ik bepaald geen fan van ben. Dus een nieuwe benzineauto kopen, zie ik niet zo zitten. Elektrisch dan maar? Het heeft grote voordelen maar ook nadelen.

De grote voordelenDe grote nadelen
Geen kosten voor bezineVooralsnog gedoe met opladen bij openbare laadpaal
Groen rijdenFlinke kostenpost bij aanschaf
ToekomstbestendigJe moet je reis goed plannen
Hopelijk ooit op te laden met stroom van eigen zonnepanelen

Vooralsnog wegen de voordelen voor mij op tegen de nadelen.

Actieradius

Dus hebben wij het deze weken over zaken als de actieradius van een auto (hoe ver je kunt rijden met een volle accu), de prijzen per kWh en bijtelling. En discussiëren we of we die auto nu zakelijk of privé moeten kopen. Of moeten we misschien eerst eens een jaartje leasen, om te kijken of we het wel wat vinden? Ik vind het best complex, geef ik toe. Het enige voordeel van elektrische auto’s vergelijken ten opzichte van benzineauto’s, is dat het aanbod kleiner is. Er valt minder te kiezen, waardoor de keuzestress ook minder groot is. Dat is fijn.

elektrische auto

Geen vervuilend vervoer meer

We genieten voorlopig nog even van ons oude bakkie. Af en toe vind ik een onderdeeltje, los in de auto. Zolang het geen essentiële bouten en moeren zijn, maak ik me nog geen zorgen. Ondertussen wekt het idee van een elektrische auto steeds meer enthousiasme bij me op. Zeker als we die op de één of andere manier zouden kunnen opladen met zonne-energie van onze eigen panelen (die zitten nog in de pijplijn). Natuurlijk is dat financieel geweldig – zeg maar dag tegen de kostenpost benzine – maar ook loskomen van die oude, vervuilende manier van vervoer is voor mij echt een doel.

Ik hou jullie op de hoogte van mijn speurtocht en onderzoek. Deel vooral ook jouw ervaringen met me op Instagram. Alle tips zijn welkom!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!