Renée werd rijker: wordt ze daar ook gelukkiger van?

Renée werd de laatste tien jaar flink rijker. Ze blikt terug op dat proces en geeft antwoord op de vraag der vragen: maakt meer geld haar gelukkiger?

Rijker worden. Ik ga het daar even (schaamteloos) over hebben. Ik vrees nu al voor de reacties op dit artikel. Die zullen er lekker hard in gaan, maar ik weiger om daardoor dit soort stukjes niet meer te schrijven. Dus ga ik je in dit artikel meenemen in mijn reis van € -40.000 naar plus tonnen. Niet omdat ik wil opscheppen. Waarom zou ik die behoefte hebben? Wel om te laten zien of het nou echt verschil maakt voor mijn geluk. Want dat vragen we ons allemaal af: maakt geld gelukkig?

Het begin

Laten we bij mijn financiële begin beginnen. Ik groeide op in een gezin waar soms meer dan genoeg geld was, en soms veel te weinig. Ik heb tijden gekend waarin de deurwaarders aan de deur stonden en tijden waarin er over een honderdje meer of minder niet moeilijk werd gedaan.

Als twintiger kwam ik zelf financieel in de problemen en stond € 40.000 in het rood. Die schuld loste ik gelukkig binnen een paar jaar af. Dankzij een goed inkomen en genoeg discipline.

Van daaruit ging ik vermogen opbouwen, samen met mijn man. Heel bewust. We zetten elke maand een vast bedrag op mijn beleggingsrekening en losten structureel af op onze hypotheek. We kochten een vakantiewoning, verhuurden die een tijdje en verkochten ‘m met winst. Ook die winst werd afgelost op onze hypotheek.

Een vlucht

Sparen en vermogen opbouwen werd natuurlijk makkelijker toen PorteRenee (ons bedrijf) een vlucht nam. De kosten stegen daarmee (hallo personeel!), maar ook de omzet en de winst stegen mee. Privé en zakelijk proberen we de kosten nog altijd in de hand te houden, waardoor er onder de streep steeds een beetje meer overblijft. We werken er hard voor, het komt niet aan gevlogen, maar het is natuurlijk wel ontzettend fijn.

De tijd dat ik € 40.000 schuld had, ligt nu tien jaar achter ons. Inmiddels is ons vermogen gegroeid naar een paar ton. Ben ik dan nu rijk? Volgens veel mensen wel, volgens veel mensen niet. Een pensioen heb ik bijvoorbeeld zo goed als niet. Wel een bijna afgelost huis en een afgeloste auto. Of ik dan nu rijk ben of niet, laat ik in het midden. Ik ben in ieder geval een stuk rijker.

Word je daar gelukkig van?

Meer geld: word ik daar nou gelukkiger van? Aan de ene kant wel, omdat ik geen geldzorgen meer heb. Als ik iets graag wil doen, kan ik dat doen. Toen mijn moeder me laatst € 50 voor mijn verjaardag wilde geven, zei ik tegen haar: “Dat hoeft niet. Als ik iets wil hebben, dan koop ik het wel.” Alles kunnen doen (binnen bepaalde grenzen natuurlijk) is ontzettend fijn en bevrijdend. 

Al is het ook niet zo dat ik helemaal nooit meer wakker lig vanwege geld. Met personeel, een kantoor en allerlei dure software systemen lopen de zakelijke kosten flink op. En dat moet wel elke maand betaald worden. Daar lig ik heus weleens over te malen.

Aan de andere kant zou ik mezelf niet per se gelukkiger noemen, omdat ik meer geld op mijn rekening heb. Uit eten kunnen wanneer je dat wilt, is leuk, maar niet per se bepalend voor je levensgeluk. En ondanks dat ik geen dikke auto of een dik huis heb, kan ik me ook niet voorstellen dat dat mijn geluksniveau omhoog zou schroeven. 

Kortom: word je nou gelukkig van meer geld? Ja én nee. Het leven is nu gewoon een stuk zorgelozer en dus kun je vaker iets voor een ander doen. Wat een mooie bijkomstigheid is.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!