Renée bouwde 10 jaar lang vermogen op: “Het resultaat is beter dan ik ooit verwachtte”

Ooit zat Renée diep in de schulden, inmiddels is ze rijk genoeg om niet meer te hoeven werken. Ze blikt terug op tien jaar vermogen opbouwen. Want dat was me het reisje wel.

Als je me tien jaar geleden, toen ik mijn eerste euro’s belegde, had verteld dat mijn man en ik ooit rijk zou worden, had ik je uitgelachen. Ik worstelde met schulden. Ik had een studieschuld én een restschuld op een verkocht koophuis. Iedere euro verdween in die gaten. We werkten jarenlang om alles af te kunnen betalen. Niet bepaald een motiverende situatie, kun je je vast voorstellen.

Meer en slimmer

Maar ik leerde toen wel dat ik – wanneer ik echt wilde – meer geld kon overhouden dan ooit gedacht. Ja, ik werkte me als freelancer de blubber. Niet alleen overdag, maar vaak ook ’s avonds en in de weekenden. Wat moest, dat moest. Maar ik leerde mezelf ook om mijn geld slimmer uit te geven. Ik las boeken over financiën, leerde impulsaankopen te weerstaan (wat een verschil!) en ging structureel besparen op mijn vaste lasten.

Van aflossen naar opbouwen

Op een dag waren de schulden afgelost en hield ik dus elke maand geld over. Dat had het moment kunnen zijn waarop ik naar een groter huis verhuisde, of weer lekker vaak uit eten ging. Toch deed ik dat niet. Want ik voelde: dit geld kan mijn toekomst veiligstellen. Dit kan me straks meer vrijheid geven dan ik ooit dacht.

Laat het los

In het begin voelde het als water naar de zee dragen. In ervaringsverhalen van anderen las ik: de tijd is je vriend. Geef je geld de kans om te groeien. Van nature ben ik nogal ongeduldig, dus in het begin ging het me allemaal niet snel genoeg. Pas toen ik het losliet, trouw mijn maandelijkse inleg bleef doen en de boel lekker z’n gang liet gaan, ging het hard. Ik checkte mijn vermogen een keer per jaar en zag de stijgende lijn steeds steiler worden. Vermogen groeit, het bijgegroeide beetje groeit het jaar erop weer mee en zo groei je uiteindelijk naar je doel toe. Sneller en sneller.

Het resultaat komt

Voor iedereen die net begint: weet dat wat je doet op termijn resultaat geeft. Of je nu voor het eerst een verzekering goedkoper oversluit, nadenkt over het boodschappenbudget, een eerste belegging doet of nog werkt aan de buffer. Het voelt nu misschien als een druppel op een gloeiende plaat, maar al die druppels samen maken echt een verschil.

Wij werkten tien jaar lang aan het opbouwen van ons vermogen. Soms met grotere, vaak met kleine stapjes. En het resultaat is beter dan ik had durven hopen. Een leven dat we op onze eigen voorwaarden kunnen leven.

Hieronder zie je Renee met haar hond in het raamkozijn van hun inmiddels volledig afgeloste huis. Kom je PorteRenee ook volgen op Instagram?

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop