Regel dit nu alvast met je ouders (over geld)

Als je vader en moeder een dagje ouder worden, dan is het slim om alvast samen alle financiën door te nemen. Hiermee voorkom je een hoop gedoe. Maar wat moet je weten? Ik geef je een paar tips.

Door Saskia

Sommige zinnetjes blijven in je hoofd hangen. Ik heb er verschillende. Eén daarvan kwam van mijn professor Belastingrecht. Tijdens een college zei hij: “Er zijn twee dingen zeker in het leven: je gaat dood en je moet belasting betalen.” Niet een erg gezellige uitspraak, maar wel de realiteit. En dit geldt ook voor je ouders. Raken je ouders al op leeftijd? Dan is het fijn als je op de hoogte bent van de belangrijkste zaken.

Wat moet je weten?

Als het om de financiën gaat, dan zijn er een boel zaken waar je aan moet denken. Dit lijstje kun je gebruiken als startpunt:

1.      De bankzaken

Als je ouders overlijden, dan moeten de betaal-, spaar- en beleggingsrekeningen worden opgeheven of worden overgezet op jouw naam. Maar je moet dan natuurlijk wel weten welke rekeningen er zijn. Vraag daarom bij welke bank ze rekeningen hebben en waar de belangrijkste documenten liggen.

Ook is het handig om te weten of en welke schulden ze hebben. Is er naast de hypotheek sprake van een persoonlijke lening of doorlopende krediet? Maken ze gebruik van een creditcard? Meestal eist de bank dit soort schulden direct op na het overlijden. Vergeet ook niet om te vragen of je ouders een bankkluis huren (en waar de sleutel ligt!).

Je kunt er ook voor kiezen om de bankzaken nu alvast (voor een deel) over te nemen. Dit doe je bijvoorbeeld met een en/of rekening. Vaak wordt deze rekening gebruikt door partners, maar het kan ook voor ouder en kind. Een andere optie is de machtiging. De rekeninghouder (= je ouders) geeft dan een ander (= jij) toestemming om een deel van de bankzaken te regelen. Wat de precieze voorwaarden hiervan zijn, verschilt per bank.

2.      De verzekeringen

Heb je het over geldzaken? Dan denk je misschien niet direct aan de verzekeringen. Maar die zijn wel belangrijk. Vraag daarom welke verzekeringen je ouders hebben en wat er gebeurt als zij overlijden.

Moet je de verzekeringen zelf opzeggen? Of wordt dit automatisch doorgegeven aan de verzekeraar? Denk hierbij aan een zorgverzekering, de opstal- en inboedelverzekering, een doorlopende reisverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering.

Ook kan het zo zijn dat je ouders een overlijdensrisicoverzekering en/of uitvaartverzekering hebben. In dat geval is het slim om te weten hoeveel kapitaal er is opgebouwd en welk bedrag de nabestaanden krijgen uitgekeerd bij het overlijden. Met deze uitkering regel je de begrafenis of crematie.

3.      Het huis

Hebben je ouders een eigen woning? Vraag dan of en wat voor hypotheek ze hebben. Is er sprake van een aflossingsvrije hypotheek? Hoe hoog is de hypotheek? Bij wie loopt de hypotheek? Ook is het handig om de WOZ-waarde te weten. Dit is de geschatte marktwaarde van het huis en staat in de WOZ-beschikking. Huren je ouders een woning? Vraag dan wie de verhuurder is en of je ouders huurtoeslag krijgen.

Komt het huis van je ouders leeg te staan? Dan moet je dit aangeven bij de verzekeraar. De opstal- en inboedelverzekering zorgt ervoor dat de woning verzekerd blijft tegen schade door brand, bliksem, vandalisme en storm. Maar ook moet je de leegstaande woning direct melden bij het energie- en waterbedrijf. Je kunt dan overstappen naar een goedkoper leegstandtarief.

[mailerlite_form form_id=9]

Zowel bij een koopwoning als bij een huurhuis moet je natuurlijk weten waar alle belangrijke papieren liggen, zoals de koopakte of huurovereenkomst.

4.      Andere geldzaken

Naast bankzaken, verzekeringen en het huis zijn er natuurlijk nog een boel andere (geld)zaken. Denk aan het pensioen, de belastingen en de vaste lasten. Vraag bijvoorbeeld welke pensioenfondsen pensioen (zullen) uitkeren en of je ouders een lijfrenteverzekering hebben. Ook is het handig om te weten waar alle relevante stukken liggen om de belastingaangifte te doen. En of ze een belastingadviseur in de arm hebben genomen om dit voor hen te regelen.

Maar denk ook aan de wat kleinere (geld)zaken, zoals abonnementen voor telefoon, internet en de krant, donaties aan goede doelen, contributies voor verenigingen, enzovoorts.

Voorkom lijken in de kast

Al met al zijn er behoorlijk wat zaken die van belang zijn om tijdig te bespreken. De eerste vraag die je krijgt van de notaris na het overlijden van je ouders is namelijk of je de erfenis aanvaardt of niet. Wel zo handig om dan te weten of er geen lijken in de kast zitten. Aanvaard je de erfenis, maar blijkt dat er onder aan de streep een negatief saldo overblijft? Dan draai jij daar als erfgenaam voor op.

Maar ook als je ouders onverwachts ziek of handelingsonbekwaam worden, is het prettig als je de (lopende) zaken over kunt nemen. Misschien niet het fijnste gesprek om te voeren, maar wel erg nuttig. Door de financiën op tafel te gooien, zorg je dat je op de hoogte bent van alle belangrijke (geld)zaken en kun je – zodra dit nodig is – alert zijn op de betalingsverplichtingen. Hiermee help je niet alleen je ouders, maar ook jezelf!

 Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek