Prijsplafond: bereken hier je energierekening van volgend jaar

Eindelijk! Vanaf 1 januari (en mogelijk eerder) komt er een maximumtarief voor gas en stroom. Dat geeft nu al duidelijkheid over je energierekening van volgend jaar.

Was jij er ook bang voor? Dat je energierekening deze zomer verder en verder door zou stijgen? Het duurde even, maar de overheid schiet te hulp. Er komt een prijsplafond voor prijzen van gas en elektra. Dat betekent dat (tot een bepaald gebruik) nu vastligt hoeveel je maximaal gaat betalen. De prijzen zijn ook al bekend. Voor een kuub gas betaal je € 1,50 en 70 cent voor een kilowattuur stroom.

Gisteravond gingen Renée en Kasper live op Instagram om over Prinsjesdag te praten en vooral over de energierekening die voor veel mensen omlaag zal gaan. 

GAS

Nu betaal je voor gas gemiddeld nog € 3,50 per m3. Dat wordt dus € 1,50. Het verschil van € 2,00 wordt betaald door de overheid. Toch is er wel een voorwaarde aan verbonden, want er zit wel een limiet aan ‘dit cadeautje’. De kortingen op gas en elektra gelden tot een maximum gebruik, namelijk tot 1.200 m3 gas per jaar. Het is dus zaak dat je daar onder blijft. Hoe doe je dat?

Op PorteRenee staan tal van tips. Van korter douchen, naar  het dichten van kieren, tot het verduurzamen van je huis.  We hebben ook een gas-dossier voor je gemaakt, waarin je nog meer kunt lezen. 

STROOM 

Het prijsplafond voor stroom komt dus 70  cent per kilowattuur. Dat betekent een korting van zo’n 15 cent op de prijs die nu gemiddeld wordt betaald. En ook hier geldt een limiet qua gebruik, om je te motiveren om wel zuinig te blijven. Die grens ligt op 2.400 kilowattuur per jaar, dus probeer daar vooral onder te blijven. Dus druk maar flink op die rode knop van dit stekkerblok.

CHECK JE VERBRUIK

Deze nieuwe cijfers zeggen al veel over hoe hoog je energierekening komend jaar gaat zijn. Om dat te bepalen moet je eerst weten wat je per jaar verbruikt. Deze informatie vind je in de jaarafrekening van je energieleverancier. Misschien is het – omdat je nu lekker aan het besparen bent – niet zo actueel meer. Maar het geeft wel een goede richting. Zoek in je jaarrekening op wat jij per jaar gebruikt aan stroom en gas en vul het in. De calculator gaat dan berekenen wat je naar verwachting volgend jaar kwijt bent aan energiekosten. Ook dit is een richtlijn, maar ik kan me voorstellen dat het voor veel mensen een hoop rust brengt.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop