Pink tax: zoveel meer betaal jij voor producten omdat je vrouw bent

In de supermarkt of drogist weet je als vrouw precies waar je moet zijn als je scheermesjes, -schuim of deodorant zoekt. Die producten zijn namelijk vaak roze of pastelkleurig. Handig en leuk om te zien, maar… ook een stuk duurder! Pink tax heet dat.

Behalve de verpakking verschillen toiletartikelen voor mannen en vrouwen niet zo gek veel van elkaar. Een wegwerpscheermes voor vrouwen is bijvoorbeeld praktisch hetzelfde als een wegwerpscheermes voor mannen. En scheerschuim is vaak ook gewoon… scheerschuim. Toch is er nog wel een belangrijk verschil: de prijs.

Pink tax, wat is dat?

We nemen scheerschuim als voorbeeld. Als man betaal je € 5 voor drie bussen Gillette scheerschuim (normale huid) van 200ml. Als vrouw betaal je meer. Dan krijg je voor € 5 namelijk maar twee bussen van 200ml (voor de gevoelige huid, want voor de normale huid hebben ze geen producten).

Dit prijsverschil wordt ook wel pink tax genoemd. Vooral bij verzorgingsproducten betaal je een pink tax, maar het komt ook voor bij andere producten en diensten. Ga maar na: de dameskapper is een stuk duurder dan de herenkapper, óók als je kort haar hebt. Meisjesspeelgoed is vaak prijziger dan jongensspeelgoed. En ook een spijkerbroek of T-shirt is vaak duurder voor vrouwen.

Zoveel betaal jij meer

Als je altijd producten koopt die specifiek voor vrouwen zijn gemaakt, betaal je flink wat pink tax. Amerikaanse onderzoekers, die achthonderd producten vergeleken, ontdekten dat vrouwen gemiddeld 7 procent meer betalen dan mannen. Wat dat concreet betekent? Dat de gemiddelde vrouw 1351 dollar per jaar meer uitgeeft, puur en alleen omdat ze vrouw is!

Nu vraag je je misschien af waarom de pink tax bestaat. Niet omdat mannen- en vrouwenproducten nou zo onwijs veel van elkaar verschillen dus. De pink tax bestaat omdat vrouwen vaak bereid zijn om meer te betalen voor hetzelfde product. “Die prijsverschillen slaan helemaal nergens op, maar kennelijk werken ze. Vrouwen blijven de vrouwenvariant kopen, ook al is die duurder”, zei hoogleraar Mineke Bosch, gespecialiseerd in Gender Studies, eerder al tegen NRC.

Geld besparen

Wij kunnen ons behoorlijk druk maken over dit onrecht. Officieel is het ook verboden om vrouwen meer te laten betalen dan mannen, maar in de praktijk wordt er helaas nog niet zoveel aan gedaan.

Wees je in ieder geval bewust van de pink tax. Door als vrouw af en toe mannenproducten te shoppen, kun je geld besparen. Als we de onderzoekers moeten geloven kan het bijna € 1400 per jaar schelen. Voor dat geld kun je je best wassen met een (niet al te sterk geurende) mannen douchegel.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop