Parkeren in de stad? Zo bespaar je er flink op

Wij Nederlanders klagen graag. Over het weer bijvoorbeeld (het ís ook een rotzomer). En over parkeerkosten in grote steden, want die zijn absurd hoog. Maar hoe duur is parkeren in de stad eigenlijk? En kun je daar nog op besparen?

Eerder dit jaar was in het nieuws dat parkeren in een deel van Scheveningen of het centrum van Den Haag voortaan € 50 kost. Ongeacht hoe lang je er staat. Of je nou een paar minuten je auto ergens neerzet, omdat je naar een winkel moet, of de hele dag op het strand ligt. Je betaalt vijf tientjes. Bizar!

De maatregel is een test van de gemeente, omdat het in bepaalde straten soms complete chaos was met dubbelgeparkeerde auto’s. De proef duurt een jaar. En geldt dus niet overal in Scheveningen en Den Haag, maar in specifieke straten. Gelukkig maar. Want parkeren in de grote steden is al zo duur. Ik dook eens in de parkeerkosten van de grootste steden in ons land en zet ze voor je op een rijtje.

Wat kost parkeren in de grote steden?

Op de meeste plekken in ons land is parkeren een stuk goedkoper. Maar als je een dagje naar een grote stad gaat, zoals Amsterdam of Utrecht, moet je er wel rekening mee houden dat je aardig wat geld kwijt bent aan parkeerkosten. Hoeveel precies? Dat verschilt per gemeente en soms ook nog per wijk of straat.

Amsterdam

In Amsterdam zijn er bijvoorbeeld acht verschillende zones. Parkeren binnen de grachtengordel is het duurst. Daar betaal je € 7,50 per uur. Dat tarief geldt dag en nacht. Ga je meer naar de rand van de stad dan kost het soms maar € 0,10 per uur. En ja, er zijn zelfs wijken waar parkeren helemaal niets is. Die liggen natuurlijk wel redelijk ver van het centrum, dus je wandelt daar niet eventjes naar toe. Van tevoren wat onderzoek doen, loont dus zeker. Kijk bijvoorbeeld of je vanaf een goedkopere parkeerplek gemakkelijk met het ov kunt reizen.

Rotterdam

In Rotterdam werkt het net zo, al zijn de prijzen daar iets lager. In het centrum kost straatparkeren € 5,52 per uur, in de centrumschil € 2,76 per uur en in de buitenwijken betaal je € 1,92 per uur. Bezoekers kunnen hun auto gratis parkeren op een van de P+R-terreinen aan de rand van de stad.

Utrecht

Utrecht is opgedeeld in drie parkeerzones. In de binnenstad, zone A1, kost een parkeerplekje € 6,64 per uur. In de rand daaromheen, zone A2, kost het € 5,43 per uur. En in de buitenwijken, zone B1, kost het € 4,01 per uur. Ook in Utrecht zijn er plekken waar je de auto gratis kunt parkeren. En in de binnenstad hoef je op zondag bijvoorbeeld alleen tussen 12.00 en 18.00 uur te betalen. In de rest van de stad is parkeren op zondag zelfs gratis.

Den Haag

In het Haagse centrum betaal je voor het parkeren op straat op maandag tot en met zaterdag van 09.00 tot 24.00 uur en op zondag van 13.00 tot 24.00 uur al snel € 6,50 per uur. Het is vaak goedkoper om in een parkeergarage te staan. Die tarieven lopen van € 3,50 tot € 5,20 per uur. In andere stadsdelen, afhankelijk van het gebied: € 2,50 per uur, zoals in het Zeeheldenkwartier. Die buurt ligt nog steeds superdicht bij het centrum, je bent binnen een paar minuten bij Paleis Noordeinde.

Eindhoven

Op straat parkeren in Eindhoven kost maximaal € 6 per uur. Een parkeergarage kan dan goedkoper zijn. Dat kost tussen de € 11 en € 17,50 per dag. De parkeergarage bij bedrijvenpark Esp is zelfs gratis.

Groningen

Tot slot nog een grote stad in het noorden: Groningen. Parkeren in de binnenstad kost hier € 4,10 op straat. Net buiten het centrum betaal je € 2,50.

Het scheelt dus heel erg waar je naartoe gaat en waar in de stad je je auto neerzet, hoe duur parkeren is. Gelukkig hebben we nog wat tips voor je om te besparen op parkeerkosten.

Besparen op parkeerkosten

Zet je auto op een P&R-plek (Parkeren & Reizen)

Als je het niet erg vindt om een stukje met het ov te reizen, is een P&R-plek ideaal. Die letters staan voor ‘Parkeren en Reizen’. Op zich wel logisch. Parkeren op die plekken kost vaak maar een prikkie. Soms is het zelfs gratis, zoals bij de Kralingse Zoom in Rotterdam. Bij veel P+R-locaties krijg je korting op je ov-kaartje als je hier je auto neerzet. In Eindhoven zijn er bijvoorbeeld P&R-plekken waar het € 4 kost om je auto een dag neer te zetten. Je betaalt dan nog € 0,50 per persoon voor een busticket. Ideaal!

Ga op zondag

In veel steden zijn er wijken waar het op zondag gratis parkeren is. Ja, ook als in die stad de winkels gewoon open zijn op zondag. Die wijken liggen natuurlijk niet direct naast de winkelstraten. In Amsterdam kun je bijvoorbeeld in de wijken Bos en Lommer, de Baarsjes, (delen van) Oud-Zuid, de Rivierenbuurt, Watergraafsmeer en in (delen van) Noord gratis je auto kwijt. Je hebt dan nog wel een tram- of buskaartje nodig om naar het centrum te komen. Of je moet zin hebben in een flinke wandeling natuurlijk. Alles om wat geld te besparen, toch?

Kies voor een dagkaart

Ben je van plan er een gezellig dagje uit van te maken? Kies dan niet voor betalen per uur. In veel parkeergarages kun je ook kiezen voor een dagkaart. Als je een paar uur parkeert, is dat vaak al een goedkopere optie.

parkeren besparen

Gebruik een parkeerapp

Misschien doe je dat al, want zo’n app is ook wel een stuk makkelijker dan het gehannes met muntjes of je pinpas bij zo’n parkeerapparaat. Maar wist je dat het vaak ook goedkoper is om een app te gebruiken? Je betaal namelijk alleen voor de tijd dat je er écht staat. Gebruik bijvoorbeeld EasyPark of Yellowbrick. Let wel goed op als je dit doet! Veel mensen vergeten de app uit te zetten als ze wegrijden, dan tikt de meter gewoon door. Zonde! Zo kost parkeren alsnog een klap geld.

Zet je auto bij het station

In veel steden is parkeren bij het treinstation goedkoper dan op straat of bij een parkeergarage. In kleinere steden is het soms zelfs gratis. Stations bevinden zich vaak op loopafstand van het centrum, dus dat is ideaal. En anders kun je meteen de bus pakken, want die stopt daar uiteraard ook.

Reserveer een parkeerplek

Op locaties zoals Schiphol of Hoog Catharijne in Utrecht kun je een parkeerplek reserveren tegen een lager tarief. Je moet even vooruit plannen, maar dan ben je wel verzekerd van een plekje én betaal je minder. Bijvoorbeeld via ParkBee kun je goedkopere parkeerplekken reserveren, soms nog wel op de dag zelf als je geluk hebt.

Bonustip

En dan de bespaartip die je niet wilt horen: laat de auto eens staan. Woon je niet zo ver? Pak dan – lekker Hollands – de fiets. Ben je nog sportief bezig ook. Of ga eens met het openbaar vervoer. De meeste grote steden maken hun parkeertarieven expres duur, omdat ze niet zoveel auto’s in hun (krappe) binnenstad willen. Ze hebben liever dat je met de trein komt en in veel gevallen is dat helemaal prima, zeker als je niet met het hele gezin gaat, maar bijvoorbeeld alleen of met z’n tweeën bent. Of met jonge kinderen, die met een goedkoop treinkaartje kunnen reizen. Andere voordelen: je komt vaak aan in hartje centrum én je kunt een wijntje drinken bij het eten, want je hoeft niet meer achter het stuur. Tip: reis met iemand mee met een kortingskaart als je er zelf geen hebt, dat scheelt (buiten de spits) toch mooi 40%.

Ja, parkeren in de grote steden is duur. Maar er zijn genoeg manieren om ook op die kosten te besparen.

Wil je naast besparen op de parkeerkosten ook besparen op benzine? Bekijk dan de video van Kasper hieronder waarin hij een paar fijne bespaartips geeft.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’