Ouderschapsverlof: hoe zit dat financieel?

Wanneer je een kind krijgt, mag je ouderschapsverlof opnemen. Wat is dat precies? En hoe werkt het?

Ouderschapsverlof is – zoals het woord al zegt – verlof voor ouders. Heb jij een kind jonger dan 8 jaar? Dan heb je recht om tijdelijk minder te werken. Dit verlof is bedoeld om meer tijd met je kind door te brengen. En geldt daarom voor beide ouders.

Ouders die werken, kunnen ouderschapsverlof opnemen. In totaal heb je recht op 26 keer het aantal uren per week dat je werkt. Dat werkt zo:

Stel, je werkt 3 dagen per week. Dat is 24 uur. Dan krijg je 26 x 24 uur = 624 uur ouderschapsverlof. Dat zijn 78 dagen. Werkt je partner 32 uur per week? Dan mag hij, zij, hen 26 x 32 uur = 832 uur = 104 dagen verlof opnemen. Een fulltime baan van 40 uur levert 130 verlofdagen op.

De regels

Per kind heb je één keer recht op ouderschapsverlof. Krijg je een tweeling? Dan krijg je dus twee keer verlof. Ook maakt het niet uit of het gaat om biologische, adoptie- pleeg- of stiefkinderen. Het kind moet wel bij de ouders wonen.

De uren van je verlof mag je opnemen zoals jij dat wilt. Tot de 8e verjaardag van het kind. Alles in één keer opmaken hoeft dus niet. Je kunt bijvoorbeeld een tijdje halve dagen gaan werken. Of een langere periode achter elkaar vrij nemen. Het kan wel zo zijn dat er in je cao andere afspraken staan. Check dat vooral even.

Betaald of onbetaald?

In principe is ouderschapsverlof onbetaald. Tenzij er in je contract of cao andere afspraken staan. Zo kan het zijn dat je werkgever een deel van je salaris doorbetaalt in de tijd dat jij met verlof bent. Lees je arbeidsvoorwaarden goed door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.  
Een lager salaris of tijdelijk geen salaris heeft gevolgen. Je moet het een tijdje met minder doen. Misschien heb je een spaarpotje opgebouwd, om je ouderschapsverlof te betalen. Ook heb je misschien tijdelijk recht op een toeslag, omdat je inkomen daalt.

Ouderschapsverlof is een recht, geen plicht. Is het voor jou niet handig? Dan hoef je het niet op te nemen. Wil je wel extra vrije dagen opnemen? Let er dan op dat je je verlof op tijd aanvraagt.

9 weken betaald met verlof

Sinds 2 augustus 2022 is er een nieuwe regeling voor ouders. De overheid vindt namelijk dat ouders meer tijd moeten krijgen met hun pasgeboren kindje. Daarom krijgt elke ouder negen weken deels doorbetaald ouderschapsverlof.

En wie betaalt dat? Het UWV keert in deze negen weken 70% van je dagloon uit. Wel zijn er voorwaarden. Zo moet je deze negen weken in het eerste jaar na de geboorte opnemen. En geldt er een maximum dagloon.

Wat kost ouderschapsverlof?

Vanaf augustus vorig jaar krijg je dus negen weken 70% van je salaris doorbetaald, als uitkering. In de regel lever je deze periode 30% van je inkomen in.

Stel, je verdient € 2.000 netto. Dan wordt dat € 1.400. Maar dat is alleen voor die negen weken (= 45 werkdagen). Heb je recht op meer verlofdagen? Dan hangt het van je werkgever af of en hoeveel salaris je krijgt.

Het ouderschapsverlof is niet het enige verlof. Er zijn er meer, zoals het zwangerschapsverlof, geboorteverlof en partnerverlof. Benieuwd hoeveel je precies krijgt? Dat weet je werkgever. Stap bijvoorbeeld naar iemand van de salarisadministratie en vraag om een berekening. Dan weet je het zeker.

 

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Download GRATIS ons zomerboek