Oud huis kopen: zo voorkom je dat het tegenvalt

Wil je een oud huis kopen? Let dan goed op verborgen gebreken. We geven je vijf tips die je daarbij helpen.

Ik vind oude huizen prachtig. Authentieke deurgrepen, en suite deuren en raampjes met glas-in-lood. Een oud huis heeft charme. Maar vaak ook achterstallig onderhoud. En dat zie je lang niet altijd bij een bezichtiging. Het zal je maar gebeuren: een prachtig oud huis gekocht vol met verborgen gebreken. Dat wil je niet.

Top 5 verborgen gebreken

Het kan iedereen overkomen. Tijdens de bezichtiging word je bevangen door de charme van een oud huis. Maar achteraf blijkt er van alles mis te zijn. Verborgen gebreken komen in alle soorten en maten voor. De meest voorkomende verborgen gebreken zijn:

  1. Rottende dakconstructie en/of rotte kozijnen
  2. Asbest
  3. Lekkende leidingen of verstoppingen
  4. Een verzakte vloer
  5. Kapotte cv-ketel

Als je een oud huis koopt, weet je ook wel dat er meer onderhoud nodig is dan bij een nieuw huis. Toch wil je het liefst voorkomen dat je halve spaarrekening opgaat aan extra kosten. Onderstaande vijf tips helpen je hopelijk dit te voorkomen.

Tip 1: Je hebt onderzoekplicht

Iedere koper heeft een onderzoekplicht. Dit houdt in dat je zelf moet uitzoeken of een huis gebreken heeft. Vraag de bewoners naar de staat van het huis, let op achterstallig onderhoud en laat een bouwkundige keuring uitvoeren. Een bouwkundige keurig is overigens niet verplicht. Maar wel heel verstandig. Zeker bij een oud huis. Een bouwkundig expert speurt de meeste verborgen gebreken wel op.

Tip 2: De bewoners hebben informatieplicht

Elke verkoper heeft een informatieplicht. Wordt ook wel mededelingsplicht genoemd. De bewoners moeten al jouw vragen eerlijk beantwoorden. Ze mogen geen belangrijke informatie over de staat van het huis achterhouden. Vraag daarom alles wat je wilt weten. Onderwerp ze aan een kruisverhoor. En laat de info zwart op wit zetten, zodat je altijd een bewijs hebt als de verkopers achteraf iets ontkennen.

De verkopers weten zelf ook wel dat ze een oud huis verkopen. Op veel van jouw vragen antwoorden ze daarom misschien met: “Dat weet ik niet”. Daar heb jij als koper dus niks aan.

Tip 3: Onderhandel over de ouderdomsclausule

Bij veel oude huizen laten de verkopers een ouderdomsclausule opnemen. Hierin staat dat het om een oud huis gaat, en dat jij als koper daarom niet mag verwachten dat het onderhoud en de staat hetzelfde zijn als bij een nieuw huis. Let hier goed op, want zo’n clausule zorgt ervoor dat jij als koper het risico draagt plus de kosten mag betalen als er iets mis blijkt te zijn. Teken niet zomaar de clausule, want je mag die weigeren of erover onderhandelen.

Tip 4: Niet alles is goed te zien

Plan altijd een bouwkundige keuring in. Een inspecteur bekijkt het oude huis van top tot teen. Dit is een onafhankelijke, visuele inspectie. Dat wil zeggen, er wordt met het oog gekeken naar de staat van het huis. Veel (verborgen) gebreken kun je simpelweg niet zien met het blote oog. Kies daarom voor een uitgebreidere (en dus vaak duurdere) keuring met speciale apparatuur.

Tip 5: Vergelijk de keuringsinstanties

De ene bouwkundige keuring is de ander niet. De kwaliteit kan sterk verschillen. Kies dan ook niet klakkeloos voor de eerste de beste inspecteur. Maar lees wat reviews, kijk naar de prijs en onderzoek wat de keuring precies inhoudt. Maak zelf ook een lijstje van alles wat volgens jou gecontroleerd moet worden. En het belangrijkste: wees aanwezig bij de keuring! Zo weet je zeker dat niks wordt vergeten of overgeslagen. Bovendien kan de inspecteur gelijk vertellen wat hij ziet en kun jij ondertussen nog vragen stellen.

Toch een verborgen gebrek, en nu?

Soms is een verborgen gebrek ook voor een bouwkundig expert verborgen. Tijdens de keuring lijkt alles in orde, maar na een paar maanden kom je erachter dat er toch iets mis is. In dat geval moet je dat binnen twee maanden, nadat je het gebrek hebt ontdekt, laten weten aan de verkopers. Als je zeker weet dat het gebrek verborgen was, kun je de verkopers aansprakelijk stellen. Je meldt het gebrek en vraagt de verkopers om het op te lossen. Doen ze dit niet? Dan kun je hen in gebreke stellen en herstel- of schadevergoeding eisen. Als de verkopers hier niet op reageren, kun je een procedure starten. Dit is een hoop gedoe en kan veel geld kosten. En dat wil je liever niet. Voorkomen is dan ook beter dan genezen!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.