Op weg naar FIRE (financiële onafhankelijkheid): dit zijn de valkuilen

Droom jij van meer financiële vrijheid? Wil je FIRE worden? Wij zetten vijf valkuilen op een rij. Zodat jij daar niet intrapt.

Meer financiële vrijheid is iets waar veel mensen van dromen. Maar niet iedereen lukt het om echt FIRE te worden. Dat komt door deze valkuilen.

1. Je blijft geld uitgeven

Wil je over een aantal jaar FIRE (Financial IndependenceRetire Early) zijn? Dan moet je nú actie ondernemen. Je kunt niet denken: ja, ja, sparen doe ik later wel. Het gaat erom dat je op dit moment je uitgaven drastisch verlaagt en alles wat je bespaart in je FIRE-pot stop. Je slechte geldgewoontes zijn de eerste grote FIRE valkuil. Blijf je bijvoorbeeld maar impulsaankopen doen? Zoals kleding en schoenen?

Tuurlijk, geniet van je leven. En af en toe lekker geld uitgeven hoort daarbij. Maar wil je echt FIRE worden? Vraag jezelf dan bij elke aankoop af of je het echt nodig hebt en of je er gelukkig van wordt.

2. Je hebt geen plan voor financiële vrijheid

Een goede begin is het halve werk. Tja, die uitspraak kennen we, en die is er niet voor niets. Het blijkt dat mensen die hun doelen en plannen opschrijven en uitwerken veel meer kans van slagen hebben, dan mensen die dat niet doen.

Zie jij een FIRE-leventje wel zitten? Stippel dan een route uit. Geen plan hebben en maar wat aanklooien, gaat je niet richting FIRE helpen. Begin daarom als volgt:

  1. Weet wat je wil: hoe ziet financiële vrijheid er voor jou uit?
  2. Weet wat je nodig hebt: wat is jouw doelbedrag?
  3. Leg je inkomsten en uitgaven naast elkaar: waar kun je besparen en wat kan beter?

Vervolgens reken je uit hoeveel je per jaar moet sparen om je doel te halen en welk rendement je daarbij nodig hebt. Zo kies je waar je je geld in belegt of investeert. Houd je spaartempo in de gaten. Ga je snel genoeg? Of moet je iets veranderen?

3. Je legt de lat te hoog

Bewust(er) met je geld bezig zijn betekent vaak tegen de stroom inzwemmen. Niet iedereen begrijpt het, maar dat hoeft ook niet. Als jij maar weet waarvoor je het doet. Maar ook als je weet wat je wilt, is het soms lastig om gemotiveerd te blijven. Zeker als de lat eigenlijk te hoog ligt.

Dat is een veel gemaakte FIRE-fout. Oké, ‘officieel’ zijn er allerlei niveaus van FIRE. Maar het gaat erom wat meer financiële vrijheid voor jou betekent. Misschien is dat niet helemaal stoppen met werken, maar gewoon wat minder werken. Of niet tien jaar eerder met pensioen, maar twee jaar eerder. Of helemaal schuldvrij zijn.

Kijk dus niet te veel naar ‘hoe het moet’ of wat FIRE volgens de regels betekent. Maar doe het, omdat je het zelf wilt. Volg jouw eigen regels. Toch een motivatie-dip? Check dan deze 6 mind tricks.

4. Je leeft op te grote voet voor financiële vrijheid

Straks FIRE zijn, betekent nu zuiniger moeten leven. Maar op weg naar FIRE wordt er soms in de te-dure-auto-of-huis-valkuil getrapt.

Voor veel mensen is een auto een statussymbool. ‘Kijk eens in wat voor dikke bak ik rij’. Maar zo’n auto is gewoon duur. Daarbij daalt hij ook ieder jaar in waarde. Een soort omgekeerde belegging dus, die niet voor meer financiële vrijheid gaat zorgen.

Ook te duur wonen helpt niet mee op weg naar FIRE. Oké, een huis is niet hetzelfde als een te dure auto. Maar een hypotheek of de huur is voor de meesten van ons wel de grootste kostenpost. Een (te) groot deel van je inkomen besteden aan je huis, kan je FIRE plannen behoorlijk vertragen. Al snappen we dat daar niet iedereen een keuze in heeft.

Meer financiële vrijheid krijg je het snelst als je zo veel mogelijk geld voor jezelf bewaart. Hoe meer je uitgeeft aan vaste lasten, zoals je auto en huis, hoe langzamer het gaat. Neem je vaste lasten onder de loep en kijk waarop je kunt besparen. Wil je eventueel goedkoper gaan wonen? Ruil je je auto in voor een fiets? Of andere uitgaven schrappen die eigenlijk te veel geld kosten?

5. Je durft niet te beleggen

Beleggen is altijd met risico. Laten we dat voorop stellen. Maar wil je FIRE worden? Dan kun je eigenlijk niet om beleggen heen. Sparen bij de bank tegen een lage rente laat je geld niet groeien. Beleggen tegen een hoger rendement doet dat wel.

Als je belegt voor de lange termijn, kun je wel wat risico hebben. Zeker als je belegt in een beleggingsfonds. Je stopt je geld dan niet in één bedrijf, maar het wordt verdeeld. Zo is je risico ook gespreid. Wil je wel beleggen? Maar weet je niet hoe en wat? Laat je goed adviseren!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.