Succesvol onderhandelen over een nieuwe keuken: zo doe je dat!

Een nieuwe keuken kopen is een flinke uitgave. Prijzen zijn vaak weinig transparant en er is altijd onderhandelingsruimte. Wij geven je gouden tips om een mooie prijs voor je nieuwe keuken te onderhandelen.

door Esmee

Lach er maar om, maar dat je kunt onderhandelen over een nieuwe keuken was nieuw voor mij. Toen ik van een collega hoorde dat zij onderhandeld had over de prijs, viel ik bijna van mijn stoel. Bovenop de korting op de keuken had ze ook nog een gratis KitchenAid erbij gekletst. Trots dat ze was en terecht. Dus heb ik me erin verdiept, voor als ik ooit een nieuwe keuken koop en natuurlijk voor jullie allemaal. Deze tips helpen je richting jouw droomkeuken voor ook nog eens een droomprijs. 

1. Weet wat voor een keuken je wilt

Het is handig om van tevoren te bedenken wat je graag in je nieuwe keuken zou willen zien. Wil je veel kast- en werkruimte? Wil je mooie inbouwapparatuur zoals een vaatwasser en combi-oven? Wil je een hoogglans witte afwerking of liever robuust en landelijk? Als je heel goed weet wat je wilt ben je al een flinke stap verder. Op deze manier voorkom je dat je ‘gratis extraatjes’ krijgt die je helemaal niet wilt. Ga jij die Quooker niet gebruiken? Laat deze je dan ook niet als extra optie ‘gratis’ aansmeren. Uiteindelijk betaal je alsnog voor zo’n extraatje, terwijl je wellicht ook korting had kunnen krijgen in een geldbedrag. 

2. Kijk en vergelijk

Gelukkig is er niet maar één keukenzaak. De concurrentie is werkelijk moordend! Maak hier dus lekker gebruik van en investeer wat tijd om de verschillende winkels goed te vergelijken. Door goed te weten wat je wilt en wat dat ongeveer gaat kosten, kom je niet voor verrassingen te staan tijdens de onderhandeling. Daarnaast sta je sterker in je schoenen als je kennis van zaken hebt. Zodra de verkoper dit door heeft, zal hij of zij minder onzin verkopen om je over de streep te trekken.

LEES OOK: 5 tips voor onderhandelen

3. Start de onderhandeling

Voordat je begint aan een gesprek met een verkoper, ook al is dit nog oriënterend, geef nooit, nooit, nooit je maximale bedrag op. De verkoper zal dit zien als een open uitnodiging om precies rond deze prijs of zelfs duurder uit te komen. Ga hier een paar duizend euro onder zitten, zodat je niet met een keuken boven je budget eindigt. Probeer altijd eerst over de prijs te onderhandelen en het later nog over eventuele extra producten te hebben. Vertel over je wensen en probeer producten te combineren. Zo kun je bijvoorbeeld een koelkast en vaatwasser van hetzelfde merk vragen, maar dan wel met 10% korting bijvoorbeeld. Probeer dus eerst de maximale korting te onderhandelen en daarna pas die KitchenAid!

4. Afronding van het gesprek

Teken nooit iets na het eerste gesprek. Vraag een offerte aan, neem deze mee naar huis en slaap er een paar nachtjes over. Na het krijgen van een offerte ben je namelijk niemand iets verplicht en kun je je nog bedenken. Dit kun je bijvoorbeeld ook bij meerdere zaken doen en alle offertes naast elkaar leggen. Teken pas wanneer je helemaal tevreden bent. 

Realiseer je wel dat niet elke keukenzaak tegenwoordig nog bereid is om te onderhandelen. Toen mijn zus begon over een mogelijke regeling, werd haar gelijk de mond gesnoerd: “Dat doen wij hier niet!” Ikea staat er bijvoorbeeld amper voor open en ook Kvik staat bekend als een budgetzaak zonder onderhandelingsruimte. Al begreep ik dat Renée daar toch korting heeft kunnen regelen. Dus niets staat in steen geschreven. Zet onze tips vooral in. Ik hoop dat je die extra korting en KitchenAid binnensleept, succes!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Leer het nu met de online PorteRenee cursus In Control
☑️ Stop met terugboeken
☑️ Krijg grip op impulsaankopen
☑️ Creëer meer ruimte om te sparen
☑️ Bereik eindelijk je doelen