No Spend November: dé manier om je uitgavenpatroon te resetten

Een maand lang geen geld uitgeven. Nou ja, naast je hypotheek en andere vaste lasten dan. No Spend Month noemen ze dat in Amerika. Het is dé manier om je uitgavenpatroon te resetten. Renée probeerde het uit.

Ik ben gek op Ted Talks. En ik ben gek op een uitdaging. Dus toen ik vorig jaar een vrouw zag vertellen dat ze een jaar lang geen geld uitgaf, naast het betalen van de onvermijdelijke rekeningen, dacht ik: dat gaan wij ook doen. Ze vertelde zo enthousiast over de voordelen, dat ik helemaal excited was. Maar ja, ik ben niet alleen thuis. Mijn man zag de lol er wel van in, maar stelde voor met een maand te beginnen. Hij kent mijn onbegrensde enthousiasme inmiddels en weet ook hoe hij die kan temperen zonder me teleur te stellen.

No Spend Month zielig?

Oké, een maand dan. No Spend Month. Dat moest lukken. Mijn man en ik gingen nog één keer samen uit eten, terwijl de oppas bij de kinderen bleef en daarna begonnen we. Ik betaalde natuurlijk de hypotheek en andere vaste lasten netjes, deed gewoon op de normale manier boodschappen en reserveerde wat geld voor tegenvallers die ik echt niet kon ontwijken. Daarnaast bleef al het geld in mijn portemonnee en op de rekening. Geen dinertjes, geen extraatjes, geen lunches buiten de deur. Laten we wel wezen: genoeg mensen (ook in Nederland) kunnen zich dat niet veroorloven, dus zo zielig is het niet.

De regels van een No Spend Month bepaal jij zelf. Welke maand je kiest, en misschien zijn er toch extra uitgaven die je wilt blijven doen tijdens deze uitdaging? Of je wilt misschien nog een tikkie extremer, door bijvoorbeeld ook voor boodschappen een lekker fanatiek budget te stellen. Het is helemaal aan jou. Maak het wel een beetje uitdagend, anders is er niet zoveel aan en ervaar je ook de voordelen van de challenge niet.

Lekker veel gratis

Ik merkte: we worden hier creatief van. We gingen op zoek naar gratis uitjes (hallo, Open Boerderij Dagen) en genoten van ijsjes uit de eigen vriezer. Uitgebreid thuis koken bleek heel leuk en gezellig, ook voor onze kinderen. We speelden thuis restaurantje en herontdekten oud(er) speelgoed waar al lang niet meer gespeeld was. Sommige mensen om ons heen vonden ons voornemen maar raar. Waarom zou je dat doen? Wat is daar nou leuk aan? Nou, je ontdekt weer dat het leven ook vreselijk leuk kan zijn zonder veel geld uit te geven. Of, zonder überhaupt geld uit te geven. En dat is een fijne herinnering, voor onszelf en onze kinderen.

Opnieuw nadenken

Een No Spend Month zie ik als een geweldige manier om je uitgavenpatroon te resetten. Alles wat je altijd al zo deed, gaat tijdelijk overboord. Je moet er opnieuw over na gaan denken. Waarom doen we het eigenlijk zo? Kan het anders? Kan het goedkoper? Of is het leven misschien net zo leuk zonder deze kosten? Soms zijn uitgavenpatronen er zo ingeslopen dat het lastig is ze helder te zien, laat staan ze te veranderen. Een No Spend Month dwingt je daartoe. En wanneer deze voorbij is, blijf je achter met een volle(re) spaarrekening en veel nieuwe inzichten.

Ik ontdekte bijvoorbeeld:

  • Dat horeca leuk is, maar echt wel op een iets lager pitje kan
  • Dat ik wel héél veel plezier uit mijn Spotify-abonnement haal en die dus zeker behoud
  • Dat samen spelletjes doen toch wel heel leuk en gezellig is
  • Dat je door minder uitgeven creatiever moet zijn en dat mijn kinderen dat erg leuk vinden
  • Dat er in onze omgeving zoveel leuke, gratis leuke dingen te doen zijn
  • Dat Pinterest een geweldig platform is om inspiratie op te doen voor gratis uitjes/activiteiten

Ik zou zeggen: probeer het eens. Een No Spend Month wordt in Amerika vaak in november gehouden, om zo wat extra budget op te bouwen voor de feestdagen. Maar je kunt je ‘winst’ natuurlijk ook gewoon op je spaarrekening zetten. Kijk wat voor jou het beste werkt! Of je doet het voor een jaar!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop