Als twee mensen hetzelfde werk doen, evenveel ervaring hebben en dezelfde opleiding hebben gedaan, verdienen ze ook evenveel. Toch? Nou, ze verdienen misschien wel evenveel, maar ze krijgen het lang niet altijd. Vooral tussen mannen en vrouwen zit veel verschil.
Mannen verdienen in Nederland nog altijd meer dan vrouwen. Dat komt doordat ze vaker leidinggevende functies hebben en meer uren werken. Maar als je die dingen allemaal wegstreept en puur kijkt naar mensen in dezelfde functie, verdienen mannen nog steeds meer dan vrouwen.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bleek laatst dat deze loonkloof tussen mannen en vrouwen de afgelopen jaren nauwelijks kleiner is geworden. Bij de overheid verdienen mannen 3% meer dan vrouwen die hetzelfde werk doen en in andere sectoren is het verschil 6 procent.
Hoe kom je erachter dat je minder verdient?
Misschien weet jij helemaal niet of je minder of meer verdient dan je (mannelijke) collega’s. En je zou kunnen denken: dat wil ik ook helemaal niet weten. Misschien ben je best tevreden met je salaris en dat is wat telt, toch? Als je erachter komt dat jouw loon flink lager is, ben je waarschijnlijk een stuk minder happy.
Daar valt natuurlijk wat voor te zeggen. Toch vinden wij: het is beter om het wel te weten. Wees er open over naar elkaar, want alleen zo kom je erachter of je eerlijk betaald wordt.
Zoals we net al uitlegden is er nog steeds een loonkloof in Nederland en dat mag natuurlijk helemaal niet. Het is namelijk niet alleen oneerlijk, het is volgens de wet verboden om iemand meer of minder te betalen op basis van geslacht. Door te praten over wat je verdient, kun je een steentje bijdragen aan de oplossing van het probleem.
Vergelijk met directe collega’s
Erover praten dus. Voor jezelf en voor andere vrouwen. Maar met wie dan? Je moet natuurlijk wel weten met wie je jezelf vergelijkt. Als je je salaris gaat vergelijken met iemand die boven jou staat, weet je eigenlijk nog niks. Pols het liever bij collega’s die hetzelfde werk doen als jij en ongeveer evenveel ervaring hebben. Vrouwen én mannen.
Niet iedereen praat graag over geld. Sommige mensen vinden het privé of ze schamen zich ervoor. Als je niet op de man af wilt vragen wat iemand verdient, vertel dan over je eigen salaris en vraag wat de ander daarvan vindt.
Kleine verschillen kunnen er natuurlijk zijn. Iedereen mag onderhandelen en sommige mensen zijn daar beter in dan andere. Dus dat je collega € 100 meer of minder krijgt per maand is niet heel gek. Maar als er echt grote verschillen zijn, mag je aan de bel trekken.
Kaart het verschil aan
Sommige werkgevers schrikken als ze ontdekken dat er sprake is van een loonkloof en willen dit meteen rechttrekken. Maar er is ook een kans dat je baas zal ontkennen dat het verschil er is. Of dat het logisch is dat je mannelijke collega meer verdient, omdat hij beter heeft onderhandeld of bijvoorbeeld ouder is.
Laat je dan niet uit het veld slaan, maar zie dat als het begin van de onderhandeling. Kom met argumenten waarom jij goed bent in je werk en meer geld zou moeten verdienen.
Volgens Sophie van Gool, econoom en gespecialiseerd in de loonkloof, is het dan slim om vragen te stellen en de bal bij de ander te leggen. Hoe gaan we dit probleem oplossen? Wat is ervoor nodig om wel salarisverhoging te krijgen? Wanneer is het wel een goed moment?
Ze tipt ook om stiltes te laten vallen. Zeg dus niet meteen dat je het begrijpt dat er nu geen geld is, maar wees gewoon even stil. Mensen houden niet van stiltes, dus de kans is er dat je werkgever dan toch met een belofte voor de toekomst op de proppen komt.
Besef verder dat je werkgever je waarschijnlijk niet kwijt wil, er zijn namelijk overal personeelstekorten. En zo’n loonkloof is natuurlijk ook niet echt lekker voor het imago van het bedrijf. (Kijk maar naar die zaak over Wehkamp die vorig jaar in het nieuws was).
Blijf erover praten
Door open te blijven praten met collega’s over je salaris houd je in de gaten of er niet toch grote verschillen ontstaan.
Het is trouwens ook in het voordeel van de baas dat jullie dat doen: uit onderzoek blijkt dat werknemers die van elkaar weten wat ze verdienen harder werken, zich meer betrokken voelen bij het bedrijf en minder snel ontslag nemen. Praten over geld loont dus, op allerlei manieren.