Sparen in het buitenland? Zo werkt het

De spaarrentes zijn in het buitenland vaak hoger dan in Nederland. Maar is dat wel veilig? En met welke zaken moet je rekening houden?

Een tijdje terug kwam mijn man ermee. Een spaarrekening in Spanje, waar je meer rente over je spaargeld krijgt. Ik dacht gelijk: nee doodeng, niet doen. Bij sparen in het buitenland denk ik meteen aan IceSave. Weet je nog? Nederlandse spaarders zetten hun geld op een bank uit IJsland. Omdat ze daar flink meer rente kregen. Toen werd het crisis. En de bank ging over de kop.

Ik zag mijn spaarpotjes al zo verdwijnen, toen mijn man begon over die buitenlandse spaarrekening. Zijn die zorgen terecht? Of loop ik rente mis uit angst?

Spaarrentes bij Nederlandse banken

Al lange tijd is de rente laag. Oké, inmiddels stijgen ze wel een beetje. De spaarrentes bij Nederlandse banken voor een gewone spaarrekening liggen rond de 1,25%. Bij de Rabobank krijg je nu 1,5% rente over je spaargeld, dat is al ietsje meer. Zet je je geld langer vast? Dan krijg je iets meer. Maar nog steeds niet veel.

Opvallend is trouwens wel bunq-bank, die bank geeft een rente van 2,46% (aug, 2023). Interessant! Toch liggen de rentes in het buitenland nog iets hoger.

Over de grens zijn de rentes hoger

Geld laten renderen, dat is lastig met een lage spaarrente. In het buitenland vind je hogere spaarrentes. In Spanje, bij Openbank bijvoorbeeld, krijg je een rente van 2,75% (aug, 2023). Zelfs 3,00% de eerste zes maanden, als je daar een rekening opent. Maar om van die rente te kunnen profiteren, moet je bijvoorbeeld wel maandelijks € 600 sparen. Anders krijg je 2%. Het is belangrijk om altijd goed de voorwaarden door te lezen voordat je zo maar een rekening in het buitenland opent.

Wel of geen garantie?

In de EU hebben we het depositogarantiestelsel. Dit houdt in dat je saldo bij de bank tot € 100.000 is beschermd. Dat is per persoon, per bank. Gaat de bank failliet, dan ben je dus nooit zomaar al je spaargeld kwijt. Komt je bank in de problemen, dan krijg je tot € 100.000 vergoed. Ook als je spaargeld op een spaarrekening in Spanje staat. Maar let op: als je je geld bij een buitenlandse bank stalt moet je wel in dát land je geld terughalen bij een faillissement.

Buiten de EU

Buiten de EU vind je nog hogere rentepercentages. Maar je neemt dan wel meer risico. Want banken buiten de EU vallen niet onder het Europese depositogarantiestelsel. Zoek daarom altijd goed uit of en wat voor garantiestelsel de bank heeft. Zo voorkom je dat al je geld ineens foetsie is.

Daarnaast krijg je buiten de eurozone te maken met valutarisico’s. Open je bijvoorbeeld een spaarrekening in Turkije, dan wordt je geld meestal vastgezet in de Turkse lira. Gaat de koers van de lira omlaag, dan wordt je spaargeld ook minder waard.

Denk aan de belasting

Wil je sparen in het buitenland? Dan zijn er wel een paar hobbels. Zelf als buitenlander direct bij de bank een spaarrekening openen is vaak lastig. Dat komt, omdat er allerlei voorwaarden zijn, zoals een woonadres in het land zelf. Ook krijg je te maken met de wet- en regelgeving van dat land.

Platformen zoals Raisin spelen daar op in. Via zo’n platform kun je een spaarrekening of deposito openen bij allerlei Europese banken.

Vergeet ook de Belastingdienst niet. Spaargeld buiten Nederland geef je op in box 3. Doe je dat niet? Dan ben je aan het zwartsparen. Daarnaast kun je te maken krijgen met bronbelasting. Dit houdt in dat het land waarin je spaart belasting inhoudt over de rente op jouw spaargeld. Nederland heeft belastingverdragen met andere EU-landen, daardoor kun je deze bronbelasting makkelijk verminderen of een vrijstelling krijgen. Maar dat moet je wel zelf doorgeven. Anders betaal je dubbel belasting.

Ja, sparen in het buitenland kan. Binnen de EU is het veilig door het depositogarantiestelsel, en ben je nooit zomaar je geld kwijt. Buiten de EU sparen? Dan zijn er meer risico’s.

Leuk dat sparen in het buitenland, maar heb je niet veel geld om te sparen? Check dan onderstaande tips om elke keer weer een beetje meer te kunnen sparen.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest
Email
Twitter

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Je ontvangt dan ook GRATIS het spelletje PoenPraat met de leukste geldvragen die je aan het denken zetten.

NIEUW: De PorteRenee app

Heb jij 'm al? Download de gratis app!