Mooie en betaalbare gordijnen: zo doe je dat

Een huis inrichten is duur. Ik weet er alles van. Mijn tips om te besparen op gordijnen deel ik in dit artikel.

Door Renée

Ons jarendertighuis is een plaatje geworden, al zeg ik het zelf. Mensen die mij volgen op Instagram weten hoe gek ik ben op tweedehands spullen. Onze grote eettafel komt van Marktplaats, net als de houten bank die eraan staat. Er ligt een tweedehands kleed in huis en zelfs de deuren in onze inbouwkasten hebben al eerder ergens dienst gedaan.

Tweedehands is mijn manier om aan mooie spullen te komen, zonder de hoofdprijs te betalen. Voor gordijnen gaat die vlieger niet op. De gordijnen van een ander hang je niet zomaar in je eigen huis op. Elk huis heeft nu eenmaal andere ramen en andere maten. En dat jarendertighuis van ons met glazen achterpui en verder lange, ouderwetse ramen is een verhaal apart.

Op maat gemaakt

Uit budgetoverwegingen zijn wij ooit begonnen met houten jaloezieën van de bouwmarkt, die we zelf nog op maat moesten zagen. Misschien is dat een uitkomst voor de handy mens onder ons, maar bij ons werd het niet mooi. Je houdt een onbewerkte zijkant over en ook de lengte kwam niet goed uit. Op maat gemaakt was dus wel een must in mijn zoektocht naar betaalbare gordijnen.

Ik wilde graag weer (mooie) houten jaloezieën beneden, met aan de achterzijde van ons huis lange gordijnen. Die raampartij kan namelijk best koud worden en de kou buiten houden met stevige gordijnen is fijn. Op de bovenverdieping wilde ik vouwgordijnen, maar koos uiteindelijk toch voor plisségordijnen. De ramen op onze eerste verdieping komen bijna tot de grond. Ideaal aan de raamdecoratie die we uiteindelijk kozen is dat je het op allerlei manieren kunt vastzetten. Omhoog, omlaag, maar ook halverwege en bijvoorbeeld de bovenkant naar beneden gezakt, zodat het bovenste raampje open kan om te luchten. Zo kan niet iedereen mij meteen in mijn badjas zien rondlopen. Ideaal, echt waar!

Mijn budgettips voor gordijnen:

  1. Kant-en-klare gordijnen zijn vaak het goedkoopst. Als je weinig budget hebt, kijk daar dan vooral naar.
  2. Wil je het donker hebben in de kamer? Ga dan voor verduisterende gordijnen in plaats van een rolgordijn met overgordijn. Met twee verschillende gordijnen ben je duurder uit.
  3. Let op de plooi. Sommige plooien zijn mooier, maar kosten je een hoop stof. Reken (of laat voor je uitrekenen) wat het verschil is in prijs.
  4. Schrijf op maat gemaakte gordijnen niet meteen af. Er zijn ook manieren om dat budget te doen.

Na een online zoektocht kwam ik terecht bij Veneta.com. Ik had al eens van ze gehoord en een vriendin was enthousiast. Het is een budgetpartij, die een stuk goedkoper is dan reguliere winkels, maar ze leveren wel service, wat andere budgetpartijen weer niet doen. Een adviseur (hallo Joey!) kwam gewoon bij ons thuis. Hij liet ons alle mogelijkheden zien en kwam zelf meten. Ik heb ooit eens verkeerde maten doorgegeven voor een vouwgordijn. Dat kon dus linea recta de prullenbak in. Zonde! Als er nu verkeerd wordt gemeten, is het de verantwoordelijkheid van het bedrijf en leveren ze gewoon een nieuw gordijn. Wel een fijn idee. De gordijnen werden ook voor ons opgehangen. Daar betaal je apart voor, maar ik vond het de moeite waard. Alles hing binnen twee uurtjes keurig.

20% goedkoper

Ik was dik 20% goedkoper uit bij Veneta.com dan bij een reguliere winkel. Ik was zelfs goedkoper uit dan bij dat ene grote warenhuis met die rode letters dat je overal in Nederland vindt (zij komen trouwens niet opmeten). Je begrijpt: ik was dus helemaal blij. Uiteindelijk hebben we er zelfs een samenwerking van gemaakt, waardoor ik een deel niet hoefde te betalen. In zo’n samenwerking ben ik altijd heel terughoudend. Dat doe ik alleen wanneer ik er heel blij van word. En dat word ik nu al een paar maanden van mijn nieuwe gordijnen.

Fijn aan de plisségordijnen is dat ze niet indeuken, zoals je weleens hoort. Ze zien er nog keurig uit, ook met twee kinderen en een puppy in huis. De koortjes zijn ook kindvriendelijk. Je kind kan er nooit in blijven hangen, want dan ‘breekt’ het touwtje. Dat kun je er gewoon weer aanklikken, hoor. Maar het voorkomt gevaarlijke situaties.

LEES OOK: “Ik geef 500 euro per maand uit aan mijn interieur”

Nog even een extra budgettip: Veneta.com heeft ook af en toe aanbiedingen waarbij je een paar procent korting krijgt op het hele bedrag. Als je de tijd hebt kun je best zo’n aanbieding afwachten of gewoon brutaal zijn en vragen wanneer er weer zo’n actie is.

Dit artikel is een samenwerking met Veneta. De inhoud is voor 100% PorteRenee.

Interessant? Bewaar de afbeelding hieronder op één van je borden op Pinterest!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’