Minke kreeg onverwacht kindgebonden budget: “Bijna €200 per maand”

Minke (28) was ervan overtuigd dat ze geen recht had op de toeslag kindgebonden budget. Want net als bij andere toeslagen dacht ze dat hun gezinsinkomen hiervoor te hoog was. Maar wat blijkt: ze heeft er wél recht op! En jij dus misschien ook.

Nu ben ik natuurlijk heel benieuwd: hoe kwam je erachter dat je toch recht hebt op de toeslag kindgebonden budget?
“Ha, dat ontstond bij toeval. Ik ging er eigenlijk altijd van uit dat we daar geen recht op hadden. Omdat ons inkomen als gezin te hoog is. Dat is bijvoorbeeld wel zo bij zorgtoeslag. Van de toeslag kindgebonden budget wist ik niet zoveel af. Ik verdiepte me er ook nooit in, omdat ik dacht: dat is niet voor ons. Maar begin dit jaar zag ik een artikel over deze toeslag. Toch maar even lezen. En toen bleek dat we er misschien tóch recht op hadden.”

En toen?
“Nou, nadat ik het artikel uitgelezen had, ging ik naar de website van Dienst Toeslagen. Daar kun je gratis een proefberekening maken. De uitslag bevestigde wat ik hoopte: we bleken dus wél recht te hebben op de toeslag kindgebonden budget. Zo fijn! De voorwaarden voor kindgebonden budget zijn blijkbaar anders dan voor andere toeslagen. Zo is bijvoorbeeld de inkomensgrens afhankelijk van je gezinssituatie: het aantal kinderen dat je hebt, hun leeftijden en of je wel of geen toeslagpartner hebt. Dat wist ik helemaal niet. En in onze gezinssituatie is er sinds vorig jaar wat veranderd: onze tweede zoon werd in maart 2023 geboren. We hadden blijkbaar geen recht op de toeslag kindgebonden budget met één kind, maar met de komst van onze tweede dus wel.”

Heb je meteen je man gebeld, met het goede nieuws?
“Toen hij thuiskwam, liet ik hem − voor de zekerheid − ook de proefberekening invullen. Ik dacht: misschien heb ik iets over het hoofd gezien of verkeerd gedaan. Maar bij hem kwam er precies hetzelfde bedrag uit.”

Houd ons niet langer in spanning: op hoeveel geld hebben jullie recht?
“We krijgen over 2023 € 895 terug. Je kunt de toeslag kindgebonden budget namelijk ook met terugwerkende kracht aanvragen. Dat kan tot en met 1 september van het jaar erna (als je geen uitstel hebt voor de aangifte inkomstenbelasting, red.). Dus we waren op tijd. En dit jaar ontvangen we € 168 per maand.”

Dat zijn toch wel fijne bedragen.
“Precies. We hebben het geld niet nodig om rond te kunnen komen, maar het is wel een prettige aanvulling op ons inkomen. De toeslag aanvragen ging eigenlijk heel makkelijk. We kregen het bedrag over 2023 al snel in zijn geheel op onze rekening gestort. En we ontvangen nu dus maandelijks kindgebonden budget.”

Wat heb je gedaan met die bijna € 900 van vorig jaar?
“Dat bedrag hebben we op de spaarrekening gezet. Ergens speelt bij ons allebei de gedachte: straks klopt het toch niet en moeten we dat geld terugbetalen. Ik wil daar niet door in de problemen komen.”

Vanwaar die angst?
“We hebben al eens toeslagen moeten terugbetalen. Dat is wel een tijd geleden hoor. In 2016 kregen we huurtoeslag. Mijn man switchte eind dat jaar van baan, waardoor zijn inkomen toch boven de toeslaggrens kwam. We moesten toen voor een heel jaar aan huurtoeslag terugbetalen. Dat was ontzettend zuur. We wisten ook niet dat dat kon gebeuren. Daarom zetten we het geld even apart, voor het geval dat.”

Geef wijzigingen die van belang zijn zo snel mogelijk door aan Dienst Toeslagen. Daarmee voorkom je dat je toeslag moet terugbetalen. Wijzigingen in je inkomen kun je nu ook doorgeven in de nieuwe app Toeslagen.

Gaat het bedrag dat jullie nu maandelijks aan kindgebonden budget ontvangen ook naar de spaarrekening?
“Voor nu gaat een deel daarvan inderdaad naar de spaarrekening. Onze oudste zoon gaat naar de peuterspeelzaal. Die kostenpost komt precies overeen met het toeslagbedrag. Nu ik er zo over nadenk: dat lijkt me eigenlijk wel een mooie besteding ervoor straks, als we zeker weten dat we het niet hoeven terug te betalen.”

Dus jij raadt alle ouders aan om altijd even een proefberekening voor toeslagen te maken?
“Jazeker. Maak gewoon eens de berekening. Wie weet heb je ook net als wij recht op kindgebonden budget − of een andere toeslag − zonder dat je het weet.”

Over kindgebonden budget
Kindgebonden budget is een toeslag, betaald door de overheid. Deze toeslag is bedoeld voor ouders met minderjarige kinderen. Of je hier recht op hebt, hangt van een aantal voorwaarden af. Bijvoorbeeld of je kinderbijslag ontvangt, je inkomen, je gezinssituatie en de hoogte van je vermogen, hier zit namelijk een grens aan. Wil je meer weten over kindgebonden budget? Lees dan snel dit artikel dat we hierover schreven. Daarin lees je álles wat je over deze toeslag moet weten!

Dit artikel is een samenwerking met Dienst Toeslagen. De inhoud is 100% PorteRenee.

Meer weten over toeslagen? Luister dan snel onze podcast. Kasper en Renée gaan daarin in gesprek met Marleen van Dienst Toeslagen. Marleen beantwoordt de vraag van PorteRenee-volger Francisca over de toeslag kindgebonden budget.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop