Kindgebonden budget: wanneer heb ik daar recht op?

Een gezin met minderjarige kinderen heeft vaak recht op kindgebonden budget. Jij misschien ook? We zoeken het met je uit.

Kindgebonden budget is een toeslag, betaald door de overheid. Deze is bedoeld voor ouders met minderjarige kinderen.

Voor de duidelijkheid: kindgebonden budget is wat anders dan kinderbijslag. Daar hebben in principe alle ouders recht op, ongeacht hun inkomen en vermogen. Voor het kindgebonden budget gelden een aantal voorwaarden.

De belangrijkste zijn:

 • Je hebt één of meer minderjarige kinderen
 • Je inkomen en vermogen is niet te hoog

Wil je alle voorwaarden weten? Je vindt ze hier.

Hoe hoog mag je inkomen en vermogen zijn?

Voor het kindgebonden budget geldt een vermogensgrens. Vermogen is de optelsom van al je tegoeden min je schulden. Denk aan spaargeld en geld dat in beleggingen zit, min bijvoorbeeld een persoonlijke lening die nog openstaat. Het huis waarin je woont en een eventuele auto tellen niet mee. Een vakantiehuis dan weer wel.

Heb je in 2024 meer dan € 140.213 (zonder toeslagpartner) of € 177.301 (met partner) aan vermogen? Helaas, dan heb je geen recht op kindgebonden budget. Ook niet als je inkomen laag is.

Voor het inkomen is er geen vaste grens. Hoe hoog dat mag zijn om recht op kindgebonden budget te hebben, hangt af van je gezinssituatie. Bijvoorbeeld van hoeveel kinderen je hebt. Wel geldt: hoe hoger je inkomen, hoe lager het kindgebonden budget. En andersom.

Tip: inkomen van een minderjarig kind, bijvoorbeeld uit een bijbaantje, telt niet mee voor de berekening. Maar het vermogen van dat kind wel, bijvoorbeeld geld dat je voor je zoon of dochter spaart. Hier lees je daar meer over.

Hoeveel kindgebonden budget krijg je?

Het kindgebonden budget is geen vast bedrag. Dienst Toeslagen rekent per gezin uit waar het recht op heeft. Dan kijken ze naar:

 • Het aantal kinderen en hun leeftijd
 • Het inkomen en vermogen
 • Wel of geen partner

Maak een proefberekening

Wil je weten of en op hoeveel kindgebonden budget jij recht hebt? Hier kun je een proefberekening maken. Doe dit elk jaar. Want niet alleen je situatie, maar ook de regels rondom kindgebonden budget kunnen veranderen. Zo voorkom je dat je geld laat liggen of juist te veel ontvangt en moet terugbetalen.

Twee voorbeelden voor 2024

Even een voorbeeldje om het wat concreter te maken? We maakten met onderstaande gegevens een proefberekening.

Voorbeeld 1: alleenstaande ouder

 • Geen toeslagpartner
 • 30 jaar
 • Eén kind van 4 jaar
 • Inkomen is € 30.000 per jaar
 • Minder vermogen dan € 140.213

Het kindgebonden budget is € 475 per maand.

Voorbeeld 2: gezin met twee inkomens

 • Wel een toeslagpartner
 • Ouders allebei 30 jaar
 • Eén kind van 4 jaar
 • Twee inkomens van € 30.000 per jaar (dus samen € 60.000 per jaar)
 • Minder vermogen dan € 177.301

Het kindgebonden budget is € 67 per maand.

Hoe vraag je kindgebonden budget aan?

Blijk je recht te hebben op deze toeslag? Wat fijn! Vraag het kindgebonden budget dan aan en laat geen geld liggen waar je recht op hebt. Ook goed om te weten: rond de twintigste van elke maand wordt deze toeslag uitgekeerd. Hoe het aanvragen werkt, lees je hier.

Tip: er zijn toeslagenservicepunten waar ze je kunnen helpen met je aanvraag, of waar ze jouw vragen kunnen beantwoorden. Ook kun je de BelastingTelefoon bellen of even langsgaan bij een bibliotheek bij jou in de buurt. Let op: niet elke bibliotheek biedt deze service. Vraag het dus eerst even na bij de bibliotheek bij jou in de buurt.

Waarom moet je soms (een deel) van het kindgebonden budget terugbetalen?

Een toeslag – dus ook kindgebonden budget – is een voorschot. Je ontvangt het vooraf. Als je voor dit jaar, 2024 dus, kindgebonden budget aanvraagt, wil Dienst Toeslagen weten wat je inkomen, vermogen en gezinssituatie dit jaar zullen zijn.

Voor je vermogen kijkt Dienst Toeslagen naar 1 januari 2024. Dus die informatie heb je al. Maar je inkomen en gezinssituatie kunnen nog veranderen gedurende het jaar. Geef wijzigingen die van belang zijn daarom zo snel mogelijk door. Bijvoorbeeld als je relatie niet meer werkt en je besluit te gaan scheiden. Of als je inkomen verandert. Hier lees je welke wijzigingen belangrijk zijn voor je toeslagen. Wijzigingen in je inkomen kun je nu ook doorgeven in de nieuwe app Toeslagen. Oh, en kindgebonden budget stopt trouwens vanzelf als je kind 18 jaar wordt.

Kun je kindgebonden budget met terugwerkende kracht aanvragen?

Blijkt nu dat je wel recht hebt op kindgebonden budget, terwijl je altijd dacht van niet? Geen zorgen! Een toeslag kun je met terugwerkende kracht aanvragen. Dat kan tot en met 1 september van het jaar erna, tenzij de termijn wordt verlengd in verband met uitstel voor de aangifte inkomstenbelasting. Zo weet je in ieder geval zeker dat je de toeslag aanvraagt met de juiste gegevens. Want op terugbetalen zit niemand te wachten.

Dit artikel is een samenwerking met Dienst Toeslagen. De inhoud is 100% PorteRenee.

Meer weten over toeslagen? Luister dan snel onze podcast. Kasper en Renée gaan daarin in gesprek met Marleen van Dienst Toeslagen. Marleen beantwoordt de vraag van PorteRenee-volger Yvonne over hoe ze zeker kan weten dat ze geen toeslagen hoeft terug te betalen. Een vraag die heel vaak gesteld wordt. In de podcast dus het antwoord!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop