Minder uitgeven aan kleding? Zorg voor een capsule wardrobe

Ligt je kast vol met kleding, maar draag je meer dan helft niet? Kies dan voor een capsule wardrobe. Dit scheelt niet alleen ruimte in je kast, maar ook veel geld.

Een capsule wardrobe bestaat uit alleen je leukste en meest essentiële items. Die allemaal lekker met elkaar te combineren zijn. Officieel heb je dan nog ‘maar’ 33 items in je kast liggen. Dit lijkt misschien weinig, maar hiermee maak je zo’n 75 verschillende outfits. Het zijn je favoriete broeken, rokjes, jurken, blouses, shirts, truien, vesten, jassen én schoenen. Ondergoed, sokken, sportkleding, pyjama’s en accessoires tellen niet mee.

Switch je van overvolle kledingkast naar een capsule wardrobe? Dan is het belangrijk dat je kwaliteit boven kwantiteit kiest. Koop liever twee kwalitatief goede kledingstukken. Dan tien items die na een paar keer wassen uitgerekt en lubberig zijn. Bovendien ben je automatisch zuiniger op items die best wat geld hebben gekost. We helpen je in zes stappen op weg.

Stap 1: weet wat bij je past

Marketingtrucs laten je geloven dat je die ene hippe spijkerbroek móet hebben. Terwijl zo’n broek misschien helemaal niet bij je past. Met als gevolg dat-ie in je kast verdwijnt.

Het maken van een capsule wardrobe begint bij het bepalen van je eigen stijl. Wat voor kleding past bij je? Wat vind je mooi? Waar voel je je fijn in? En wat voor kleding heb je nodig, bijvoorbeeld voor werk? Je kunt een moodboard maken met allerlei looks die jij tof vindt. Dat hoeft niet heel uitgebreid. Het gaat erom dat je een beeld krijgt wat voor kleding jij in je kast wilt hebben.

Stap 2: maak een lijstje

Nu je weet wat je stijl is, kun je gaan bedenken welke items je graag in je capsule wardrobe wilt hebben. Begin compleet blanco en houd geen rekening met alles wat je al hebt. Dat komt later.

Stel een lijstje samen van je ideale kledingkast. Draag je bijvoorbeeld liever broeken dan jurken? Dan hoef je natuurlijk niet verplicht een jurk in je capsule wardrobe op te nemen. Het gaat erom wat jij wilt. Maar houd wel rekening met die 33 stuks. Eentje meer of minder maakt niet uit, maar hou het wel als richtlijn aan. Anders heb je in no time alsnog een overvolle kast.

Stap 3: let’s go Marie Kondo

Tijd om je kledingkast aan te pakken. Bedenk bij elk item of het wel of geen deel gaat uitmaken van jouw capsule wardrobe. Volgens de Marie Kondo methode houd je een kledingstuk omhoog en vraag je jezelf af: Does it spark joy? Nee, weg ermee. Ja, houden.

Zo verdeel je je berg kleding in in vier stapels: blijven, verkopen, weggeven (of ruilen) en wegdoen.

Stap 4: Deel je kast in

Van de stapel ‘blijven’ maak je vervolgens nog een selectie. Dit doe je aan de hand van bijvoorbeeld twee seizoenen – lente en zomer of herfst en winter. Per seizoen kies je 33 items. Het belangrijkste van een capsule wardrobe is dat je alle kledingstukken makkelijk met elkaar kunt combineren. Een mooie selectie is bijvoorbeeld:

  • 20 items bovenkleding (shirts, blouses, truien, vesten, jassen, jurken, tops)
  • 8 items onderkleding (broeken, rokken, leggings, joggingbroeken, shorts)
  • 5 paar schoenen

Je bent baas over je eigen kast. Dus bepaal vooral wat jij een fijne verdeling vindt.

Stap 5: Vul je kast aan

Na de opruimsessie en het indelen van je kast bekijk je welke essentiële items je nog mist. Deze mag je wél kopen. Zorg er wel voor dat ze passen bij je capsule wardrobe, zodat je ze goed kunt combineren met de rest.

Het is niet zo dat je de missende kledingstukken meteen moet kopen. Zet ze gerust op een wensenlijstje. En koop ze pas als je precies vindt wat je zoekt. Je wilt voorkomen dat je iets koopt waar je toch niet helemaal blij mee bent en wat dan weer ongebruikt in je kast blijft liggen.

Stap 6: Weg met de rest

Alle kleding die niet in je capsule wardrobe past, doe je weg. Ook dat ene jurkje dat je steeds hebt bewaard voor de dag dat je die 5 kilo bent afgevallen.

De kleding die je niet houdt, verkoop je via Vinted of Marktplaats (lees hier bijvoorbeeld onze tips) of geef je weg aan een goed doel of vriendinnen.

Ruimte in je kast en portemonnee

Gemiddeld hebben we zo’n 173 kledingstukken in onze kast liggen. Waarvan minstens vijftig items al een jaar of langer niet gebruikt zijn. Toch kopen we elk jaar gemiddeld 46 nieuwe kledingitems. En doen we er weer veertig weg.

Het maken van een capsule wardrobe scheelt veel geld. De kans op een miskoop is kleiner. Je weet precies wat er in je kast ligt en wat je nodig hebt. Geen overvolle kledingkast, twijfels, kledingcrisissen en (te) veel geld uitgeven. Maar overzicht, rust en blij zijn met minder!

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

📧 Niet met onze vermogensmails! Ik deel mijn persoonlijke ervaringen, tips, en tricks die voor iedereen toegankelijk zijn.
Vermogen opbouwen is niet alleen voor de rijke elite. Door inflatie kun je jaarlijks armer worden zonder dat je het doorhebt. Schrijf je in voor onze gratis mails en begin vandaag nog met slimmer sparen en beleggen.