Miljonair zijn voor je 40e? Zoveel geld moet je maandelijks wegzetten

Het zijn mooie verhalen: mensen die jong begonnen met beleggen en al miljonair zijn voor hun 40e. Maar is dat reëel? Hoeveel moet je dan elke maand wegzetten?

Ik geef toe: ik lees ze ook altijd. De interviews met mensen die voor hun 40e al meer dan een miljoen euro op de bank hebben staan. Meestal zijn het Amerikaanse verhalen en gaat het om dollars. De geïnterviewden roepen vaak dat meer mensen dit kunnen bereiken, maar is dat wel zo? Moet je dan niet een immens bedrag wegzetten elke maand? We gaan het uitrekenen.

Rendement

De mannen en vrouwen die dit bereiken, hebben hun inleg bijna zonder uitzondering laten groeien door het te beleggen. Als je dat miljoen helemaal bij elkaar had moeten sparen, met 0% spaarrente, was je hoogstwaarschijnlijk nog veel langer bezig geweest. Of meer moeten inleggen.

Hoeveel beleggen opbrengt weet je vooral nooit zeker. In dit voorbeeld reken ik met een gemiddeld jaarlijks rendement van 7%. Dat betekent niet dat je elk jaar 7% rendement maakt. Je zult in sommige jaren meer rendement maken en in sommige jaren ook verlies maken. De beurs gaat omhoog en omlaag. Als je voor de lange termijn belegt en gemiddeld 7% rendement per jaar haalt, doe je het keurig.

Indexbeleggen

Wij kiezen zelf voor indexbeleggen. Waarbij we elke maand een vast bedrag inleggen. Dat beleggen we in een indexfonds bij Meesman, waarin meer dan 6.000 verschillende aandelen zitten. Zo spreid je je kansen en druk je het risico. Veel mensen de mensen met dit soort succesverhalen, over een miljoen voor hun 40e, kiezen ook voor indexbeleggen.

Meer lezen over indexbeleggen? Dat doe je hier. 

Rekenen maar

Oké, de som nu. Stel dat je op je 20e begint met beleggen. Je maakt gemiddeld 7% rendement per jaar en bent precies op je 40e miljonair. Dan zou je elke maand 1.959 euro moeten inleggen. Let op: de resultaten van beleggen kunnen natuurlijk varieren.

Had je dat bedrag bij elkaar willen sparen tegen, laten we positief zijn, een gemiddelde spaarrente van 2%, dan had je elke maand 3.393 euro moeten inleggen. De uitkomst is bij sparen wel zeker geweest en zonder risico. 

Wat is haalbaar?

Is het haalbaar om voor je 40e miljonair te worden? Voor veel mensen dus niet. Zeker niet wanneer je het probeert te bereiken door alleen maar te sparen. Maar laten we niet alleen kijken naar wat niet kan. Wat kan dan wel? 

Stel dat je nu 35 jaar bent en vandaag begint met 150 euro per maand inleggen, tegen dat gemiddelde rendement van 7% per jaar, dan kun je tegen de tijd dat je met pensioen gaat op je 67e wel mooi ruim 2 ton bij elkaar hebben. Om precies te zijn: 205.837 euro. Nogmaals: dit is niet gegarandeerd.

Conclusie: laat je niet gek maken door verhalen over voor je 40e levensjaar miljonair zijn. Dat is inderdaad voor veel mensen niet haalbaar. Maar laat je er ook niet door ontmoedigen. Kies er liever voor om je te laten inspireren en te kijken naar wat wel haalbaar is voor jou. Leuk om dat sommetje te maken voor jouw situatie? Dat doe je bijvoorbeeld in de calculator op deze pagina. 

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop