Miljonair worden: deze 4 dingen doet Renée om het te bereiken

Miljonair worden, wie wil dat niet? Renée wel. Ze deelt vier dingen die ze trouw doet om dat doel ooit te bereiken.

Een miljoen. Het is een magisch getal voor velen. Ik ben niet gek en verwerk dat bedrag niet voor niets in de kop van dit artikel. Ik weet dat veel mensen erop aanslaan. Over dat bedrag, het miljoen, hebben wij het thuis eigenlijk nooit. Het zegt namelijk niet zoveel. De één kan de rest van zijn of haar leven van een miljoen leven. De ander geeft het binnen een maand uit aan een huis en een auto. Bovendien is een miljoen echt niet zoveel geld als mensen denken. Koop een leuk huis (al snel 4 of 5 ton tegenwoordig) en je moet erg zuinig doen om er de rest van je leven van te kunnen leven.

Maar toch, iedereen krijgt een kriebel in zijn of haar buik van het idee ooit een miljoen te bezitten. Ook ik wijs dat idee heus niet af. Wij zijn vrij actief bezig met vermogen opbouwen. De vier dingen die ik hieronder beschrijf helpen iedereen in ieder geval om steeds een beetje rijker te worden. Als we goed ons best blijven doen, volhouden en gedisciplineerd blijven, gaan we dat miljoen uiteindelijk wel halen.

1. MINDER UITGEVEN DAN JE VERDIENT

Het is zo simpel. Pas wanneer je minder uitgeeft dan je binnenkrijgt, heb je geld om te laten groeien. In een lijstje met dingen die je sowieso nooit miljonair gaan maken, staat met stip op nummer 1: al je geld uitgeven.

Wanneer je niks overhoudt elke maand is er geen geld om mee te starten. Met niks maak je niks. Dus je zult moeten zorgen dat je structureel geld over gaat houden. Hoe dan? Dat is natuurlijk de volgende vraag. 

Ga op zoek naar ruimte in je budget. Heb je überhaupt nooit een budget gesteld? Geen idee wat je uitgaven, kosten en inkomsten precies zijn? Dan begin je met daar een overzicht van te maken. Als je niet weet waar je nu staat, kun je ook niet bepalen wat je moet doen om bij je doel te komen. 

Ook mensen met een beperkt inkomen, zullen op zoek moeten gaan naar wat financiële ruimte. Al weet je € 50 vrij te maken, dan is dat al € 50 euro meer dan voorheen. Staar je niet blind op je beperkingen, maar focus op wat je wel kunt realiseren. Vermogen opbouwen is geen wedstrijdje. Door die € 50 per maand over te houden doe je het al een stuk beter dan heel veel mensen.

2. OOK FOCUSSEN OP VERDIENEN

Deze stap sneeuwt vaak een beetje onder. Ik heb het natuurlijk vaak over besparen. Meer overhouden van wat je verdient. Besparen kan op zich iedereen. Wanneer ik aanraad om meer te gaan verdienen, krijg ik vaak reacties in de trant van: ‘Dat kan ik niet.’ Of: ‘Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.’ Dat klopt. Het is altijd makkelijker gezegd dan gedaan. Maar het is absoluut niet onmogelijk. 

Je hoeft, om meer te gaan verdienen, ook niet per se je baan op te zeggen en voor jezelf te beginnen. Je kunt extra opleidingen volgen en je ontwikkelen, zodat je salaris in loondienst stijgt. Durf een overstap te maken naar een beter betalende werkgever. Of ga buiten werktijd aan de slag om wat bij te verdienen. Dat kan een extra baan zijn, maar ook online werk, of een side hustle waarmee je een paar honderd euro per maand binnen harkt.

Denk na over waar je goed in bent en ga er geld mee verdienen. Ik sprak laatst iemand die gek is op haken, als hobby, en nu lekker bijverdient met de verkoop van haar eigen creaties via Etsy. Je woont (waarschijnlijk) in Nederland, je hebt internet en hopelijk ben je gezond. Daarmee behoor je tot the lucky few. Waar een wil is, is echt een weg.

3. BELEGGEN

Beleggen hoort voor mij echt bij vermogen opbouwen. Je kunt wel geld overhouden, maar als je dat niet laat groeien, gaat het allemaal wel heel langzaam. Geld meer geld laten worden, kan op veel manieren. Je kunt ergens in investeren, je kunt vastgoed kopen, je kunt in crypto gaan. Wij doen het allemaal, maar beleggen blijft voor ons de basis. Ik zie dat als de meest betrouwbare en steady manier van mijn geld laten groeien. Dat komt ook doordat ik heb gekozen om passief te beleggen in indexfondsen. Dat betekent dat ik niet actief aandelen uitkies om in te beleggen. Ik beleg elke maand hetzelfde bedrag in hetzelfde indexfonds via beleggingspartij Meesman. Hun wereldwijde fonds is zo wijd gespreid dat ik daarmee in één klap klaar ben. Supermakkelijk. Zij schrijven mijn inleg iedere maand automatisch af (handig!) en beleggen het zoals afgesproken. 

Een indexfonds is een mandje met aandelen dat passief beheerd wordt. Dat betekent dus dat je niet in gaat spelen op de markt, of pogingen gaat doen om de resultaten uit de markt te verslaan. Door heel breed te spreiden – dus veel verschillende aandelen uit verschillende branches en landen – volgen je resultaten ongeveer wat de markt in zijn geheel doet. Uit onderzoek blijkt dat dat op de lange termijn meer oplevert dan actief beleggen.

In het fonds waar wij in beleggen, zitten dik 6.000 aandelen. Dat betekent dat we één klap heel goed spreiden. Natuurlijk kan de waarde nog stijgen of dalen, maar als één bedrijf het minder goed doet, doet de ander het misschien weer beter. Je bent zo wat beter bestand tegen schommelingen en dat slaapt erg lekker.

Let op: wanneer je belegt kun je (een deel) van je inleg verliezen. Ik blijf dat erbij zeggen, voor de duidelijkheid.

4. DOEN!

Als ik een euro kreeg voor iedere keer dat iemand tegen me zei dat hij of zij wel wilde starten met beleggen. Of dat-ie eigenlijk wel inzicht in inkomsten en uitgaven wilde gaan scheppen. Van erover praten word je sowieso niet rijk. Pas als je het gaat doen, gebeurt er wat. Dus stop met duizend boeken erover lezen, stop met jarenlang twijfelen, maar kom in de actiemodus. Langs de zijlijn toekijken is gewoon niet zo handig. Wil je meer geld? Wil je rijker worden? Ga dan vooral aan de slag.

Dit artikel is een samenwerking met Meesman. De inhoud is 100% PorteRenee.

Dit artikel bevat niet voldoende informatie om een weloverwogen beleggingsbeslissing te nemen. Lees daarvoor bijvoorbeeld ook het Essentiële-informatiedocument (Eid) van een beleggingsfonds.

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

Ontvang vanaf maandag GRATIS 7-daagse challenge ‘Voorjaarsschoonmaak’