“Mijn twee katten kosten me minimaal € 1188 per jaar”


Michelle heeft twee dure huisdieren. Haar katten kosten haar een dikke duizend euro per jaar, en dat is zelfs zonder een bezoekje aan de dierenarts. Is dat het waard?

Mijn meiden, mijn moppies, mijn pluizenbolletjes – wat zou ik toch zonder mijn twee katten zijn? Nou, een stukje rijker kan ik je vertellen. Inmiddels heb ik Cato (brits korthaar) en Marie (half ragdoll, half vuilnisbakkie) zes jaar en ik moet zeggen: ik ben nog altijd dól op ze! Huisdieren kosten geld, natuurlijk! Maar deze twee… Geen poezelige bedragen, kan ik je zeggen.

Muizen vangen

Cato’s entree was naast ontzettend gezellig ook gewoon bittere noodzaak: ik woonde in hartje centrum en ondanks een recent opgeknapt huis scheerden de muizen regelmatig rakelings langs mijn voeten. Mijn versie van een regelrechte hel. Gevolg? Veel gegil, slapeloze nachten en bulten van de stress (geen grap). Na wat onsuccesvol geklooi met muizenvallen was ik het zat: hoog tijd voor een kat. Cato is een brits korthaar. Zo eentje met een dikke, ronde kop, een prachtige grijsblauwe vacht en een flink prijskaartje: zo’n € 400 moest ik aftikken. En omdat ik haar een beetje zielig vond zo in haar eentje, volgde Marie al snel.

Kattenmeubels

Zoals dat ook gaat met huisdieren is alle begin moeilijk. Zij moesten aan mij wennen, aan elkaar en ik ook aan hen. Ik schafte van alles aan om het voor de dames zo aangenaam mogelijk te maken. Complete kattenmeubels, -manden en speeltjes kwamen. En gingen weer, want inmiddels weet ik dat geen kat zich laat vertellen waar ‘ie moet liggen of waarmee ‘ie moet spelen. Maar het allermoeilijkste? De juiste voeding.


Duur voer

Dat heeft overigens niet alleen met smaak te maken, Marie heeft iets met haar darmen waardoor ze vrij weinig kattenbrokken kan verdragen. Ik zal jullie de details van een kat aan de dunne besparen, maar geloof mij: dan heb je wat over voor de juiste voeding. Na een flinke omweg langs biologisch, vriesvers, graanvrij en soms vooral heel duur kwam ik op aanraden van de dierenarts uit bij Royal Canin Gastrointestinal. Maries darmen? Die knapten er aanzienlijk van op. Twee zakken a 4 kilo van dit spul kosten mij € 74. Dagelijks voer ik ze samen 100 gram. Dat is dus bijna een euro per dag. Niet zoveel aan de hand.


€2,33 per dag

Máár zoals ik zei – ik deed er aan het begin alles aan om het de dames zo aangenaam mogelijk te maken. Naast die droge brokken begon ik daarom al vrij snel met een dagelijks blikje natvoer. Ik eet immers ook een warme maaltijd ’s avonds, en dus mag ik de poezen ook een beetje verwennen. Nu krijgen ze al jaren Almo Nature, ‘Owned by the animals’ staat op de verpakking. ‘Paid by the baasjes’ – plak ik er in mijn hoofd zelf aan vast. Voor zes blikjes betaal ik namelijk € 7. Dat is €2,33 per dag voor twee katten.


Minimaal € 1188

Ik schrik van het bedrag – € 1188 ben ik jaarlijks kwijt aan alleen al eten voor Cato en Marie. En dan heb ik het nog niet eens gehad over dierenverzekeringen, kattenbakkorrels, vlooien- en wormenbehandelingen, operaties, jaarlijkse controles en gebitsonderhoud. Maar ík heb voor ze gekozen en ik wil dan ook zo goed mogelijk voor ze zorgen – inclusief gezonde voeding. Ik heb me daarom sinds vorige week voorgenomen om het natvoer te splitten: de dames zullen het voortaan dagelijks samen met 1 blikje moeten doen. Ze lijken het tot nu toe helemaal prima te vinden. Superfijn, want dit scheelt me €425 op jaarbasis!

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Weet dus waar je aan begint als je een huisdier aan wilt schaffen: als je niet een beetje oplet kunnen er kittige rekeningen je te wachten staan…

In dit artikel kunnen affiliate-links staan.

Over PorteRenee

PorteRenee is het grootste Nederlandse platform over personal finance. Van sparen tot besparen en van beleggen tot verzekeren. PorteRenee voorziet elke maand miljoenen Nederlanders van tips, tricks, informatie en inspiratie over alles wat met geld te maken heeft.

Deel dit bericht:

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Pinterest

Volg ons ook op Instagram voor meer inspiratie, tips en tricks!

Bekend van

🥳 Dat vieren we met 30% korting. Gebruik de kortingscode PR150 in onze shop